Головатий хоче змінити закони щодо прозорості відносин власності щодо ЗМІ

5 Травня 2006
11989
5 Травня 2006
12:40

Головатий хоче змінити закони щодо прозорості відносин власності щодо ЗМІ

11989
Головатий хоче змінити закони щодо прозорості відносин власності щодо ЗМІ

Міністр юстиції Сергій Головатий подав на розгляд Кабінету Міністрів України проект Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації”.

Законопроект підготовлено Міністерством юстиції на виконання Плану заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженого Указом Президента України від 20 січня 2006 року № 39. При підготовці законопроекту було враховано пропозиції громадських організацій, зокрема Інституту медіа права та Східноєвропейського інституту проблем медіа.

Законопроект спрямований на гарантування прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації, запобігання їх монополізації та забезпечення вільного доступу суспільства до інформації про діяльність ЗМІ.

Наявність недосконалого законодавства в Україні щодо прозорості власності стосовно засобів масової інформації сприяє їх монополізації. Це обмежує доступ громадськості до різнобічної об’єктивної інформації та призводить до використання ЗМІ для маніпулювання суспільною свідомістю.

Одним із нововведень законопроекту є вимога висвітлення інформації про засновників (співзасновників) редакції або іншої установи, що виконує її функції, у кожному випуску друкованого ЗМІ, а не тільки засновників (співзасновників) видання.

Подання у кожному випуску друкованого засобу масової інформації відомостей про осіб, з дозволу яких поширюється видання (що передбачено законопроектом), спрямовано на посилення їх відповідальності за інформацію, що доводиться до відома суспільства.

З метою забезпечення права громадськості володіти інформацією про осіб, що фактично контролюють такі ЗМІ, у законопроекті запропоновано заборонити створення, а також діяльність телерадіоорганізацій, засновником (співзасновником), власником (співвласником) яких є юридичні особи, що зареєстровані в офшорній зоні.

Важливим нововведенням законопроекту є також покладення на телерадіоорганізації обов’язку звітувати про зміну складу засновників (співзасновників), власників (співвласників); про розподіл часток статутного фонду; про зміни в керівництві телерадіоорганізації, складі керівних та наглядових органів; про джерела фінансування телерадіоорганізації.

Одночасно з метою встановлення дієвого механізму реалізації положень вказаного законопроекту пропонується наділити Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення повноваженням здійснювати нагляд за дотриманням вимог щодо заснування телерадіоорганізацій та вимоги до їх установчих і статутних документів.

Міністерство юстиції виходить з того, що схвалення та реалізація цього Закону сприятимуть створенню прозорого ринку власності на засоби масової інформації, гарантуватимуть недопущення монополізації цього ринку, а також забезпечать вільний доступ суспільства до інформації про діяльність засобів масової інформації


Пресу виводять з «тіні»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11989
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду