Комітет з питань свободи слова та інформації розгляне зміни до медійного законодавства, що стосуються вживання мов у теле- та радіоефірі

7 Грудня 2006
6506
7 Грудня 2006
11:10

Комітет з питань свободи слова та інформації розгляне зміни до медійного законодавства, що стосуються вживання мов у теле- та радіоефірі

6506
Комітет з питань свободи слова та інформації розгляне зміни до медійного законодавства, що стосуються вживання мов у теле- та радіоефірі

7 грудня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розгляне проекти Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у сфері вживання мов в інформаційній діяльності телерадіоорганізацій) (№2514 від 10.11.2006) та про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо використання мов в інформаційній діяльності телерадіоорганізацій) (№2515 від 10.11.2006). Автором обох законопроектів є член фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко (м.Севастополь).

 

Зокрема, законопроект №2514 передбачає внесення до статті 18 Закону «Про Національну раду...» такого положення: «Національній раді заборонено визначати будь-які додаткові умови щодо порядку використання мов в інформаційній діяльності телерадіоорганізацій крім тих, що прямо передбачені Законом України «Про телебачення та радіомовлення». Також проект обмежує повноваження Нацради, визначені у статті 13, щодо нагляду за дотриманням ТРО вимог законодавства України щодо частки вітчизняного продукту у програмах та щодо вживання мов при здійсненні радіомовлення: відповідно до змін, цей пункт застосовуватиметься лише до загальнонаціональних ТРО.

 

Законопроект №2515 пропонує нову редакцію статті 10 Закону «Про телебачення і радіомовлення». Зокрема, для загальнонаціонального мовлення частка україномовного мовлення має становити не менше 50 відсотків добового мовлення. У частині 2 статті 101 , запропонованій у законопроекті, зазначено: «Мова (мови) програм та передач визначається (визначаються) регіональними та місцевими телерадіоорганізаціями самостійно. Для регіонального та місцевого мовлення обов’язкова частка ефірного часу, коли мовлення ведеться українською мовою, не встановлюється». У частині 1 цієї статті також зазначено, що регіональні ТРО можуть вести мовлення державною, регіональними мовами та мовами меншин.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду