5 канал судитиметься з одеською телерадіокомпанією «Академія»

28 Вересня 2006
11101
28 Вересня 2006
11:12

5 канал судитиметься з одеською телерадіокомпанією «Академія»

11101
5 канал судитиметься з одеською телерадіокомпанією «Академія»

5 канал оскаржуватиме у суді дії одеської телерадіокомпанії "Академія", яка всупереч підписаній угоді, припинила трансляцію його програмного продукту. Сергій Ківалов, президент Одеської Національної юридичної академії, якій належить певна частка статутного фонду телекомпанії, пояснює це переглядом формату мовлення ТРК "Академія". Керівництво 5 каналу розцінює це як політичне замовлення.

5 канал тепер можуть дивитися лише одесити, підключені до кабельної мережі, але таких у місті лише 20%. Решта - втратили можливість дивитися 5 канал. ТРК "Академія", з якою 5 канал два роки тому уклав угоду про ефірну ретрансляцію, без попередження, передбаченого цим документом, в односторонньому порядку розірвала його. Президент національної юридичної академії Сергій Ківалов запевняє: в цьому рішенні жодного політичного підтексту. За його словами, ТРК Академія просто змінила формат мовлення і відтепер виробляє власний програмний продукт.

Сергій Ківалов, президент :
- Политических никаких я не вижу проблем в отношении сотрудничества с 5 каналом. Больше того, если б это произошло, допустим, в 2005 году в январе или в мае месяце, то вы бы мне сказали: вот, Кивалов политически не хочет, чтобы на его канале вещал 5 канал. А сегодня – 2006 год. У меня всегда складывались очень хорошие, нормальные отношения с 5 каналом.

- Здесь нужно просто пересмотреть условия, потому что ТРК «Академия» уже выросла и вырабатывает свою продукцию. «Рубікон» - интересная программа, которая очень смотрибельна, и некоторые другие программы, десятки программ. Ну, и чтобы просто вещал 5 канал во-первых, законодательно  этого нельзя делать, а во-вторых, мы хотели бы транслировать канал и хотели бы иметь какие-то договорные отношения, но, конечно, не на 24 часа, и не на 12 часов.

Керівництво 5 каналу впевнене: через зміни політичного курсу в країні відбуваються зміни і в інформаційному просторі.

Юрій Стець, генеральний продюсер 5 каналу:
- Я більш, ніж переконаний, що у цьому випадку наших стосунків з Юридичною академією, яка є засновником телекомпанії «Академія», присутній політичний підтекст і навіть не тому, що там звучить прізвище Ківалова, а тому, що в один день раптом щезає «5 канал» без якихось юридичних документів, без попереджень. Я не думаю, що це є господарські відносини. Я знаю, що пан Ківалов буде заперечувати, що він має до цього якесь відношення, або, що тут є політика. Але я так само знаю, що пан Ківалов, будучи головою ЦВК, абсолютно чесно, дивлячись в очі всім людям України, говорив про те, що Янукович переміг на виборах. І це було неправдою. Так само, все, що він буде зараз говорити, мені видається неправдою.

Екс-губернатор Одеської області Василь Цушко, який пів року тому пішов з посади, елементів політики у припиненні мовлення не вбачає. Мовляв, це винятково юридичні суперечки, які потрібно розв’язувати в суді.

Василь Цушко, лідер партії СПУ:
- Во время помаранчевой революции, когда вы были самым главным рупором революции, или одним из главных: вы и телеканал «Эра», -  как ни парадоксально, но Кивалов, будучи председателем ЦВК, давал вам возможность и был единственным, кто вас ретранслировал в Одесской области – это я ради справедливости говорю. Сегодня в Одессе модно кабельное телевидение, и ваш канал транслируется, насколько я уже получил информацию, тремя телеканалами.

Депутати-правники констатують: навіть, якщо відкинути мотиви розірвання угоди, ініціатор порушення її умов бере на себе певні правові ризики.

Микола Оніщук, народний депутат, «Наша Україна»:
- Ніхто не може бути примушений робити те по договору, що з якихось причин не відображає його інтересів. Проте сторона, яка виходить із договору, має, по-перше, повідомити про це свого партнера, по-друге, має бути свідома, що бере на себе ризики – майнові, фінансові від односторонньої відмови від виконання умов договору.

Керівники ТРК "Академія" стверджують: угоду про трансляцію 5 каналу на їхній частоті, вони і в очі не бачили. На переконання Станіслава Кисельова, договір не був підкреплений грошима, тож і юридичної сили не має.

Сергій Кисельов, генеральний директор ТРК «Академія»:
- Самі угоди не мають майже ніякої юридичної сили, бо, якщо немає грошей – немає угод. Однак були домовленості між людьми і, коли я став генеральним директором цієї компанії, цих документів не було.

Найближчими днями колишнім підписантам угоди про трансляцію доведеться зустрітися у господарському суді. Втім, яким не було б рішення суду, журналісти переконані: сам факт відключення є неприємним прецедентом, який загрожує перетворитися на тендецію.

«Детектор медіа» за інформацією прес-служби «5 каналу»


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11101
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду