У Маріуполі журналіста та спостерігачів не пустили на виборчу дільницю

28 Вересня 2007
12214
28 Вересня 2007
12:06

У Маріуполі журналіста та спостерігачів не пустили на виборчу дільницю

12214
У Маріуполі журналіста та спостерігачів не пустили на виборчу дільницю


Міжнародні спостерігачі від Канадсько-українського фонду, афілійованого з Конгресом українців Канади, фіксують низку порушень в обласних виборчих комітетах Сходу України, серед яких є і порушення прав журналістів. 

Під час огляду 26 вересня дільничної виборчої комісії № 7 (ОВК № 48) у Маріуполі, міжнародним спостерігачам та журналісту Олексію Парафіну (газета «Точка опори») було відмовлено у реєстрації на дільниці і перегляді виборчого списку. У цей час підійшло двоє, що представились членами Партії регіонів. Побачивши журналістське посвідчення, вони попросили також переглянути документ, що фіксує мету перебування журналіста на дільниці. За їх словами, цей документ необхідний був для реалізації прав журналіста.  

«Ми сказали, що пред’явлених посвідчень цілком достатньо, – розповів спостерігач Матей Грицина. – Тоді один із тих представників Партії регіонів почав дзвонити і консультуватися з кимось». У цей час інший представник вийшов і закрив двері в приміщенні комісії. У цілому, поведінка представників ПР суперечить статті 77 Закону України «Про вибори».  

Після телефонної розмови член ПР заявив, що спостерігач заважав виборчому процесу, вимагаючи списки виборців тоді, коли вони опрацьовувалися членами комісії. «Списки в цей час були у папці на столі і не оброблялися», – свідчить Матей Грицина. Коли спостерігачі та журналіст вийшли з приміщення ДВК, деякі члени комісії та голова попрямували за ними і почали вибачатися. Голова дільниці просила віддати їй відзняті відеоматеріали, оскільки, як вона сказала, боїться за своїх дітей. 

Серед інших порушень, зафіксованих спостерігачами на Донеччині, найбільш численними є: неправильне написання прізвищ виборців, «мертві душі», неправильно оформлені чи сумнівні заяви (друковані на принтері, написані російською мовою, написані одним почерком).

Довідка

 

Конгрес українців Канади є повноважним представником української канадської громади перед народом і урядом Канади. Серед його цілей – заохочення розвитку дружніх і взаємовигідних відносин між Канадою і Україною, сприяння Україні у побудові незалежної, єдиної, демократичної держави.

Головний спостерігач – Роман Хичій. 

1 жовтня в УНІАНІ о 12:00 відбудеться прес-конференція на тему «Висновки місії спостереження Конгресу українців Канади за позачерговими виборами до Верховної Ради України-2007». 

Оля Данченкова, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12214
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду