19 березня в Києві - прес-конференція МФ «Відродження» та Інтерньюз-Нетворк щодо оголошення конкурсів за програмою «Відкритий фонд для ЗМІ України»

15 Березня 2007
7973
15 Березня 2007
19:16

19 березня в Києві - прес-конференція МФ «Відродження» та Інтерньюз-Нетворк щодо оголошення конкурсів за програмою «Відкритий фонд для ЗМІ України»

7973
19 березня в Києві -  прес-конференція МФ «Відродження» та Інтерньюз-Нетворк щодо оголошення конкурсів за програмою «Відкритий фонд для ЗМІ України»

19 березня 2007 року о 13:30 у приміщенні УНІАН відбудеться  прес-конференція МФ «Відродження» та Інтерньюз-Нетворк щодо оголошення конкурсів за програмою «Відкритий фонд для ЗМІ України».

Відкритий Фонд для ЗМІ України - це конкурсна програма грантів, мета якої: 1)

сприяти реформуванню, дотриманню та виконанню законодавства в інформаційній сфері;

2) підвищити відповідальність та підзвітність органів влади шляхом підтримки проектів з підготовки та поширення інформаційних продуктів.

Відкритий Фонд для ЗМІ України є спільною ініціативою Інтерньюз-Нетворк та Міжнародного фонду "Відродження" (МФВ). Міжнародний фонд "Відродження" та Інтерньюз-Нетворк оголошують конкурси за програмою "Зміцнення незалежних засобів масової інформації в Україні" в рамках Відкритого Фонду для ЗМІ України. Кошти Відкритого Фонду для ЗМІ формуються за рахунок внеску Міжнародного фонду "Відродження" та Гранту ?121-A-00-03-00004-00, наданого Інтерньюз-Нетворк Офісом з питань демократичних і соціальних перетворень, Бюро по країнах Європи та ННД Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Протягом 2004 - 2006 років відбулися 6 серій конкурсів за програмою, за якими було підтримано 77 проекти на загальну суму 661678 дол. США.

Наразі за програмою "Відкритий фонд для ЗМІ України" оголошено 4 конкурси:

a. Тендер на створення віртуальної медійної бібліотеки (порталу), спрямований на збір та систематизацію перекладів документів та статей з медіа тематики, напрацьованих законопроектів та інших документів щодо різних аспектів діяльності ЗМІ (бюджет - 50000 дол. США);

b. Сприяння реформуванню, дотриманню та виконанню законодавства в інформаційній сфері, (бюджет - 100000 дол. США) ;

c. Підготовка та поширення інформаційних продуктів з метою підвищення відповідальності й підзвітності органів влади (бюджет - 130 000 дол. США);

d.. Інформаційні обміни між регіонами України (бюджет - 49523 дол. США).


Тендер на створення віртуальної медійної бібліотеки (порталу) передбачає створення ресурсу, який має акумулювати та представляти у вільний доступ для користувачів Інтернет різноманітні документи, що стосуються засобів масової інформації:

· переклади нормативних актів інших країн, які регулюють діяльність ЗМІ;

· національну законодавчу базу діяльності ЗМІ та існуючі проекти законів;

· експертні висновки щодо законів та законопроектів;

· аналітичні матеріали, огляди, електронні версії публікацій експертів, журналістів тощо щодо різних аспектів діяльності ЗМІ, у т.ч. - перекладені з іноземних мов;

· матеріали конференцій, семінарів, лекцій, тренінгів та інших заходів (з дозволу власників авторських прав на такі матеріали) та ін.


За напрямком "Сприяння реформуванню, дотриманню та виконанню законодавства в інформаційній сфері" пріоритетними напрямками підтримки стануть:

· моніторинг дотримання та виконання законодавства в галузі ЗМІ, моніторинг порушень права на свободу слова та інформації; широке оприлюднення результатів таких моніторингів;

· моніторинг та аналіз присутності іноземних (у т. ч. російських) ЗМІ на українському медіа ринку для вивчення економічних та правових наслідків цієї присутності для ЗМІ України;

· аналіз правових передумов та наслідків впровадження цифрового телебачення в Україні;

· аналіз наслідків приєднання України до Європейської конвенції щодо транскордонного телебачення та її подальшої імплементації;

· аналіз виборчого законодавства щодо ЗМІ з метою поліпшити законодавчу базу діяльності ЗМІ під час наступного виборчого процесу, вивчення досвіду виборів 2006 року;

· сприяння змінам у законодавстві, які сприятимуть розвиткові якісного україномовного контенту Інтернет;


Другим великим напрямком за програмою є "Підготовка та поширення інформаційних продуктів з метою підвищення відповідальності й підзвітності органів влади". Пріоритетними для напрямку є:

· проекти випуску нових інформаційних продуктів, радіопередач на кшталт "гаряча лінія" ("дзвінки в студію"), газетних додатків, публікації спеціальних видань (бюлетенів), підтримки журналістських розслідувань;

· підвищення відповідальності та підзвітності органів влади, протидію корупції, реалізацію функцій контролю ЗМІ за владою, організацію суспільного діалогу та дебатів тощо.

· підтримка висвітлення найбільш важливих проблем місцевих громад;

· підтримка висвітлення найбільш вдалих прикладів діяльності недержавних організацій та третього сектору загалом;

· висвітлення гостро актуальних для громадськості тем, таких, наприклад, як продаж, купівля та розподіл землі та підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, тощо.

· підтримка громадської журналістики (civic journalism), коли самі громадяни створюють соціально значущий контент (гарячі лінії, веб блоги, публікації громадських (непрофесійних)журналістів у професійних ЗМІ) та ін.);

Здебільшого за напрямком підтримувалися регіональні ЗМІ, у тому числі телекомпанії, радіостанції, друковані ЗМІ та Інтернет-видання. За цим напрямком у конкурсі можуть брати участь прибуткові організації, якими є засоби масової інформації.

У рамках напрямку створення інформаційних продуктів, спрямованих на підзвітність влади двічі було проведено конкурси під назвою "Інформаційні обміни між регіонами України".

З конкурсами підтримуються пілотні проекти, що спрямовані на обмін інформацією та професійним досвідом між регіональними ЗМІ через журналістські обміни, коли журналісти одного ЗМІ тимчасово працюють у ЗМІ іншого регіону, й навпаки, завдяки чому створюють інформаційні матеріали (цикл статей, телевізійних та радіо програм), які друкуються або мають ефір у регіоні автора матеріалів.

Матеріали, створені у рамках проектів, мають неупереджено висвітлювати реалії та події, що відбуваються в інших регіонах, з метою подолання та усунення міфів і стереотипів.

ОСТАННІЙ ТЕРМІН ПОДАННЯ ПРОЕКТІВ ЗА УСІМА КОНКУРСАМИ - 10 КВІТНЯ 2007 РОКУ.

Інформація та акредитація: Сергій Дьома, менеджер програми "Відкритий фонд для ЗМІ України", телефон 202 40 13, e-mail: dyoma@irf.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7973
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду