У Сінгапурі засуджують за карикатури на Ісуса Христа

16 Червня 2006
7950
16 Червня 2006
16:39

У Сінгапурі засуджують за карикатури на Ісуса Христа

7950
У Сінгапурі засуджують за карикатури на Ісуса Христа

Карикатурні скандали бушують не тільки в ісламському світі. Днями житель Сінгапуру поплатився за публікацію в своєму блозі карикатури на Ісуса Христа. Йому загрожує трирічне тюремне ув’язнення і штраф розміром більше $3 тис.

Сінгапурський суд може засудити двадцятиоднорічного блоггера трьом рокам ув’язнення і штрафом у розмірі 5 тис. сінгапурських доларів (приблизно $3 тис.) за публікацію у веб-щоденнику в січні цього року карикатури на Ісуса Христа. Ім'я, прізвище і національність обвинуваченого не розголошуються. Сам себе він іменує не інакше, як "вільний мислитель".

Якийсь час назад світ вразила історія з "датськими карикатурами", що розпочалася в усесвітній павутині. До цих пір в християнському світі не уляглися пристрасті навколо вельми сумнівного твору Дена Брауна і однойменного кінофільму, що недавно вийшов в прокат. Історія з "сінгапурськими карикатурами" навряд чи дістане такий широкий резонанс, але при цьому є достатньо показовою.

Провина блогера полягала в тому, що він опублікував Ісуса Христа у вигляді зомбі і супроводжував ілюстрацію приблизно наступним текстом: "Чому мій Месія намагається з'їсти мій мозок? На третій день Ісус постав з могили" ("Why is my Messiah trying to eat my brain. On the third day Jesus rose from his tomb").

Заздалегідь жителя Сінгапуру настійно просили видалити пост з карикатурою на Христа. Проте "вільний мислитель" повністю проігнорував всі вимоги. В результаті в березні поточного року його викликали в поліцію і порушили кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної і етнічної ворожнечі і образу релігійних відчуттів. За його словами, він навіть не припускав, що розміщення цих картинок може обійтися йому так дорого.

Цікаво, що минулого року влада Сінгапуру відправила за грати двох китайців, за те, що ті на сторінках своїх веб-щоденників образили релігійні почуття мусульман. Відзначимо, що іслам, так само як і християнство, не є панівними релігіями в цій країні.

Невелика острівна держава Сінгапур на південному Сході Азії – багатонаціональна країна, корінним населенням якого є малайці. В даний час більше 76% населення країни складають китайці, близько 14% – малайці, 8% – індійці, 1,5% – пакистанці, шрі-ланкійці і ін. У релігійному відношенні 32% віруючих це буддисти, 22% – даоси, 15% – мусульмани, 13% – християни, а 3% – індуїсти. Політичний режим держави ряд політологів характеризують як "м'який авторитаризм".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду