СБУ затримала фігуранта справи про транзитний сервер

23 Березня 2006
1398
23 Березня 2006
18:30

СБУ затримала фігуранта справи про транзитний сервер

1398
СБУ затримала фігуранта справи про транзитний сервер

У четвер Службою безпеки затримано першого з фігурантів справи про так званий транзитний сервер, що використовувався в ході президентських виборів 2004 року.

Про це повідомив  "Інтерфакс-Україна" в ексклюзивному інтерв'ю у четвер голова СБУ Ігор Дріжчаний.

"Його затримано за підозрою у зловживанні службовим становищем і незаконним втручанням у роботу комп'ютерів, їхніх систем і мереж", - сказав голова СБУ.

Голова СБУ не назвав прізвища і посади затриманого, зазначивши лише, що повідомляє про це "з дозволу слідчого".

У ході слідства, сказав Дріжчаний, "було встановлено, що під час виборів президента 2004 року відбувалися маніпуляції в інформаційно-аналітичній системі "Вибори" як у першому, так і в другому турі голосування".

Сьогодні, сказав він, можна вважати доведеним, що в роботу сервера втручалися ззовні, "причому робилося це за участі або за згодою посадових осіб ЦВК, відповідальних за її експлуатацію".

За словами голови СБУ, "при тестуваннях системи "Вибори" інформація передавалася через сервер ритмічно і швидко, практично, секунда в секунду".

"А от під час виборів (як у першому, так і в другому турі) затримки в передачі інформації з деяких позицій складали від 2 до 24 годин", - сказав він.

Протоколи передачі інформації були навмисне знищені, однак, за словами Дріжчаного, "фахівцям удалося відновити дані, і з'ясувалися дуже цікаві деталі".

"Затримувалася тільки та частина інформації, що містила відомості про серйозну перевагу голосів на користь кандидата Ющенка", - сказав Дріжчаний.

Він також висловив припущення, що "електронні дані, отримані в режимі реального часу, могли когось не влаштовувати, а тому затримувалися, не піддавалися розголосу", а при цьому "на виборчі дільниці могли йти команди про каруселі, мертві душі і т.д.".

Голова СБУ підкреслив, що "рекомендації, підготовлені за матеріалами СБУ, враховані при організації нинішніх виборів, що унеможливлює повторення подібних порушень у майбутньому".

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1398
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду