«Міжнародна ліга захисту прав громадян України» обіцяє довести справу про напад на знімальну групу «Сіті» до завершення

11 Липня 2007
12305
11 Липня 2007
17:21

«Міжнародна ліга захисту прав громадян України» обіцяє довести справу про напад на знімальну групу «Сіті» до завершення

12305
«Міжнародна ліга захисту прав громадян України» обіцяє довести справу про напад на знімальну групу «Сіті» до завершення

 

Знімальна група каналу «Сіті» стала жертвою свавілля охоронців будівництва у Святошинському районі. Про це розповіли на прес-конференції, яка відбулася 11 липня 2007 року в УНІАНі. Учасники прес-конференції – представники телеканалу «Сіті» та МГО «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» – повідомили про факти перешкоджання журналістській діяльності та непрофесійності правоохоронців.

 

4 червня 2007 року журналіст «Сіті» Катерина Деркач, виконуючи разом з оператором редакційне завдання у Святошинському районі Києва, зіткнулася з відвертим хамством охоронців новобудови. Відгукнувшись на скаргу мешканців будинку № 20, що по вул. Бахмацька, журналіст з оператором знімали з балкону новобудову, яка знаходилася не просто на відстані витягнутої руки, а за 30 см. Щоб показати, як близько зводиться будинок, вони з легкістю перебралися на нього. В цей момент на них налетіло четверо охоронців, які не показавши посвідчень, почали перешкоджати журналістській діяльності: затуляти руками об’єктив камери, лаятись. Наостанок вони забрали у оператора штатив. Журналіст викликала міліцію, повідомила про хуліганські дії та пограбування і намагалась віддати заяву. Правоохоронець не взяв заяву, мотивувавши свою відмову тим, що її потрібно подавати в прокуратуру.

 

Охоронці у розмові з працівниками міліції не підтверджували, що забрали штатив, зазначаючи, що взагалі його не бачили, хоча на відео, яке знято оператором «Сіті», добре видно, що це не так. Згодом штатив знайдено міліцією за будівельним парканом в кущах коноплі. Крім того, охоронці стверджували, що знімальна група вдерлася на приватну територію. Насправді ж замовником цього будинку є Святошинська райдержадміністрація міста Києва.

 

Про цей інцидент телеканал показав два сюжети. Прокурор міста запевнив, що триматиме цю справу під контролем.

 

Понад місяць працівники «Сіті» чекали на відкриття кримінальної справи за фактом пограбування і перешкоджання журналістській діяльності. Згідно з законом, їм протягом 10 днів мали письмово повідомити про порушення або відмову у порушенні кримінальної справи, проте жодних письмових повідомлень не надходило.

 

6 липня «Сіті» та МГО «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» звернулася з листами до столичної прокуратури, після чого 10 липня Катерину Деркач викликав помічник прокурора міста. У неї нарешті взяли відео зі знятим матеріалом, деякі свідчення, і було повідомлено, що у порушенні кримінальної справи відмовлено через відсутність факту злочину. «Виявляється, порушення професійних прав журналіста (ст.171 КК України) і пограбування вже не є фактом злочину», – сказала Катерина Деркач на прес-конференції.

 

Голова МГО «Міжнародної ліги захисту прав громадян України» Едуард Багіров запевнив журналістів, що, на відміну від справи Калашникова, ця буде доведена до логічного завершення. «Ті, хто піднімає голос, руку чи ногу на журналіста, мають бути покарані. Журналісти повинні бути недоторканими особами. Вони виконуюють суспільно важливу місію – збирають інформацію для людей. І ніхто, крім закону, не має права їм в цьому перешкоджати. В України всі негаразди від безкарності. Зрозуміло, що над кожною такою новобудою є «дах», в тому числі і правоохоронний. Але ми не дозволимо «спускати на гальмах» цю справу», – заявив пан Багіров.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду