ГПУ вважає провокаційними заяви про нібито порушення кримінальних справ щодо Турчинова та Кожемякіна

18 Квітня 2006
4129
18 Квітня 2006
17:59

ГПУ вважає провокаційними заяви про нібито порушення кримінальних справ щодо Турчинова та Кожемякіна

4129
ГПУ вважає провокаційними заяви про нібито порушення кримінальних справ щодо Турчинова та Кожемякіна
Як відомо, сьогодні була поширена інформація про начебто порушення кримінальних справ щодо колишніх керівників Служби безпеки України Олександра Турчинова і Андрія Кожемякіна, та обрання їм запобіжного заходу – взяття під варту.

У зв’язку з цим ГПУ розповсюдила заяву, в якій роз’яснює, що Генеральною прокуратурою України було порушено кримінальні справи за фактом незаконного прослуховування заступника головного редактора газети „Сегодня” Олександра Корчинського та за фактом незаконного знищення працівниками Служби безпеки України оперативно-розшукової справи щодо одного із злочинних угруповань. 

У даних кримінальних справах проводиться досудове слідство, однак обвинувачення наразі нікому не пред’являлося і не застосовувалися запобіжні заходи. Водночас у цих кримінальних справах допитано як свідків велику кількість посадових осіб як СБУ, так і прокуратури.

У процесі досудового слідства для з’ясування певних обставин виникла необхідність у допиті в якості свідків Олександра Турчинова та Андрія Кожемякіна. Тому дійсно у встановленому законом порядку як свідків було викликано Олександра Турчинова та Андрія Кожемякіна для надання свідчень у цих кримінальних справах.

Однак Олександр Турчинов та Андрій Кожемякін, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України (частина 1 статті 70), з незрозумілих причин до слідчих органів не з’являлися та показань про відомі їм обставини не надали.

З огляду на це органи досудового слідства вимушені були у порядку, передбаченому Кримінально-процесуальним кодексом України (частина 2 стаття 70), винести постанову про привід цих свідків через органи внутрішніх справ. Проте ці постанови не виконано, оскільки один з свідків перебуває на лікуванні, а місцезнаходження іншого - невідомо. 

Як говориться у повідомленні Генеральної прокуратури, заяви окремих політиків про те, що досудовим слідством винесено постанову про обрання щодо Олександра Турчинова та Андрія Кожемякіна запобіжного заходу – взяття під варту є абсолютно неправдивими та провокаційними.

Крім того, пов’язування виконання службових обов’язків працівниками органів прокуратури з політичними процесами, які відбуваються у державі є некоректним та безпідставним. 
 

"Детектор медіа" за повідомленням прес-служби Генеральної прокуратури України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4129
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду