Парламентський Комітет з питань свободи слова розглянув ситуацію з «Толокою» та відхилив три законопроекти «Про рекламу»

22 Березня 2007
1904
22 Березня 2007
10:13

Парламентський Комітет з питань свободи слова розглянув ситуацію з «Толокою» та відхилив три законопроекти «Про рекламу»

1904
Парламентський Комітет з питань свободи слова розглянув ситуацію з «Толокою» та відхилив три законопроекти «Про рекламу»

21 березня 2007 року парламентському Комітету з питань свободи слова та інформації терміново довелося вносити в порядок денний чергового засідання питання про ситуацію, яка склалася з телепрограмою «Толока». На засідання були запрошені автор та ведучий програми Віктор Павлюк, президент НТКУ Віталій Докаленко, перший заступник голови Держкомтелерадіо Олександр Курдинович та інші. Віталій Докаленко не відгукнувся на запрошення народних депутатів (за словами Олександра Курдиновича, він поїхав у відрядження) і замість себе нікого не делегував. Тому офіційна позиція НТКУ з цього питання на засіданні озвучена не була.

 

Віктор Павлюк, доповідаючи про ситуацію, яка склалася з його програмою, послуговувався тільки фактичним матеріалом. Так, програма «Толока» має найвищі рейтинги на Першому національному каналі (випередивши новини та телесеріал «Дурдом»). Під час ефіру останнього випуску (19 березня) за розпорядженням президента НТКУ було припинене інтерактивне опитування телеглядачів, що завадило роботі ведучого. 20 березня знову ж таки за вказівкою Віталія Докаленка було знято цю програму з повторного перегляду. Потім президент НТКУ заявив Віктору Павлюку, що «Толоку» закривають, а йому радять звільнитися. Претензії пред’явлені різні, зокрема, непрофесійність та недосконале знання ведучим української мови. Зняття інтерактивного опитування Віталій Докаленко аргументував тим, що воно було сфальсифіковане, і він не зможе довести, що за цю програму не взято гроші.

 

Олександр Курдинович зазначив, що офіційна позиція Держтелерадіо буде представлена тільки після службового розслідування, яке проведе комісія, створена за розпорядженням голови комітету Едуарда Прутніка. «До комісії увійдуть юристи, медіаексперти. Вони визначать, чи мав право президент НТКУ закривати програму, чи були ознаки цензури. Але, наскільки мені відомо, йдеться не про закриття, а про призупинення виходу «Толоки» в ефір», – сказав Олександр Курдинович.

 

Звинувачення у фальсифікації відповідей телеглядачів відкинули двоє представників фірми Mobile Ukraine «Nikita», яка проводила інтерактивне опитування. Вони запевнили, що технічно добросовісно забезпечували опитування,  підтасовку голосів виключають, представивши в якості доказів документи. «Ті, хто технічно це фіксує, навіть не знали за яке питання люди голосують. Їм це не цікаво. Ми – комерційна структура і не хочемо лізти в політику», – сказав генеральний директор фірми Валентин Гресь.

 

Загалом Віктор Павлюк почув різні відгуки про свою програму від народних депутатів, які представляли різні політичні табори. Представники парламентської більшості на засіданні були в меншості (троє з семи), звинуватили ведучого «Толоки» в нерівному підході до визначення учасників програми (від коаліції 2/3 – рядових членів, а від опозиції 1/3 – але керівники фракцій). «Ви ж розумієте, що ми належимо до різних вагових категорій», – сказала учасник останньої програми Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів). Також їй не сподобалися слова ведучого, якими він завершив програму (коли Віктор Павлюк побажав опозиції збільшення прихильників), тощо.

 

Ведучий «Толоки» відповів на звинувачення. Пояснив, що списки запрошених готує не він, а керівник програми Ігор Толстих, а щодо побажання опозиції заявив, що він завжди на прощання говорить всім добрі слова.

 

Члени парламентського Комітету від опозиції, навпаки, захищали «Толоку», порівнюючи її зі «Свободою слова» Савіка Шустера (ICTV). «Це пряме втручання в журналістську діяльність, думаю, що програму буде відновлено і ви станете ще більш популярнішим. Те, що все сталося так швидесенько, – насторожує. Для мене однозначно – це цензура», – сказав бютівець Сергій Потімков.

 

Ще для одного опозиціонера-бютівця Миколи Баграєва залишилось незрозумілим, чому НТКУ не прислав представника, який би озвучив офіційну позицію компанії. Він вважає це неповагою до депутатів. За словами Миколи Баграєва, у прийнятті рішення він звик керуватися тільки на фактами. Для нього такими фактами на цьому засіданні були показники рейтингу програми «Толока».

 

Незважаючи на певні розходження у ставленні до обговорюваного конфлікту, члени Комітету одностайно ухвалили рішення з цього питання.

 

1. Звернутися до Президента НТКУ з вимогою надати офіційне роз’яснення щодо зняття з ефіру програми «Толока».

2. Рекомендувати НТКУ залишити програму «Толока» в ефірі до з’ясування ситуації.

3. Рекомендувати Держтелерадіо провести службове розслідування щодо зняття з ефіру Першого національного каналу телепрограми «Толока» та інформації про тиск на журналістів, поінформувати Комітет про його результати.

4. Рекомендувати Верховній Раді України заслухати звіт Президентів НТКУ та НРКУ про творчу та фінансово-господарчу діяльність


Також депутати розглянули три проекти законів про внесення змін до ЗУ «Про рекламу». Перший – щодо маркетингових комунікацій, внесений Кабміном, одностайно відправили на доопрацювання. Другий – щодо соціальної реклами (автор – народний депутат Валерій Писаренко) – одностайно запропонували відхилити, оскільки норми цього законопроекту суперечать чинному законодавству. Третій проект – щодо переривання трансляції кіно- і телефільмів рекламою та заборони рекламування тютюнових виробів та алкогольних напоїв, внесений народним депутатом України Миколою Кульчинським, – члени Комітету одностайно запропонували повернути суб’єкту законодавчої ініціативи (через порушення регламентних питань).

 

Також відхилено законопроект про внесення змін до ЗУ «Про вибори народних депутатів України» (щодо ведення передвиборчої агітації та оприлюднення ЗМІ компроментуючої інформації), як такий, що передбачає звуження чинних правових норм.

 

Члени Комітету розглянули й інші, зокрема кадрові, питання. Встановлено постійний склад чотирьох підкомітетів Комітету.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду