Олександр Медведько запевнив, що прокуратура завжди захищатиме права журналістів

30 Січня 2007
12534
30 Січня 2007
15:35

Олександр Медведько запевнив, що прокуратура завжди захищатиме права журналістів

12534
Олександр Медведько запевнив, що прокуратура завжди захищатиме права журналістів

30 січня 2007 року відбулося засідання колегії Генеральної прокуратури України за підсумками роботи у 2006 році. По її завершенню на прес-конференції генеральний прокурор Олександр Медведько відповів на запитання «Детектор медіа» щодо трьох справ Ґонґадзе, Александрова та Калашникова, які згадувалися на сесії ПАРЄ 25 січня 2007 року, де розглядалося питання безпеки життя та свободи висловлювання журналістів. 

 

Генеральний прокурор повідомив, що по справі Ґонґадзе, перш за все, оновлено слідчо-оперативну групу. «Хоча лунає критика, я вважаю, що вона необ’єктивна. Працюють досвідчені фахівці, – зазначив він. – Також ми знайшли спільну мову з Мельниченком, чого раніше не було. Тільки в січні ми провели чотири допити Мельниченка. Він активно співпрацює з нами, дає свідчення по всіх питаннях, які йому ставляться. Раніше була інша ситуація». Олександр Медведько повідомив, що за участю Мельниченка заплановано відтворення обстановки на місці, де були пристрої, якими він записував. Зараз затримка в тому, що його адвокат не має допуску. «Оскільки це буде пов’язано з державною таємницею, ми зараз оформляємо допуск. Як тільки він буде оформлений, то ми відразу будемо виконувати ці слідчі дії», – запевнив генеральний прокурор.

 

Що стосується справи Александрова, розглянутої Луганським Апеляційним судом, то Генеральна прокуратура була незгодна з мірою покарання гр. Рибака і ще з деякими недоліками при винесенні вироку. 23 січня 2007 року це питання розглянуто Верховним Судом України, і вирок залишено в силі (за винятком деяких змінених формулювань). 

 

Щодо справи Калашникова Олександр Медведько повідомив, що за клопотанням потерпілих було призначено відповідну експертизу з визначення нанесення моральних збитків та їх відшкодування. «На жаль, ця експертиза не закінчена. І на наш лист, в якому ми просимо прискорити проведення експертизи, експерт нам відповів, що у зв’язку з великою завантаженістю, ця експертиза буде закінчена в першому кварталі 2007 року. Ми намагаємося домовитися про прискорення, і якщо нам вдасться, то ми будемо закінчувати цю кримінальну справу. І взагалі, я підписав листа на ім’я президента і на ім’я прем’єр-міністра, що треба вирішувати питання з нашими експертними установами. Вони дійсно настільки завантажені, що переносять наші експертизи на рік-півтора, а потім МВС і прокуратуру звинувачують у тому, що ми вчасно не проводимо досудове слідство і не доводимо справу до суду», – сказав генеральний прокурор. 

 

У розрізі захисту прав журналістів і свободи слова Олександр Медведько згадав ще одну свіжу справу – стосовно газети «Апостолівські новини», що в Дніпропетровській області. 22 січня 2007 року направлено до суду кримінальну справу з обвинуваченням голови Апостольської районної ради, який, зловживаючи своїм службовим становищем, фактично запровадив цензуру в цій газеті.  

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12534
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду