Закон «Про рекламу» – серед першочергових на розгляді в парламенті

1 Березня 2007
5679
1 Березня 2007
16:29

Закон «Про рекламу» – серед першочергових на розгляді в парламенті

5679
Закон «Про рекламу» – серед першочергових на розгляді в парламенті

У найближчі два пленарні тижні, на думку заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка, парламенту варто розглянути законопроект «Про рекламу» та заслухати звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, на якому була б розглянута стратегія розвитку вітчизняного телерадіопростору.

 

Віце-спікер наголосив на цьому під час круглого столу, присвяченого проблемам удосконалення законодавчого забезпечення діяльності ЗМІ, що відбувся 1 березня 2007 року у парламенті. «Влада має прагнути до відкритих та зрозумілих взаємин із медіаринком», – зазначив Микола Томенко. Він наголосив, що до сфери його повноважень як віце-спікера віднесено координацію взаємодії Верховної Ради зі ЗМІ. На думку Миколи Томенка, необхідно адаптувати чинне законодавство у сфері медіа під парламентсько-президентську республіку, оскільки сьогодні парламент практично не має механізмів впливу на органи влади, що опікуються забезпеченням вільної діяльності ЗМІ та розвитком медіаринку.

 

«Корекція законодавства необхідна хоча б для того, щоби Верховна Рада могла відповідним чином реагувати на діяльність Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Держкомтелерадіо та інших державних інституцій, що працюють у сфері ЗМІ. Також необхідно сприяти лібералізації медіаринку», – сказав Микола Томенко.

 

Віце-спікер наголосив: необхідно оптимізувати законодавчі ініціативи у медіагалузі та скоординувати діяльність інституцій усіх рівнів, що займаються проблемами ЗМІ. Він запропонував, щоби медійні законодавчі акти проходили громадське обговорення та ухвалювалися після попереднього опрацювання у робочих групах. До складу останніх мають входити народні депутати, представники медіаринку та громадськості.

 

Серед медійних питань, які парламент вирішуватиме  найближчим часом, – обмеження реклами алкоголю і тютюну в ЗМІ, нова редакція закону «Про телебачення і радіомовлення в Україні» та ухвалення необхідних нормативних актів стосовно цифрового та суспільного мовлення.

 

Учасники круглого столу – голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, член цього комітету народний депутат Микола Баграєв, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко – підтримали запропоновані віце-спікером для першочергового розгляду медійні теми.

 

Андрій Шевченко, крім того, зупинився на важливості проблеми роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ, назвав конкретні кроки створення суспільного мовлення. А саме: підписання декларації про створення суспільного мовлення, створення єдиної робочої групи, технічне і фінансове забезпечення та законодавча підтримка. Бо в Україні на сьогодні немає органу, який би відповідав за створення суспільного телебачення.

 

Учасники круглого столу наголошували й на питанні державного протекціонізму вітчизняного телепродукту. Щодо цього генеральний директор телеканалу ICTV Олександр Богуцький підкреслив необхідність рівного ставлення до всіх учасників медіаринку. Правила гри мають бути однаковими: якщо вимагати певного відсотку україномовного продукту в ефірі, то не тільки від загальнонаціональних каналів, але й від регіональних, супутникових, також кабельних операторів та ін.

 

Віце-спікер погодився з тим, що правила гри на медіаринку повинні бути прозорими. «Якби було постійне публічне обговорення найважливіших проблем, то не виникало би більшості питань, в тому числі – в медійній галузі», – зазначив Микола Томенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду