Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України щодо акредитації журналістів у ВР Криму

21 Грудня 2006
11629
21 Грудня 2006
13:13

Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України щодо акредитації журналістів у ВР Криму

11629
 Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі  при Президентові України щодо акредитації журналістів у ВР Криму

«Детектор медіа» вже неодноразово повідомляла про конфлікт між Верховною Радою Криму та журналістами, для яких було встановлено новий порядок акредитації. Журналісти оголосили Верховній Раді Криму бойкот, вимагаючи скасувати незаконне, на їхню думку, рішення.  Нещодавно була опублікована стаття кримського журналіста Ленура Юнусова, де викладена поточна ситуація. 19 грудня Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України зробила заяву з цього приводу.

 

 

Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі  при Президентові України

 

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України стурбована тим, що останнім часом в Україні з’явилося чимало тривожних відомостей про порушення прав журналістів щодо доступу до інформації. Значна частина цих порушень стосується правил акредитації при місцевих органах влади.

 

У низці областей України та в Автономній Республіці Крим правила акредитації журналістів при органах місцевого самоврядування містять положення, які суперечать нормам Конституції України, Закону «Про інформацію», cтатті 3 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 27 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» тощо, а також не відповідають міжнародним стандартам.

 

Це обмежує право суспільства на інформацію, що є одним із основоположних прав людини та забезпечує стабільне існування громадянського суспільства і демократії.

 

Національна комісія звертає увагу органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади усіх рівнів на те, що згідно з міжнародними стандартами акредитація не може бути механізмом дозволу на роботу журналіста. Акредитація передусім має на меті забезпечити якомога ефективнішу роботу працівників ЗМІ, сприяти відкритому доступу журналістів до інформації з тим, щоб вони могли всебічно й достовірно інформувати громадськість про важливі події. Здійснення журналістських свобод не може залежати від акредитації.

 

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України звертається до органів місцевої влади в усіх областях України, містах Києві та Севастополі, АР Крим з рекомендацією звернути увагу на цю проблему та привести правила акредитації журналістів в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування у відповідність до вимог законодавства України та міжнародних стандартів.

 

 

19 грудня 2006 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду