2006 рік став роком «воєнного наступу на журналістів»

3 Травня 2007
17940
3 Травня 2007
17:32

2006 рік став роком «воєнного наступу на журналістів»

17940
2006 рік став роком «воєнного наступу на журналістів»

2006 рік був найбрутальнішим для журналістів, констатує Міжнародний інститут преси. Ця правозахисна організація назвала минулий рік роком воєнного наступу на журналістів.

Найнебезпечнішим місцем для журналістів являється Ірак. Минулого року там загинуло 46 кореспондентів. Більшість з них були іракці, які працювали для західних ЗМІ. Майже всі вони були жертвами цілеспрямованого вбивства.

На другому місці – Філіпіни. Там у 2006 році загинуло 10 працівників медіа. 7 журналістів загинуло в Мексиці, 5 у Шри Ланці, 4 в Пакистані, троє в Афганістані та Колумбії, по двоє у Венесуелі, Росії, Індії та Китаю.

«Репортери без кордонів» у звіті за 2006 рік констатують, що здобутки 2005 року щодо свободи преси в Україні зазнали утисків через переслідування журналістів, напади на них та незавершення справи вбитого журналіста Георгія Гонгадзе.

Таку думку поділяє інша медійна організація — Комітет захисту журналістів. Здобутки в царині свободи преси, які була плодами Помарачевої революції, помітно зменшились у 2006 році. Змагання за владу в Україні повернули репресивне ставлення до медія. Минулого року київський Інститут Масової Інформації нарахував 32 випадки, коли журналістів били і погрожували їм. У минулому році журналістів не вбивали і не запроторювали до тюрем, однак незавершені кримінальні справи щодо минулих вбивств журналістів створили в Україні атмосферу безкарності.

Інша правозахисна організація, «Дім Свободи», вважає стан свободи слова і преси в Україні частково вільним. У їхньому звіті вказується на деякі законодавчі акти, що забороняють журналістам коментувати дії політиків під час виборчих кампаній. У звіті підкреслюється, що журналісти, які пишуть про корупцію серед високих посадовців, часто зазнають переслідування. Дім Свободи наголошує, оскільки власниками чисельних ЗМІ є олігархи або люди з близькими контактами в уряді, журналістські матеріали часто бувають тенденційними і сприяють тим чи іншим економічним та політичним інтересам.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду