Мін'юст подасть на розгляд Кабміну нову редакцію Закону «Про інформацію»

13 Лютого 2007
11381
13 Лютого 2007
10:13

Мін'юст подасть на розгляд Кабміну нову редакцію Закону «Про інформацію»

11381
Мін'юст подасть на розгляд Кабміну нову редакцію Закону «Про інформацію»

До 1 березня 2007 року Мін‘юст планує завершити узагальнення пропозицій, що надійшли від громадськості, та подати на розгляд Кабінету Міністрів України нову редакцію проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію».

Про це йшлося під час громадського обговорення законопроекту, яке відбулося сьогодні в Києві за сприяння Міністерства юстиції та представництва в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Як наголосив голова відділу з питань демократизації, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Мортен Енберг, Організація з безпеки та співробітництва вважає дуже важливим проведення подібних заходів.

«Сподіваюся, що на цій зустрічі обговорюватимуться різні погляди на цей законопроект. Саме через об‘єднання поглядів є важливими такі круглі столи за участю різних експертів», – наголосив пан Енберг.

Як зазначив у ході представник Міністерства юстиції – Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев, законопроект покликаний урегулювати режим втручання держави в інформаційні правовідносини – право на збирання, поширення інформації тощо.

Законопроект розроблено на виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи

Законопроектом встановлено обов’язок суб’єктів владних повноважень надавати інформацію. Регулювання відносин, пов’язаних із доступом фізичних осіб до інформації про себе, узгоджено із відповідними рекомендаціями Ради Європи та Законом України «Про захист персональних даних», прийнятим Верховною Радою України 9 січня 2007 року.

Інформацією з обмеженим доступом визнається інформація, доступ до якої обмежується суб’єктами владних повноважень відповідно до законів, або іншими суб’єктами на свій розсуд. Крім того, проектом введено категорію «службової таємниці», до якої відносяться відомості, які не віднесено до державної таємниці, доступ до якої обмежується відповідно до закону суб’єктами владних повноважень.

Оскільки конфіденційною інформацією, згідно з проектом, можуть володіти лише фізичні особи, юридичні особи, об’єднання громадян та релігійні організації, зазначене позбавить можливостей суб’єктів владних повноважень обмежувати доступ до інформації.

Важливою новацією є положення проекту, згідно з яким поширення соціологічної інформації має супроводжуватися даними чи відомостями про методи її створення, обсяг яких визначається законом. Зазначене має сприяти прозорості відомостей про ставлення соціальних груп до суспільних подій та явищ, процесів, фактів.

У цілому, прийняття проекту сприятиме правовому забезпеченню дотримання статті 34 Конституції України стосовно свободи інформації під час засекречування документів, які були закриті для загального доступу з порушенням законодавства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11381
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду