Коломойський подав на Пінчука та його партнерів по НЗФ у суд

31 Березня 2006
1561
31 Березня 2006
13:39

Коломойський подав на Пінчука та його партнерів по НЗФ у суд

1561
Коломойський подав на Пінчука та його партнерів по НЗФ у суд

Український бізнесмен Ігор Коломойський стверджує, що Віктор Пінчук і російські бізнесмени Віктор Вексельберг і Олександр Абрамов дали українським чиновникам хабар у $50 млн, щоб не допустити деприватизації Нікопольського заводу феросплавів.

Це обвинувачення стало основою позову, поданого Коломойським до суду Масачусетса, пише російська газета "Вєдомості".

Відповідачами в позові виступають Віктор Пінчук і його партнери по НЗФ — громадяни США Джеррі Маргуліс і Олександр Новак, а також Абрамов і Вексельберг.

Маргуліс і Новак у позові названі друзями дитинства Пінчука, а Маргуліс — ще і двоюрідним братом.

Також у позові фігурують компанії Пінчука "Придніпров’я", "Інтерпайп", Укрсоцбанк і низка офшорних компаній, якими Пінчук володіє з Маргулісом і Новаком.

Коментуючи зміст позову, видання пише, що найбільші співвласники "Ренови" і "Євразу" Віктор Вексельберг і Олександр Абрамов домовилися з Віктором Пінчуком про купівлю в нього 74% акцій НЗФ у червні 2005 р. за $350-380 млн.

"Майбутні власники навіть устигли змінити менеджмент, але 26 серпня Вищий господарський суд України визнав незаконним продаж 50% плюс 1 акція НЗФ компанії Пінчука, і угода зірвалася", - відзначають "Вєдомості".

За словами видання, Абрамов і Вексельберг утратили $25 млн — "цю суму бізнесмени витратили на викуп у Пінчука часток у двох комбінатах, які постачають сировину на НЗФ".

У той же час у позові, поданому Коломойським у суд Масачусетса стверджується, що російські магнати витратили ці гроші на хабарі українським чиновникам.

"Це твердження засноване на тому, що $25 млн — "сума явно занадто велика для одержання статусу міноритарного акціонера шахт", вказується в позові. Крім того, позивачі вважають, що, не будь вони хабарами, гроші за акції ГЗК могли б бути повернуті, але цього не відбулося", - пишуть "Вєдомості".

Коломойський оцінює свій збиток від дій усіх відповідачів у "сотні мільйонів доларів".

Позов поданий за актом про протидію рекетові і корупції (RICO), за яким розмір компенсації може вирости втроє, відзначає партнер юрфірми Marks & Sokolov Сергій Соколов, що представляє інтереси Коломойського.

Подачу позову в США він пояснює тим, що двоє з відповідачів (партнери Пінчука по НЗФ Джеррі Маргуліс і Олександр Новак)— громадяни США, а Вексельберг, за даними позивача, має громадянство США або green card і проживає в Нью-Йорку.

Заступник гендиректора "Інтерпайпу" Максим Басов вважає претензії до свого шефа абсурдними. "Після помаранчевої революції НЗФ неодноразово перевірявся і податківцями, і ФДМ, і претензій ніяких не було", — заявив він "Вєдомостям".

Водночас він не виключив, що такі дії можуть мотивуватися бажанням завадити продажу "Укрсоцбанку" італійцям.


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду