Москаль вступився за російське радіо

3 Жовтня 2006
6063
3 Жовтня 2006
16:04

Москаль вступився за російське радіо

6063
Москаль вступився за російське радіо
Постійний представник Президента України в АРК Генадій МОСКАЛЬ звернувся до голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталія ШЕВЧЕНКА з проханням відмінити Розпорядження від 26 вересня цього року "Про реагування на факти порушення законодавства і ліцензійних умов" кримською радіостанцією "Транс-М-радіо", яка, на думку В.ШЕВЧЕНКА, незаконно транслює передачі радіо "Голос России".

Про це йдеться у зверненні Г.МОСКАЛЯ до Нацради, текст якого передано в УНІАН.

На думку представника глави держави, вимоги Нацради є незаконними, оскільки вони суперечать прийнятому Верховною Радою України Закону про ратифікацію "Європейської хартії національних мов або мов меншин". Згідно з цим законом, російська мова визнана регіональною мовою або мовою нацменшин в Україні. Згідно зі ст. 11 Європейської хартії Україна взяла міжнародні зобов`язання, зокрема, вжити належних заходів, щоб радіо- і телеорганізації транслювали програми регіональними мовами або мовами нацменшин; робити аванси трансляції регіональними мовами або мовами нацменшин на регулярній основі або сприяти такій трансляції; Україна зобов`язалася гарантувати свободу прямого прийому радіо- і телепередач із сусідніх країн, які транслюються мовою такою самою або схожою на регіональну мову або мовою меншин, і не перешкоджати трансляції радіо- і телепередач із сусідніх країн.

"Оскільки для Автономної Республіки Крим сусідньою країною є Російська Федерація, де державною мовою є російська мова, радіо- і телетрансляція йде російською мовою, адже ніхто не може бути позбавлений права ретрансляції радіо- і телепередач", - зазначає Г.МОСКАЛЬ. На його думку, в даному разі дії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо ретрансляції на "Транс-М-радіо" "Голосу России" незаконні і суперечать чинному законодавству. Водночас Представник Президента України в АРК упевнений, що в електронних ЗМІ змінюється політика мовлення у бік збільшення української мови, але цей процес є довгостроковим. "Представник глави держави сподівається, що непорозуміння, які виникли, будуть врегульовані в законному порядку і не стануть предметом політичних спекуляцій", - повідомили в представництві Президента України в АРК.

Як повідомляв УНІАН, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення перевірить кримські ЗМІ щодо виконання ними ліцензій на трансляцію.

За словами заступника голови Нацради Ігоря КУРУСА, в Криму немає жодного російського ЗМІ, разом з тим, є місцеві телерадіокомпанії, які ретранслюють російські телевізійні та радіоканали.

За його словами, Нацрада має в своєму розпорядженні інформацію про те, що все це відбувається з порушенням ліцензій місцевих каналів. «Це не конфлікт між Україною і російськими медіа, а з приватними компаніями, які з метою заробити гроші незаконно ретранслюють російські ЗМІ», - пояснив він.

І.КУРУС не зміг сказати, скільки триватиме перевірка кримських ЗМІ, зазначивши, що це дуже складна робота.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6063
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду