Громадська рада з питань свободи слова та інформації підтримує кандидатуру Євгена Захарова на посаду омбудсмена

10 Січня 2007
2039
10 Січня 2007
13:16

Громадська рада з питань свободи слова та інформації підтримує кандидатуру Євгена Захарова на посаду омбудсмена

2039
Громадська рада з питань свободи слова та інформації підтримує кандидатуру Євгена Захарова на посаду омбудсмена

Громадська рада з питань свободи слова та інформації, до складу якої входять лідери громадських організацій та експерти у сфері свободи слова та діяльності засобів масової інформації, занепокоєна ситуацією з обранням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Про це йдеться в заяві, розповсюдженій Громадською Радою, за підписом її Секретаря Тараса Шевченка.

 

У листопаді 2006 року розпочалася процедура висунення нових кандидатів на цю посаду. Нині офіційно зареєстровано дві кандидатури: Євгена Захарова (внесена 121 народним депутатом), та Ніни Карпачової (подана головою Верховної Ради Олександром Морозом від імені коаліції депутатських фракцій).

 

«Громадська рада з питань свободи слова та інформації   підтримує кандидатуру виконавчого директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Євген Захаров – відомий український правозахисник, незалежний і незаангажований діяльністю конкретної партії. Загальновідомо, що Уповноважений з прав людини має бути позапартійним, не може належати до парламентської більшості чи опозиції. Це громадянська посада, і людина, яка її обіймає, має представляти виключно інтереси народу та суспільства», - йдеться в заяві.  

 

«Як відомо, Ніна Карпачова балотувалася до Верховної Ради за списком Партії Регіонів, і зараз є народним депутатом від цієї партії. Свого часу її участь в парламентських виборах викликала серйозну і масову критику, однак пані Карпачова зігнорувала вимогу низки громадських організацій відмовитися від посади Уповноваженого з прав людини.

 

Півроку пані Карпачова суміщала посаду Уповноваженого та народного депутата України, хоча за законом мала вирішити це питання протягом 10 днів. Це було порушенням не лише закону, але й присяги Омбудсмена. Переконані, така людина не може обіймати посаду, обов'язком якої є парламентський контроль за дотриманням конституційних прав людини і основних свобод.

 

Залишати посадовця працювати на виборній посаді на третій термін можна лише тоді, коли він демонструє видатні результати роботи. Але діяльність пані Карпачової та її апарату постійно зазнавала критики. Відтак, висунення кандидатури Ніни Карпачової є подальшою дискредитацією посади Омбудсмена.

 

Громадська рада виступає за надання цій посаді дійсно важливого, навіть визначально важливого, як це є у всіх демократичних країнах, статусу, і підтримує кандидатуру від правозахисних організацій – Євгена Захарова. Закликаємо народних депутатів України підтримати кандидатуру Євгена Захарова та виступаємо категорично проти третього призначення на посаду Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової», - зазначено у документі.  

 

На підтримку кандидатури Євгена Захарова на посаду омбудсмена вже висловилась низка громадських організацій, а також 121 народний депутат.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2039
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду