У березні 2006 року склалася найгірша за рік ситуація з порушенням свободи слова

6 Квітня 2006
11501
6 Квітня 2006
12:36

У березні 2006 року склалася найгірша за рік ситуація з порушенням свободи слова

11501
У березні 2006 року склалася найгірша за рік ситуація з порушенням свободи слова

Ситуація з порушенням прав журналістів у березні була найкритичнішою за останній рік. Такі результати моніторингу порушень свободи слова, проведеного Інститутом масової інформації у березні 2006 року.

На думку ІМІ, це пояснюється апогеєм виборчої кампанії, який припав на цей місяць. Загалом кількість зафіксований порушень та позовів була найбільшою від часів помаранчевої революції в Україні.

Тривожний показник щодо арешті та затримання журналістів був продиктований виборами у Білорусії (загалом було затримано і арештовано чотири українських журналіста). Після помаранчевої революції українських журналістів затримували не в Україні, а виключно в країнах СНД. Цього місяця всі затримання та арешти відбулися на території Білорусі, де відбувалися вибори Президента.

Так, перше затримання українського журналіста сталося 12 березня цього року у Мінську. Під час виконання професійних обов'язків затримали знімальну групу 5-го каналу: кореспондентку Ганну Гороженко та телеоператора Леоніда Леонідова. Інцидент стався у той момент, коли журналістка під час прямого телефонного включення розповідала про мітинг опозиції у Мінську та зустріч із виборцями кандидата в президенти Аляксандра Мілінкєвіча.

Крім того, 20 березня ц.р. близько 15.00 на білоруському кордоні під час перетину митного пункту Нова Гута було затримано знімальну групу "Нового каналу" у складі журналіста Михайла Шаманова та оператора Сергія Дахіна. Спочатку у них було вилучено 4 відеокасети, на яких були записані матеріали про президентські вибори в Білорусі.

22 березня суд Фрунзенського району Мінська засудив громадянина України Андрія Любку до 15 діб арешту. Затриманий є журналістом видання "Карпатський голос".

Також при спробі потрапити на головну площу Мінська, де відбувався опозиційний мітинг, білоруські правоохоронці затримали редактора українського видання "Наша нива" Андрія Динька.

Тривожними фактами є те, що у березні 2006 року Інститут масової інформації зафіксував одне зникнення українського журналіста і шість фактів нападів і залякувань.

Так, 20 лютого цього року пішов з дому і до цього часу не повернувся журналіст Стрийського часопису «Гомін волі» Анатолій Качуринець, 1963 р.н. Анатолій у газеті вів рубрику «Кримінал», однак правоохоронці його зникнення не пов’язують з професійною діяльністю.

У Сімферополі вчинено спробу підпалу будинку керівника проекту "Перша кримська", відомої кримської журналістки Лілії Буджурової. У ніч на 1 березня, близько 1.15, зловмисники облили бензином двері гаража її приватного будинку. Слідство досі не дало результату.

Як вважають дослідники, велика кількість судових позовів зайвий раз довела недосконалість і навіть проблемність нового закону про вибори народних депутатів, депутатів місцевих рад та міських, селищних голів. Саме норми закону дуже часто дозволяли оскаржувати дії медіа під час виборів, однак це не набуло масового характеру.

ІМІ і надалі наполягатиме на необхідності зміни норм закону у частині регулювання діяльності медіа.

Водночас, більшість зафіксованих у березні порушень носили переважно вибірковий та регіональний характер, що суттєво відрізняє ситуацію на парламентських виборах 2006 у порівнянні з президентськими виборами 2004.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду