Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі стурбована ситуацією довкола програми «Толока»

23 Березня 2007
2148
23 Березня 2007
17:24

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі стурбована ситуацією довкола програми «Толока»

2148
 Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі стурбована ситуацією довкола програми «Толока»

У Секретаріаті Глави держави відбулося засідання Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України.

 

На зустрічі було обговорено широке коло медійних проблем та надано особливої уваги стану забезпечення свободи слова. Голова Національної комісії Тарас Петрів поінформував учасників наради про запровадження Національної ініціативи «Суспільне мовлення» та створення міжвідомчої Робочої групи з розробки його цілісної концепції, яка реалізовуватиметься із залученням широкого кола експертів у галузі теле- і радіовиробництва, управління, фінансів і права.

 

Учасники наради обговорили проект підготовки Національної доповіді про стан свободи слова медіа та доступу до інформації в Україні, а також участь членів Національної комісії в роботі круглого столу «Розвиток регіональних медіаринків: нові ролі преси та влади», який відбудеться у Сімферополі наступного тижня.

 

Також під час засідання члени Комісії ухвалили заяву, в якій висловили стурбованість у зв'язку із фактом зняття програми «Толока» з ефіру Національної телекомпанії України та заявами про тиск на журналістів і перевищення службових повноважень керівництвом  НТКУ.

 

Учасники наради висловили занепокоєння ознаками можливого політичного тиску на канал і підтримали проведення ретельного службового розслідування щодо обставин підготовки програми та її зняття з ефіру.

 

У зв'язку з цим та з метою забезпечення редакційної незалежності державного теле- й радіомовлення Національна комісія рекомендувала Президентові, Верховній Раді та Кабінетові Міністрів забезпечити приведення правового статусу НТКУ у відповідність до законодавства, а саме: сформувати громадську раду, розробити та затвердити Статут, схвалити та оприлюднити Редакційний статут НТКУ.

 

Члени Національної комісії наголосили, що ця ситуація засвідчила необхідність якомога швидшого перетворення державних мовників у суспільні, що унеможливлює виникнення подібних конфліктів у майбутньому.

 

Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України

 

 

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України стурбована фактом зняття програми «Толока» з ефіру Національної телекомпанії України та заявами про тиск на журналістів і перевищення службових повноважень керівництвом НТКУ.

 

Комісія також висловлює занепокоєння ознаками можливого політичного тиску на канал і підтримує проведення ретельного службового розслідування щодо обставин підготовки програми та її зняття з ефіру.

 

У зв'язку з цим та з метою забезпечення редакційної незалежності державного теле- й радіомовлення Національна комісія рекомендує Президентові, Верховній Раді та Кабінетові Міністрів забезпечити приведення правового статусу НТКУ у відповідність до законодавства, а саме: сформувати громадську раду, розробити та затвердити Статут, схвалити та оприлюднити Редакційний статут НТКУ.

 

Члени Національної комісії наголошують, що ця ситуація ще раз засвідчує необхідність якомога швидшого перетворення державних мовників у суспільні, що унеможливить виникнення подібних конфліктів у майбутньому.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду