На Чернігівщині суд частково задовольнив позов до газети

14 Березня 2006
16480
14 Березня 2006
12:39

На Чернігівщині суд частково задовольнив позов до газети

16480
На Чернігівщині суд частково задовольнив позов до газети

Місцевий районний суд Корюківки частково задовольнив позов районної державної адміністрації та голови РДА Бориса Мелашенка про захист честі, гідності і ділової репутації до районної газети "Маяк" та її редактора Ірини Гайової.

Позов стосувався публікації у "Маяку" "Влада замовляє, а журналісти виконують", автор якої – Ірина Гайова оприлюднила факти тиску з боку влади на газету, втручання в редакційну політику і намагання звільнити з посади "незручного" редактора.

Суд визнав такими, що відповідають дійсності, твердження журналістки, що між нею та головою РДА точиться "прихована, але досить наполеглива боротьба, у ході якої він (Борис Мелашенко) відверто домагається, щоб редактор пішла з посади".

Відхилено також претензії позивача щодо оприлюднених у газеті фактів про висловлювання головою РДА невдоволення газетою на робочих нарадах, про підготовку журналістом редакції матеріалу, на якому стояла резолюція Бориса Мелашенка. Не згодився суд й з тим, що твердження "нова влада воліла б замінити редакторів чи не в кожному районі", якимось чином ганьбить і принижує владу в цілому і особисто чиновника.

У повному обсязі відхилено вимоги райдержадміністрації як юридичної особи, оскільки оскаржувана публікація стосується лише "особистих взаємин редактора з головою райдержадміністрації".

У той же час, суд вважає, що спростуванню підлягають твердження автора статті щодо недвозначного натяку Бориса Мелашенка "мовляв, на часі вибори і йому хотілося б мати свою людину на чолі газети" та з приводу виклику редактора "на килим", де голова і його заступник вчили її "правильно писати".

Звісно, такі "задушевні" бесіди могли вестися тільки без свідків, а тому суд вирішив, що журналістка не має доказів, які б їх підтверджували.

Кілька штрихів до самого процесу. Місцева влада настільки серйозно поставилася до війни з газетою, що голова райдержадміністрації та його перший заступник Михайло Воротинський, який представляв райдержадміністрацію, пожертвували не одну годину робочого часу, аби особисто бути присутніми на судових засіданнях.

Борис Мелашенко паралельно ініціював проти редактора ще один судовий позов, у якому стверджував, що Ірина Гайова свого часу незаконно отримала посвідчення і статус потерпілої від наслідків Чорнобильської катастрофи. До речі, цей позов суд відхилив у повному обсязі. Така надзвичайна наполегливість місцевої влади може свідчити про наміри не стільки відновити справедливість, скільки будь-якими методами "додавити" редактора "Маяка".

Попереду – апеляційний суд.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16480
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду