Заступник голови СБУ Іван Герасимович: Мельниченко записував розмову Кучми на звичайний диктофон

23 Серпня 2006
8515
23 Серпня 2006
15:00

Заступник голови СБУ Іван Герасимович: Мельниченко записував розмову Кучми на звичайний диктофон

8515
Заступник голови СБУ Іван Герасимович: Мельниченко записував розмову Кучми на звичайний диктофон

Заступник голови СБУ Іван Герасимович стверджує, що екс-майор Микола Мельниченко записував розмови в кабінеті президента Леоніда Кучми на звичайні диктофони.

На питання, чи всі плівки Мельниченка автентичні, Герасимович відповів заперечно.

З приводу того, яким чином екс-майорові вдалося виїхати за кордон перед початком касетного скандалу, Герасимович зазначив: "Залізна завіса" часів КДБ вже в минулому".

"Мельниченко одержав закордонний паспорт із порушенням встановлених процедур, відкрив чеську візу, доїхав на автомобілі до Львова, пересів в автобус, перетнув польський кордон, де його зустріли і перевезли в Чехію", - сказав заступник голови СБУ.

"До речі, служба президентської охорони ще до скандалу повинна була звернути увагу на Мельниченка, який заявляв керівництву про бажання виїхати за кордон, а після одержання відмови наполягав на своєму", - додав він.

Щодо причетності до подій 2000-2001 років іноземних спецслужб Герасимович сказав, що "ніяких ознак роботи спецслужб з підготовки касетного скандалу виявлено не було, хоча відповідна версія відпрацьовувалася ледве не в першу чергу".

На питання про те, наскільки реально знайти замовників убивства Георгія Гонгадзе після смерті екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, Герасимович зауважив, що "градація виконавців і замовників у цій справі досить умовна".

"Той же Мельниченко переконує, що Кучма - не замовник, і обвинувачує іншого політика. Можливо, президент Кучма був незадоволений статтями журналіста Георгія Гонгадзе. Але невдоволення - не підстава убивати", - відзначає заступник голови СБУ.

"Якщо він говорив "розібратися", то цілком імовірно, що на якомусь етапі ситуація могла вийти з-під контролю, тобто версія про "ексцес виконавців" цілком має право на існування", - додав він.

За словами Герасимовича, "обвинувачувані, що дають зараз свідчення в суді, дотепер стверджують, що наказу вбивати Гонгадзе не одержували".

"Чому Пукач власноруч задушив Гонгадзе, як вони говорять, - може розповісти тільки сам генерал Пукач", - відзначає він, при цьому додаючи, що "якось не віриться, що досвідчений генерал міліції втратив контроль над собою і задушив відомого журналіста".

На питання, чи вірить він у те, що президента Кучму просто підставили, спровокувавши на різкі висловлення на адресу Гонгадзе, Герасимович відповів: "Не можу сказати, що саме ця версія найбільш обґрунтована".

У той же час на питання, хто, за його інформацією, допоміг Пукачу втекти в Ізраїль, Герасимович сказав: "За моєю інформацією, ніхто не довів, що Пукач переховувався в Ізраїлі".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду