Асоціація "Новомедіа" закликає журналістів не принижувати протестантські церкви

26 Квітня 2006
8287
26 Квітня 2006
13:19

Асоціація "Новомедіа" закликає журналістів не принижувати протестантські церкви

8287
Асоціація "Новомедіа" закликає журналістів не принижувати протестантські церкви

Асоціація "Новомедіа" опублікувала заяву, в якій звертає увагу засобів масової інформації (ЗМІ) в Україні на непоодинокі  випадки порушення конституційних прав та свобод людини.

"Ці порушення вчиняються тими мас-медіа, які поширюють спотворену та неправдиву інформацію щодо діяльності релігійних організацій в Україні. У відношенні до протестантських церков вживаються образливі терміни „секта”, „тоталітарна секта”, “деструктивний культ”. Цим самим ЗМІ ображають релігійні почуття значної частини населення України, які відвідують євангельські протестантські церкви. Крім цього, систематичне вживання образливих слів на зразок „адепта” стосовно віруючих християн є приниженням їхньої честі та гідності, які проголошені в Україні найвищою соціальною цінністю". - говориться у заяві.

Статтею 35 Конституції України встановлено, що кожен вУкраїні має право на  свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Таким чином основний закон України, що має найвищу юридичну силу, встановив право кожного вільно виражати свої погляди, в тому числі ті, які стосуються віри чи релігійних переконань.

На думку Асоціації "Новомедіа", деякі засоби масової інформації в Україні відверто зневажають ці свободи. "Зневажання та приниження людини та її гідності з релігійних ознак виражається в однобічному висвітленні діяльності релігійних організацій  в Україні. В більшості інформаційних матеріалів, які хибно вказують на деструктивний характер протестантських церков, викладена лише точка зору противників протестантського руху в Україні." - зазначається у заяві.

Негативна та неправдива інформація, яка розповсюджується через ЗМІ  формує негативне та неприязне відношення суспільства до конкретних християнських конфесій, а також віруючих, які їх відвідують.

Як говориться у заяві Асоціації, така інформаційна діяльність носить характер умисних дій, що направлені на розпалювання релігійної ворожнечі у суспільстві.

Згідно ст. 3 ЗУ „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” мас-медіа в Україні не можуть бути використані для розпалювання релігійної ворожнечі. Згідно Закону України „Про телебачення та радіомовлення” телерадіоорганізації не  мають права у своїх програмах закликати до релігійної ворожнечі, поширювати інформацію, яка принижує честь і гідність людини.

Асоціація "Новомедіа" звертається до журналістів з проханням звернути увагу на те, що євангельські церкви, які стали об’єктами нападу з боку ЗМІ, належать до однієї з трьох гілок християнства – протестантизму. Відтак вони є на одному рівні з православ’ям та католицизмом. Баптистські, п’ятидесятницькі та харизматичні церкви, які є деномінаціями протестантської гілки християнства, є невід’ємною частиною світового християнства, а тому не можуть бути сектами.

"У зв’язку з цим вимагаємо припинити приниження честі та гідності віруючих християн протестантських церков України, ображання їхніх релігійних почуттів та розпалювання релігійною ворожнечі у суспільстві." - говориться у заяві.

"Детектор медіа" за інформацією Правління Асоціації „Новомедіа”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду