«Волі-кабель», можливо, запропонують обміняти К1 на канал «Рада»

19 Січня 2007
3752
19 Січня 2007
19:00

«Волі-кабель», можливо, запропонують обміняти К1 на канал «Рада»

3752
«Волі-кабель», можливо, запропонують обміняти К1 на канал «Рада»

На сьогодні в так званому соціальному пакеті компанії «Воля» (у зоні покриття вузькосмугової мережі) канали К1 і К2 відсутні. Нагадаємо, що забезпечити включення (точніше – повернення) цих каналів у максимально доступний для київських телеглядачів пакет компанія мала згідно з рішенням Господарського суду міста Києва. В інформаційному повідомленні компанії «Воля» від 01.11.2006 йшлося, що компанія чекає рішення Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно каналів К1 та К2, «і подальші дії будуть здійснені згідно з цим рішенням».  Ще 15.11.2006 року Національна рада вирішила (рішення № 953) переоформити ліцензію НР № 2670 від 01.08.2006 року Закритого акціонерного товариства «Воля-кабель», м. Київ, після надання можливості для ретрансляції програм ВАТ «Київтелемонтаж», м. Київ, та ЗАТ «Телерадіокомпанія «Інтервідео-Київ», м. Київ, (К1 і К2, – «ТК») в багатоканальній мережі ЗАТ «Воля-кабель», м. Київ, з технічними характеристиками аналогічними каналам СК11 та СК12».

 

«Детектор медіа» звернулася до заступника голови Національної Ради Ігоря Куруса, на якого покладено контроль за виконанням згаданого вище рішення, з проханням прокоментувати ситуацію навколо включення К1 та К2 в соціальний пакет «Волі-кабель».

 

За його словами,  ліцензію «Волі-кабель» все ще не переоформлено, тому що не знайдено технічного рішення питань щодо К1 і К2. (Згідно з інформацією на сайті компанії «Воля», якщо місце надання відповідної послуги знаходиться у зоні покриття вузькосмугової мережі, то кількість телепрограм у пакеті обмежена ресурсом телекомунцікаційної мережі і становить 18 телеканалів, – «ТК»). «Ми розглянули заяву «Волі-кабель», заяви К1 і К2. Заяви цих каналів ми просто не можемо виконати, тому що немає вільних каналів. Заяву «Волі-кабель» - немає питань, виконаємо, але дайте нам, будь ласка, інформацію про технічні можливості. Скажімо, наші спеціалісти кажуть, що у вузькій полосі є ще ресурс для одного каналу, «Воля-кабель» це не підтверджує, і зараз відбувається переписка між Нацрадою та «Волею-кабель» з цього приводу на рівні технічних працівників». За словами Ігоря Куруса, зробити технічну експертизу цієї мережі Національна рада не має можливості, як і замовити таку експертизу у якійсь спеціалізованій структурі, тому що це не передбачено в бюджеті. Заступник голови Національної ради підкреслив, що хоча інформація про «ще один вільний канал» нічим не підтверджена, але у Нацраді її повинні перевірити. 

 

На особисту думку Ігоря Куруса, це питання можна вирішити «полюбовно». «За великим рахунком, якщо говорити про К1 та К2, то вони для себе теж повинні зрозуміти, що в кращому випадку можуть отримати один канал, але не два. Я, наприклад, не проголосую за рішення щодо того, щоб викинути з вузької смуги, скажімо, Парламентський канал «Рада» і Київську державну регіональну ТРК, тому що все-таки ми - державний орган і повинні захищати інтереси державних структур, тим більше - парламентського каналу  Хоча, з іншого боку, якщо подивитися на це з практичної точки зору, то, можливо, там (у «вузькій смузі» - «ТК») парламентський канал і не потрібен, тому що парламентські трансляції здійсноює «5 канал»… Я думаю, що це питання можна розв’язати і варто його розвязувати». За словами Ігоря Куруса, для цього потрібно, щоб була добра воля з боку «Волі-кабель» і власників К1 і К2, а також обговорення цього питання з представниками парламентського каналу «для того, щоб вони, можливо, відмовилися від цієї частоти, оскільки вони транслюються на 5 каналі. Якщо відійти від юридичної норми, та зібратися за «круглим столом» всім учасникам цього конфлікту, то я думаю, що рішення можна прийняти».

 

Компромісним рішенням, на думку Ігоря Куруса, міг би стати саме «обмін» К1 на Парламентський канал «Рада», програми, якого, по суті, присутні на «5 каналі», та відмова К2 від свої претензій.

 

 

 «ТК» також звернулася по коментар до PR-служби компанії «Воля» й отримала відповідь від директора підрозділу зовнішніх зв’язків та правових питань компанії Костянтина Грицака:  «На сьогодні позиція компанії «Воля» залишається стабільною та незмінною. Компанія «Воля» виконала в повному обсязі рішення суду, яким була зобов’язана подати документи до Національної Ради, вказавши технічні характеристики передавання програм К1, К2 на каналах СК11, СК12, але переоформлення ліцензії Національною радою так і не відбулося. Відповідно до інформації, наданої оператором телекомунікацій – власником мереж, зараз технічні можливості існуючої телекомунікаційної мережі не дозволяють додавати програми у аналоговому форматі на каналах з технічними характеристиками, аналогічними каналам СК11, СК12. Можливим урегулюванням ситуації, яка склалася, може бути звернення до суду осіб, права яких порушує вказане рішення, з позовом про визнання його незаконним.

 

Виконувач обов’язків головного редактора каналу K1 Ілларіон Павлюк поки що відмовився коментувати ситуацію.

 

Михайло Мазурін, «Детектор медіа»

 

Усі матеріали з теми  «Медіа як бізнес»  «Детектор медіа» публікує за підтримки Міжнародного фонду  «Відродження»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3752
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду