Журналісти відзначили річницю нападу Калашникова на знімальну групу СТБ зверненням до Європейського суду і пікетуванням ГПУ

12 Липня 2007
2387
12 Липня 2007
14:09

Журналісти відзначили річницю нападу Калашникова на знімальну групу СТБ зверненням до Європейського суду і пікетуванням ГПУ

2387
Журналісти відзначили річницю нападу Калашникова на знімальну групу СТБ зверненням до Європейського суду і пікетуванням ГПУ

12 липня журналістка каналу СТБ Маргарита Ситник та оператор Володимир Новосад звернулись до Європейського суду з прав людини з проханням захистити їхні права, порушені затягуванням справи про побиття знімальної групи каналу народним депутатом V скликання Олегом Калашниковим. Про це під час пікетування Генеральної прокуратури повідомив директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, що представлятиме інтереси журналістів у суді: «Первинні матеріали подані вже сьогодні. Зараз ми готуємо додаткові папери. Це доволі тривалий процес, тож символічно розпочати його саме в цей день».

 

Нагадаємо, 12 липня виповнюється рік із того дня, як група невідомих під проводом члена Партії регіонів, народного депутата Олега Калашникова напала на знімальну групу каналу СТБ, що проводила зйомки на території наметового містечка прибічників «Антикризової коаліції» біля Верховної Ради.

 

«Ще 14 липня 2006 року Печерська районна прокуратура в місті Києві порушила кримінальну справу за статтею 171 – «Перешкоджання законній діяльності журналістів». Минув уже майже рік, а справа досі не закрита й не розслідувана. А на минулому тижні ГПУ ухвалила рішення про те, що кримінальна справа проти Калашникова не буде порушена, бо бракує доказів», - каже Маргарита Ситник. – «З цього можна зробити один висновок: депутати можуть бити журналістів, і їм за це нічого не буде! Я не розумію, чому проти Калашникова не порушили справи, бо, на мою думку, доказів було достатньо».

 

За її словами, у прокуратури є довідка судово-медичної експертизи, що засвідчує отримання оператором струсу мозку, та заява самого депутата, де він публічно зізнається, що вчинив ці дії «через емоції і спеку». «Ми вважаємо, що розслідування цієї справи є абсолютно неефективним. Адже події відбувались публічно в присутності багатьох людей, а такі факти встановлюють або відразу, або ніколи», - наголосив Тарас Шевченко.

 

Саме тому Маргарита Ситник вирішила звернутись до Європейського суду. «Ми вирішили, що в Україні в нас мало шансів добитися справедливості», - каже вона.

 

За словами Тараса Шевченка, журналістка має всі шанси виграти цю справу: «Відповідно до Європейської конвенції з прав людини, держава зобов’язана гарантувати журналістам та іншим особам свободу слова, і не тільки не перешкоджати журналістам, але й захищати їх. Є чітка практика Європейського суду в аналогічних ситуаціях, яка дає надію виграти цю справу та захистити журналістів. Наприклад, суд захистив турецьку газету «Озгур Гундем», яку держава не могла вберегти від нападів на редакцію на працівників».

 

Основні наслідки перемоги в Європейському суді, за словами Шевченка – це констатація факту порушення та грошова компенсація. Втім, для позивачів гроші не є принциповим питанням.

 

Ведучий 5 каналу Єгор Соболєв пожартував: «Маргарита сказала, що більше 10 мільйонів не проситиме», й додав: «Нам байдуже, що буде з депутатом Калашниковим. Для нас важливо зробити цю історію публічною, щоб політики з жахом думали, що можна напасти на журналіста. Щоб вони радше напали на лідера своєї фракції, ніж на журналіста».

 

Як повідомила «ТК» голова Медіа-профспілки в Києві Михайлина Скорик, наступною акцією профспілки стане виступ на зїзді Партії регіонів 4 серпня, де журналісти вимагатимуть не включати Олега Калашникова до виборчого списку.

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2387
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду