Колишнього офіцера ФСБ отруїли при передачі документів про вбивць Політковської

13 Листопада 2006
2633
13 Листопада 2006
13:30

Колишнього офіцера ФСБ отруїли при передачі документів про вбивць Політковської

2633
Колишнього офіцера ФСБ отруїли при передачі документів про вбивць Політковської

Колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко, що втік у Великобританію, підтвердив інформацію про те, що його отруїли 1 листопада в одному з ресторанів Лондона під час зустрічі з інформатором Маріо Скарамеллою.


Він також повідомив, що той передав йому документи, у яких міститься інформація про вбивць Ганни Політковської. За словами Литвиненка, деякі згадані там прізвища співробітників ФСБ, йому відомі.

Литвиненко докладно розповів про зустріч з інформатором. Зокрема він заявив, що громадянин Італії Маріо Скарамелла надіслав йому наприкінці жовтня з Італії лист електронною поштою, у якому просив про зустріч, і написав, що буде в Лондоні 10-11 листопада. "Він зненацька подзвонив мені вже 1 листопада, і ми, як звичайно, домовилися про зустріч на площі Пікаділлі. Близько 15:00 ми зустрілися, і я запросив його пообідати в ресторані", - повідомив Литвиненко.

Як стверджує Литвиненко, Скарамелла передав йому 1 листопада якийсь документ на чотирьох машинописних аркушах: "Він був якийсь нервовий, стверджував, що його можуть вбити, і що в цих паперах англійською мовою згадані люди, які причетні до вбивства Ганни Політковської". За словами колишнього полковника ФСБ, у паперах дійсно згадувалися прізвища співробітників ФСБ, частина яких йому була знайома, але він попросив Скарамеллу дати йому час на вивчення цих документів. "Я замовив собі поїсти, а він взяв тільки воду і став мене квапити. Папери в ресторані я так і не розібрав. Правда, з тексту я зрозумів, що згадані в ньому люди справді могли організувати вбивство Ганни Політковської. І ми майже відразу розійшлися, - продовжує Литвиненко. - Як тільки я прийшов додому і поклав папера, відразу ж упав".

Кілька діб Литвиненко перебував у важкому стані. Лікарі лондонської лікарні, де він у даний час знаходиться, поки не можуть визначити токсини, що викликали отруєння. "Але лікарі не сумніваються, що це було саме отруєння. У мене з рота йшла піна, падала температура, у крові зменшувався вміст калію. Серце витримало тільки тому, що я активно займаюся спортом", - говорить Литвиненко.

Він стверджує, що інцидент був спробою усунення, і його врятувало тільки те, що, відчувши симптоми отруєння, він негайно промив шлунок. Він також пообіцяв, що передасть отримані від інформатора папера поліції і журналістам "Нової газети", які проводять власне розслідування вбивства Ганни Політковської.

У Скотленд-Ярді запису злочину, про яке розповідає Литвиненко виявлено не було. "Для пошуку даних нам необхідно більше інформації, наприклад назва вулиці, ресторану або лікарні (ці свідчення Олександр Литвиненко тримає в секреті). Я не можу бути на 100% впевнений, але можу сказати: на даний момент ми не інформовані про те, що насправді відбулося з паном Литвиненком", - заявив співробітник Скотленд-Ярду

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2633
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду