Відбулася Міжнародна конференція «Нова Україна в новій Європі»

2 Березня 2007
14361
2 Березня 2007
17:51

Відбулася Міжнародна конференція «Нова Україна в новій Європі»

14361
Відбулася Міжнародна конференція «Нова Україна в новій Європі»

Представники уряду, парламенту, апарату президента, громадських організацій та аналітичних центрів обговорили європейські стандарти у забезпеченні свободи мас-медіа в рамках міжнародної конференції «Нова Україна в новій Європі», яка відбулася 2 березня в Києві.

Серед «єврооптимістів» – учасників медійної секції – модератори  Тарас Петрів (президент Фундації «Суспільність») та Андрій Куликов (медіа експерт проекту ЄС/Бі-Бі-Сі «Розвиток медіа навичок»), доповідачі: Андрій Шевченко (народний депутат України), Олександр Богуцький( (генеральний директор ICTV) та Дмитро Котляр (член Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України) та ін.

Основне питання, яке обговорили виступаючі, – стан свободи слова в Україні, втілення європейських стандартів у вітчизняних мас-медіа.

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації А.Шевченко у своїй доповіді зазначив, що свобода слова в Україну прийшла, але не перемогла, що журналісти у переважній свої більшості стали звичайними ретрансляторами подій. За його словами в Україні колосальне засилля «джинси», з якою потрібно боротися. «Тільки імпотентна редакція зараз дозволить себе цензурувати», – сказав А. Шевченко. Окремо він зупинився на законодавчому забезпеченні медійної галузі, назвавши серед першочергових питань, які повинна розглянути Верховна Рада, – створення суспільного мовлення, роздержавлення друкованих ЗМІ, ратифікацію Конвенції про транскордонне мовлення тощо.

На медійних законопроектах також зупинився і другий доповідач Дмитро Котляр, а саме на Законі „Про інформацію». У цьому плані Україна не відповідає європейським стандартам, оскільки державні органи влади є надто закритими.

Головною темою доповіді медійника-практика Олесандра Богуцького був зв’язок між єврооптимізмом та соціальною відповідальністю медіа. Він зазначив, що держава повинна обмежити кількість гравців на медійному ринку, переставши видавати ліцензії збитковим ЗМІ. З 858 ТРО – більшість збиткові. Генеральний директор ICTV навів статистику трансляції соціальної реклами на 15 загальнонаціональних каналах, з яких державний НТКУ опинився аж на восьмому місці.

О. Богуцький вважає, що в процесі євроінтеграції бракує лідера. «Ми обіцяємо стати лідером промоції України в Європу. А європейські стандарти і цінності тоді прийдуть в Україну, коли їх сприймуть самі журналісти», – сказав він.

У ролі співдоповідачів-дискусантів на медійній секції виступили головний редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, Вікторія Сюмар (Інститут масової інформації), голова Комітету «Рівність можливостей” Олександр Чекмишев.

Н.Лигачова не погодилася з попередніми виступаючими, що в Україні відсутня цензура «У нас немає цензури з одного центру, зате у нас є плюралізм цензур з різних владних кабінетів», – зазначила вона. Проблему «джинси», на її думку, не потрібно зводити тільки до журналістів, тут велика роль менеджерів і власників ЗМІ. Також з обережністю потрібно підходити й до поняття «успішний медіа ринок», оскільки змагання рейтингів на телебаченні призводить до того, що журналісти замість того, щоб надавати  суспільно значиму інформацію, роблять «жовті» новини.

Про доступ до інформації та про те, чому українські медіа не відповідають європейським стандартам говорила В. Сюмар. Наші ЗМІ не бачать реального результату, реакції відповідних органів на свої матеріали. Журналіст абсолютно не захищений в Україні. Він може провести розслідування, «вивести на чисту воду» якогось чиновника, а покарано буде не винуватця, а самого журналіста.

Незвичайними дискусантами на медійній секції були Віталій Кличко та Олег Скрипка, які вважають, що Європу потрібно будувати в самій Україні.

Організатори конференції: Фундація «Суспільність», Інститут Євро-Атлантичного співробітництва та Представництво Європейської Комісії в Україні – ставили собі за мету консолідувати зусилля українських «єврооптимістів», які хочуть якісного перетворення  України на сучасну європейську державу.

Учасники конференції намагалися знайти відповіді на питання якості впливу європейської/євроатлантичної інтеграції України на внутрішньо українські процеси в різних галузях: реформуванні політичної системи, економічному розвитку, гарантуванні безпеки, зміцнення сектора незалежних мас-медіа, змінах культурного та інтелектуального середовища. Також розглядалося питання внеску України у загальноєвропейські політичні, економічні, суспільно-культурні процеси.

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14361
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду