Оператори кабельного ТБ створили власну Координаційну раду і вимагають призупинити дію нової редакції закону "Про телебачення і радіомовлення"

9 Червня 2006
7583
9 Червня 2006
11:22

Оператори кабельного ТБ створили власну Координаційну раду і вимагають призупинити дію нової редакції закону "Про телебачення і радіомовлення"

7583
Оператори кабельного ТБ створили власну Координаційну раду і вимагають призупинити дію нової редакції закону "Про телебачення і радіомовлення"

8 червня у прес-центрі Укрінформу відбулася прес-конференція на тему "Монополізація у сфері кабельного телебачення України і засоби протидії їй". У ній взяли участь: Василь АНІПЧЕНКО, президент асоціації "Укртелемережа"; Олена БЕЙДА, член ради директорів Спілки кабельного телебачення України; Євген БЕРЕЗНЯК, президент Всеукраїнської асоціації кабельного телебачення  і телеінформаційних мереж; Василь ВОЛОКІТІН, президент Західно-Української гільдії операторів кабельного телебачення; Геннадій ХАЗАН, член ради директорів Спілки кабельного телебачення України; Павло ЯКОВЛЄВ, віце-президент Спілки кабельного телебачення України,
президент Асоціації телеінформаційних мереж Криму.

З цього приводу кабельні оператори розповсюдили заяву, в якій вказують, що оператори кабельного телебачення (ОКТБ) протестують проти внесених змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення", прийнятих Верховною Радою у січні 2006 р. і підписаних Президентом України у лютому, які вступили в дію з 1 березня ц.р.

Ці зміни, проти яких виступали практично всі вітчизняні ОКТБ, відтепер формально перетворюють їх у провайдерів програмної послуги, іншими словами - у телерадіоорганізацію, і запроваджують щодо них ліцензування не виду діяльності (ефіру каналу мовлення), як це булораніше, а її змісту  інформаційних продуктів), що, як вважають представники кабельних операторів, є різновидом запровадження цензури.

"Таке ліцензування відповідно до новацій у законі, що діяв від 1993 року, повинно відбуватися незалежно від форми власності провайдера програмної послуги, населеного пункту, кількості абонентів та інших особливостей багатоканальної мережі. Провайдери надаватимуть населенню послугу кабельного телебачення, а оператори - лише технічне забезпечення. Причому держава вимагає від них трансляції пакету універсальної послуги (списку обов'язкових телеканалів).

Ось чому ОКТБ всіх регіонів України, що фактично виступають зараз одночасно у двох функціональних ролях - провайдера і оператора - відмовляються приймати на себе відповідальність за зміст телеканалів, що транслюються ними, вважаючи цю законодавчу вимогу неможливою для виконання, оскільки у них немає жодного впливу на програмну політику телевиробників". - говориться у заяві.

Також ОКТБ звертають увагу на те, що "зі свого боку Національна рада України з телебачення і радіомовлення, здобуваючи формальні права на керівництво ОКТБ, активно звертається за силовою допомогою до ДПАУ і МВСУ задля того, аби під тиском силовиків змусити ОКТБ безмовно виконувати суперечливі положення закону. Навіть ті, що вступають у протиріччя з Конституцією - Основним Законом України або іншими діючими законами. Учасники прес-конференції зупинилися на деяких, на їхню думку, найбільш суттєвих таких колізіях".

ОКТБ заявляють: "Оскільки за Законом України "Про телебачення і радіомовлення" діяльність провайдерів програмної послуги не є телерадіомовленням, а окремим видом діяльності, то вони вважають за необхідне видокремити ліцензійні умови для провайдерів програмної послуги в окремий нормативно-правовий документ і запровадити його в дію згідно з порядком, визначеним Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". При цьому Національна рада не має права відмовляти в отриманні ліцензії провайдеру програмної послуги, а оператор має право таке рішення Нацради оскаржити у суді. 

Інструкція про видачу, провадження, переоформлення та видачу дубліката ліцензії провайдера програмної послуги, встановлюючи, що право на отримання ліцензії провайдера програмної послуги має лише юридична особа, порушує цим норму Конституції України про те, що усі суб'єкти права власності рівні перед законом".

На думку ОКТБ, таке вилучення з кола суб'єктів ліцензування фізичних осіб-підприємців суперечить постулатам Господарського кодексу України, які стверджують, що "держава гарантує усім підприємцям, незалежно від обраних ними організаційних форм підприємницької діяльності, рівні права та рівні можливості для залучення і використання матеріально-техничних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів".

"Ні в Законі України "Про телебачення і радіомовлення", ні в згаданій Інструкції чітко не передбачено, чи вправі телерадіоорганізації й організації кабельного та ефірно-кабельного телебачення після набрання чинності нової редакції цього Закону здійснювати діяльність як провайдери програмної послуги на підставі  вже діючих ліцензій на право користування каналами мовлення (на телерадіомовлення) і копій ліцензій операторів телекомунікацій, з якими укладено відповідні угоди, до закінчення їх терміну. Що ж стосується одержання нових ліцензій, то на них очікують по два місяці, заповнюючи документи, що не згадані ні в Законі, ні в Інструкції Нацради. Сама Нацрада визнає, що тепер значно збільшився документообіг. Є також низка інших порушень і законодавчих невідповідностей, що ставлять під серйозний сумнів можливість виконання внесених змін до Закону "Про телебачення і радіомовлення". Усі зацікавлені сторони за короткий час зрозуміли, що попередній склад Верховної Ради вчинив помилку, прийнявши зміни до Закону "Про телебачення і радіомовлення" без належного їх професійного обговорення і експертних оцінок. Цю хибу, на переконання учасників прес-конференції, повинен виправити новий склад парламенту. Необхідність цього дотично підтверджена Указом Віктора Ющенка від 06.06.2006 про створення Національної
комісії з утвердження свободи слова і розвитку інформаційної галузі як консультативно-дорадчого органу при Президентові України". - звертають увагу кабельні оператори.

Оператори кабельного телебачення офіційно заявили про створення Координаційної  Ради ОКТБ України (Спілка кабельного телебачення України, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Західно-Украінська гільдія операторів кабельного
телебачення, Асоціація телеінформаційних мереж Криму, Асоціація "Укртелемережа"), яка віднині  представляє та захищає загальні інтереси співтовариства кабельних операторів України та висуває свого представника в Національну комісію з утвердження свободи слова і розвитку інформаційної галузі - Аніпченка Василя Леонідовича.

15 червня Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення проводитиме нараду з операторами кабельних мереж задля пошуку компромісного шляху виконання нової редакції закону. У зв'язку з цим ОКТБ закликають Нацраду невідкладно виявити державну мудрість і підтримати пропозиції щодо призупинення його дії. Свобода слова у правовій демократичній державі, яку ми будуємо, не може бути обмежена штучними монополіями, що завдаватимуть непоправної шкоди як окремим громадянам, так і суспільству загалом.
       
В той же день Національна Рада України з питань телебачення та радіомовлення розповсюдила офіційний коментар стосовно заяви операторів кабельного телебачення. Текст коментаря ми приводимо повністю.

"У зв’язку із закидами щодо неправочинності  контролю діяльності  кабельних багатоканальних мереж в Україні з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення прес-служба  Національної ради уповноважена  заявити:

З 1 березня 2006 року набрав чинності Закон України „Про телебачення і радіомовлення”, яким врегульовано такий вид діяльності, як надання програмної послуги з використанням кабельних багатоканальних мереж. Закон чітко визначив таких суб’єктів господарювання як „провайдери програмної послуги”, діяльність яких однозначно підлягає ліцензуванню Національною радою.

Оскільки лише 70 відсотків виявлених кабельних мереж працюють у правовому полі і їх діяльність контролюється державою, має місце  недобросовісна конкуренція у сфері телерадіомовлення, скорочення надходжень до Державного  бюджету України, порушення законодавства про авторське право та рекламу.  Найбільшу загрозу неконтрольована діяльність  операторів кабельного мовлення становить для інформаційної безпеки держави, адже з кабельних мереж витісняються програми вітчизняних телерадіоорганізацій і навіть транслюються передачі іноземних мовників з антиукраїнським змістом. Саме в неліцензованих кабельних мережах найчастіше демонструється продукт, що суперечить вимогам Закону „Про захист суспільної моралі”, а кількість абонентів приховується від оподаткування.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, останнім часом підрозділами МВС України відкрито 12 кримінальних справ за фактами порушень суміжних прав при здійсненні ретрансляції телевізійних каналів та програм мовлення, а також 7 кримінальних справ за фактами порушень порядку ведення господарської діяльності у галузі телебачення і радіомовлення. Оскільки ця робота триває, стає зрозумілим основний мотив тих, хто намагається саботувати виконання Закону „Про телебачення і радіомовлення”, прикриваючись різноманітними гаслами.

Національна рада  вітає  створення Координаційної ради операторів кабельного телебачення України, яка  віднині „представлятиме та захищатиме загальні інтереси співтовариства кабельних операторів України” (цитата з прес-релізу  прес-конференції 08.06.06.), і сподівається на конструктивний діалог і з цією структурою, і з багатьма іншими асоціаціями та спілками кабельного телебачення.
Основою  нашої співпраці, і це є категоричною вимогою,  може стати лише дотримання закону і з боку Національної ради, і з боку  провайдерів програмної послуги".


"Детектор медіа" за інформацією Спілки кабельного телебачення України та прес-служби Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення.



 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7583
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду