МФЖ вважає вбивство Політковської «наругою, яка приголомшила світову журналістику»

9 Жовтня 2006
2774
9 Жовтня 2006
08:45

МФЖ вважає вбивство Політковської «наругою, яка приголомшила світову журналістику»

2774
МФЖ вважає вбивство Політковської «наругою, яка приголомшила світову журналістику»

Міжнародна федерація журналістів назвала вбивство Анни Політковської, російської журналістки, яка виступала із шаленою критикою війни Росії із Чечнею, «шокуючою наругою, яка приголомшила журналістів у всьому світі».

 

Організація вважає, що це вбивство відображає стан безправ’я, який загрожує придушити російську журналістику. Федерація журналістів закликала уряд президента Володимира Путіна негайно відреагувати і притягнути вбивць до відповідальності.

 

Політковську застрелили у суботу, тіло журналістки знайшли у ліфті будинку, де вона проживала. «Російська влада повинна провести термінове і ретельне розслідування. Ми мусимо знати, хто вбив нашу колегу і хто наказав на неї напасти», – заявив генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Айдан Вайт.

 

Політковська працювала у газеті «Новая Газета» і створила своє ім’я на дискусійних репортажах про порушення прав людини російськими військовими у Чечні. Вона проявила надзвичайну мужність в беззаконному регіоні, де їй загрожували і чеченські бандити, і російський чи чеченський військові.

 

«Вона була найсміливіша із нового покоління хоробрих репортерів, які з’явилися у дні розпаду Радянського Союзу, – сказав Вайт. – Вона стикалася із загрозами із усіх боків і була натхненням як для російських, так і для іноземних журналістів».

 

Наступного року Міжнародна федерація журналістів проводитиме Світовий конгрес у Москві, де Анна Політковська була запрошена одною із доповідачів.

 

«Її мужність і професіоналізм зробили її героїчною особою в журналістських та правозахисних колах, – сказав Айдан Вайт. – Її смерть – це трагедія для молодої сім’ї і для всіх, хто знав журналістку, вона також показує розпачливий і слабкий стан демократії у Росії».

 

Політковська народилася у 1958 році у Нью-Йорку в сім`ї радянських дипломатів при ООН (її батько був представником УРСР). Освіту отримала на факультет журналістики Московського державного університету.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду