Харківський губернатор судиться з журналісткою Валківської районний газети «Сільські новини»

22 Травня 2007
11996
22 Травня 2007
14:01

Харківський губернатор судиться з журналісткою Валківської районний газети «Сільські новини»

11996
Харківський губернатор судиться з журналісткою Валківської районний газети «Сільські новини»

Адвокати редактора Валківської районної газети «Сільські новини» Валентини Романенко готують касаційну скаргу до Верховного суду України. Вже півроку триває судова тяганина у справі «Харквський губернатор Арсен Аваков проти журналістки Валентини Романенко».

1 листопада, виступаючи на зустрічі президента України з представниками регіональних засобів масової інформації, Валентина Романенко говорила про проблеми Валківського району. При цьому вжила слова «приватні свердловини Арсена Авакова».

Губернатор подав позов до суду. За його словами, журналістка такими словами зганьбила його честь, гідність та ділову репутацію. Валківський районий суд задовільнив губернаторський позив частково. Інформацію, яку редактор районки озвучила на зустрічі з президентом, такою, що ганьбить честь, гідність та ділову репутацію Арсена Авакова, суд не визнав. Зате визнав недостовірним те, що Арсен Аваков «має в приватній власності нафотогазові свердловини на території Валківського району Харківської області» та зобов'язав Валентину Романенко виступити зі спростуванням в ефірі Харківського обласного державного телебачення.

Валентина Романенко з таким рішенням суду не погодилася. За її словами, «приватні скважини Арсена Авакова» та «Арсен Аваков має в приватній власності нафтогазові свердловини» – різні за змістом речення. У її заяві, стверджує Валентина Романенко, мова йшла про те, що Арсен Аваков має приватний інтерес у цьому бізнесі на території Валківського району. В скарзі, з якою журналістка звернулася до апеляційнго суду, говориться: «Загльновідомими є те, що розробкою нафтогазових свердловин в Харківській області займається АТ “Інвестор”, керівником якого до неданвіх пір був позивач» (Арсен Аваков. – І.С.).

Засідання апеляційного суду Харківської області відбулося четвертого квітня.. Цього разу суд визнав заяву Валентини Романенко не лише недлостовірною, а й такою, що ганьбить честь, гідність та ділову репутацію Арсена Авакова. Таке судове рішення дозволяє губернатору вимагати від Валентини Романенко відшкодування моральних збитків.

Валентина Романенко вирішила звернутися до Верховного Суду України. Адвокати журналістки готують касаційну скаргу. Відстоюють її інтереси правозахисники Спілки журналістів України. За словами Валентини Романенко, Харківська обласна організація Спілки журналістів від цієї справи відмежувалася. Більше того, керівництво організації запропонувало харківському губернаторові стати членом спілки журналістів. Адже він вже близько року щосуботи працює в ефірі на каналі ОТБ як ведучий програми «Акценти».

Валентина Романенко вважає: позив губернатора не що інше, як спроба обмежити свободу слова журналіста з боку представника державної влади. Редактор «Сільських новин» сподівається, що Верховний Суд України прийме рішення на її користь. Якщо цього не трапиться, вона буде зверетатися до Європейського суду. Виступати з публічним спростуванням, як того вимагають наявні судові рішення, Валентина Романенко не збирається. Говорить, що краще сяде за ґрати, ніж відмовиться від своїх слів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11996
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду