Ганна Герман заявляє, що на неї тиснуть, вимагаючи відкликати законопроект про забезпечення неупередженого ставлення ЗМІ

24 Січня 2007
15195
24 Січня 2007
14:37

Ганна Герман заявляє, що на неї тиснуть, вимагаючи відкликати законопроект про забезпечення неупередженого ставлення ЗМІ

15195
Ганна Герман заявляє, що на неї тиснуть, вимагаючи відкликати законопроект про забезпечення неупередженого ставлення ЗМІ

Депутат від Партії регіонів Ганна Герман заявляє, що на неї почали тиснути з вимогою відкликати законопроект. Про це повідомляє Кореспондент.net.

Законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення неупередженого ставлення засобів масової інформації до свободи політичних суперечок», який зареєструвала депутат Ганна Герман, мав  надати керівництву держави і лідеру опозиції право на безкоштовне висвітлення в мас-медіа їх позицій.

 

Як повідомили в прес-службі Партії регіонів, Герман зазначила, що протягом минулих вихідних їй «двічі телефонував анонім, який порадив не сунутися в цю сферу, відкликати цей законопроект, оскільки він зачіпає бізнес-інтереси і перекриває канал для заробітку».

 

За словами парламентарія, у понеділок їй зателефонував один із депутатів, який порадив відкликати цей законопроект. «Тому що тобі погано буде, якщо так не зробиш. Це бізнес, не лізь туди», - процитувала Герман слова нардепа.

Разом із тим, політик уточнила, що її погрожували «облити таким брудом у випадку, якщо не буде відкликано законопроект, що вона ніколи не відмиється».

 

«Я вважаю, що це - тиск, тому що ми всі добре знаємо, у якій країні ми живемо», - сказав Герман. Крім того, вона повідомила, що зробить з парламентської трибуни оголошення про тиск, вчинений на неї, коли в лютому почнеться сесія Верховної Ради.

 

Депутат також повідомила, що не буде відкликати представлений законопроект. «Я не думаю, що відкличу законопроект. Я пережила багато бруду в житті, переживу і цей бруд», - сказала Герман.

 

Метою законопроекту є всебічне забезпечення інформацією громадян про діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування.

 

«Детектор медіа»

Як уже повідомляла «Детектор медіа», Громадська рада з питань свободи слова та інформації пропонує відхилити законопроект Ганни Герман, оскільки ним автор хоче зобов’язати всі ЗМІ безкоштовно транслювати та друкувати виступи вищих посадових  осіб держави. На думку членів ради це є неприйнятним втручанням у творчу діяльність ЗМІ. Всі свої аргументи проти цього законопроекту члени Громадської ради виклали у рекомендації парламентському Комітетові з питань свободи слова та інформації:

 

Громадська рада пропонує Комітету з питань свободи слова та інформації відхилити законопроект №3002 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення неупередженого ставлення засобів масової інформації до свободи політичних дебатів». Ми стурбовані намаганням встановити обов’язок всіх ЗМІ транслювати та друкувати виступи вищих посадових осіб держави. Вважаємо так

 

Міжнародні стандарти вказують, що навіть щодо державних/суспільних мовників правила щодо обов’язкових повідомлень мають бути дуже вузькими і конкретними, інакше вони порушуватимуть принципи свободи слова. Для приватних засобів масової інформації такі правила є, в принципі, неприпустимими.  

 

Громадська рада вважає, що з точки зору політичних дебатів право особи забезпечується через інститут права на відповідь. Тобто особа може отримати доступ до засобу масової інформації, якщо її права були порушені у повідомленні ЗМІ. Однак право з власної ініціативи розпоряджатися площею газет та ефіром телерадіокомпанії є нічим іншим як намаганням забезпечити собі безкоштовний піар прикриваючись інтересами суспільства.  

У додатку декілька цитат з міжнародних документів стосовно трансляції обов’язкових повідомлень організаціями громадського мовлення, в яких більш детально аргументується, чому прийняття подібних законів є неприйнятним. 
 

Текст законопроекту в докладеному файлі: 1_German.rtf(31355 bytes)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду