В Україні вперше пройшов міжнародний конкурс карикатур

5 Жовтня 2006
6631
5 Жовтня 2006
12:10

В Україні вперше пройшов міжнародний конкурс карикатур

6631
В Україні вперше пройшов міжнародний конкурс карикатур

30 вересня – 1 жовтня у Маріуполі пройшов міжнародний конкурс карикатур «Марс 2006». В Україні конкурс такого рівня проводиться вперше. В ньому взяли участь 177 карикатуристів з 42 країн світу.

 

До цього часу конкурси карикатур проводили Асоціація карикатуристів України з незмінною темою «Незалежність» (цього року -  «Незалежність та екологія. Чорнобиль — 20 років після аварії»); Міжнародна фінансова корпорація разом з газетами «Голос України» та «ИнвестГазета», журналом Верховної Ради «Віче» -  «Підприємство в Україні»; також регулярно конкурси карикатур проводить  газета «2000» тощо.

 

Тож раніше нашим карикатуристам доводилось брати участь у міжнародних конкурсах, що проходили в Болгарії, Японії, Молдові, Колумбії тощо. І час від часу здобувати в них перемогу. Цього разу місцем проведення міжнародного конкурсу стало місто Маріуполь. Абревіатура конкурсу «МАРС» означає «Маріуполь сміється». Перший етап конкурсу тривав з червня по жовтень 2006 року. За цей час з різних куточків світу надійшло близько 650 малюнків. Серед них і малюнки  карикатуристів відомих видань, таких як Олег Смаль («Дзеркало тижня» та журнал «Детектор медіа»), Марина Туровська ( журнал «Профиль»), Сергій Савілов та Валентин Дружинін («Комсомольская правда»), Володимир Казаневський ( «Газета по-українськи») тощо.

 

Тема конкурсу -  «Їжа – це життя». За словами Олега Толстенка, голови оргкомітету конкурсу, таким чином була відтворена картина ставлення народів світу до їжі.

Робота, що отримала першу премію  1_karykatura.jpg(78086 bytes).

Перемогу в конкурсі здобув російський карикатурист Сергій Савілов Другу премію отримав художник з Чехії Братіслав Ковалик, а третю Галім Баранбаєв (Казахстан). Українські художники отримали спеціальні призи від організаторів.

 

У конкурсі брали участь як аматори, так і професіональні карикатуристи. Були представлені найрізноманітніші малюнки -  від простих алюзій на тему їжі  до цікавих, креативних,  складних композицій. Широким був і спектр сюжетів - від середньовічних алегорій, анекдотичних ситуацій до підняття гострих соціальних проблем. Подеколи в сюжетах малюнків зустрічались і песимістичні настрої. Однак, переможець конкурсу Сергій Савілов радить усе сприймати з гумором, адже сміятися можна над будь-яким явищем життя.

 

Голова журі конкурсу, керівник Асоціації карикатуристів Костянтин Казанчев в коментарях «ТК» розказав про основні тенденції карикатурного мистецтва:

 

«Кожен новий конкурс дає щось нове. Щоб виграти, зараз потрібно не лише представити гарну ідею, необхідно втілити її в хороший малюнок. Цю тенденцію демонструють і світові конкурси, це показав й наш конкурс. Лише з однією ідеєю і поганим малюнком вже не виграєш. Карикатура як жанр вже стала самодостатньою. Карикатура навіть виокремилась як особливий вид мистецтва, який має  світові імена і світових художників. Якщо в 60-роках це були якісь чорно-білі малюнки: то зараз – це і кольорові малюнки і філософські.  Основна тенденція –  карикатура стає більш глибокою».

 

«Чому виграв Савілов? Тому що це не просто карикатурка, це не просто смішний малюнок: там є перший, є другий план, і по цій роботі можна представити якусь історію, підсвідомо її уявити. Ось тому вона і виграла. Є багато простих робіт -  це, наприклад, батон з курячими ніжками, а тут більш глибока карикатура. Щось набагато більше, ніж просто ковбаса», - розказує Казанчев. За його словами, здебільшого на конкурсі представляють карикатури високого рівня, як зарубіжних, так і українських художників: «Друге місце. Дуже цікава незвичайна, таких робіт дуже мало. Карикатура – це винахід. Тому серед карикатуристів, більшість не професійні художники, а колишні архітектори, інженери. Наші карикатуристи дуже креатині. І на світових конкурсах вони часто займають призові місця. На вигадку у нас ще є порох».

 

Тож, маріупольці збираються й надалі продовжувати  традицію проведення таких конкурсів. Організатори зазначають, що наступна тема буде так само далекою від політики – «Спорт у нашому житті».

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду