Власник К1 і К2 не такий багатий, як про нього пишуть

8 Вересня 2006
5296
8 Вересня 2006
15:16

Власник К1 і К2 не такий багатий, як про нього пишуть

5296
Власник К1 і К2 не такий багатий, як про нього пишуть

Джерело з оточення співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа стверджує, що польський журнал Wprost перебільшив розміри його статку, поставивши на 27 місце в рейтингу найбагатших людей Центральної і Східної Європи із сумою 2,4 мільярди доларів.

Про це пишуть російські "Ведомости".

Джерело значило, що трейдерські компанії Rosukrenergo і Emfesz, підконтрольні Фірташу, не володіють конкретними активами, а дивідендів акціонери Rosukrenergo ще не одержували.

Угода купівлі "Печорнафтогазпрому" не завершена, а акції АНГК Фірташу, можливо, доведеться повернути. А прибутки від українських кабельних каналів поки не дуже високі, зробило висновок джерело.

"Відомості" нагадують, що ім'я українського підприємця Дмитра Фірташа стало відоме широкій публіці півроку тому.

Дмитро Фірташ контролює 45% трейдера, його молодший партнер Іван Фурсін — 5%, а 50% належать структурам Газпромбанку.
Велику частину статку, пише Wprost, Фірташ заробив за допомогою Rosukrenergo. Його дивіденди за 2005 р. складуть $320 млн.

За даними журналу, Фірташу належать українські кабельні канали К1, К2 і MegaSport та баскетбольний клуб "Київ".

Те що всі ці активи належать Фірташу, підтвердили "Відомостям" два джерела з оточення українського підприємця.
Але в журналі наведено аж ніяк не повний список активів Фірташа, відзначає видання.

В інтерв'ю "Відомостям" у червні 2006 р. він говорив, що є співвласником угорської трейдерської фірми Emfesz. У неї 10-річний контракт із Rosukrenergo на купівлю газу на українсько-угорському кордоні.

Торік Emfesz поставила в Угорщину 2,5 млрд куб. м газу, і в її фінансовій звітності говориться, що її виторг за 2005 р. склав $438,89 млн., а чистий прибуток — $47,24 млн.

Фірташ також повідомив, що через Emfesz вів переговори щодо купівлі компанії "Газінвест", що володіє 50% "Печорнафтогазпрому" .
Emfesz планувала одержати 74,9% акцій Астраханської нафтогазової компанії (АНГК). А кіпрська фірма Фірташа — Benam Holdings — володіє міноритарним пакетом JKX Oil & Gas, що належить Полтавській нафтогазовій компанії.

"Ці активи коштують у кілька разів дорожче, — вважає аналітик "Солида" Денис Борисов. — Їх вартість можна оцінити в $6-6,5 млрд".

Тільки його частка в Rosukrenergo може коштувати $3,5-4 млрд — за умови збереження статусу єдиного постачальника газу на Україну, угорський трейдер може коштувати близько $500 млн, частка в АНГК — $1,2 млрд, а "Печорнафтогазпром" — $850 млн.

«Українська Правда» за матеріалами газети «Ведомости»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5296
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду