"Майдану" виповнилося 5 років

20 Грудня 2005
744
20 Грудня 2005
17:04

"Майдану" виповнилося 5 років

744
"Майдану" виповнилося 5 років
5 тому був заснований легендарний сайт "Майдан" - спочатку офіційний сайт акції "Україна без Кучми", що із її згасанням став форпостом громадянської активності в Інтернеті і зрештою досяг вершини політичного впливу під час помаранчевої революції. Саме розрахунок на інтернет як на альтернативний до телебачення, газет та радіо (які вперто ігнорували УБК) засіб поширення інформації примусив свого часу Юрія Луценка дати засновникам "Майдану" Михайлу Свистовичу та Володимиру Мартинюку 20 гривень на оплату доступу до всесвітньої мережі.

Активні коментатори вітчизняної політики, що майже випадково знайшли свого часу цей сайт і вже не могли його покинути, долучалися до формування стрічки новин на "Майдані", розробки різноманітних проектів, формування мережі виконавців цих проектів. Багато ідей, які успішно використовувала опозиція для боротьби з режимом Кучми, народилися саме на "Майдані".

Восени 2004 року на "Майдані" був вперше опублікований заклик носити помаранчеві стрічки. На сторінках форуму, у теоретичних дискусіях, мозкових штурмах та обмінах контактами створювалась "Пора!", "нічна варта" для охорони виборчих дільниць від всіляких несподіванок в ніч після виборів, розроблялися листівки "Що таке кучмізм?" та "Три кроки до перемоги" (пам'ятаєте: по-перше, перевір себе в списках; по-друге, проголосуй; по-третє, прийди до дільниці після завершення голосування, щоб прослідкувати, що твій голос не вкрадуть). У дні голосування новини на сайті оновлювалися мало не щосекундно. Мабуть, не дарма російський журналіст Андрій Колесников у своїй книзі про грудневі події "Первый Украинский" відмічає велику роль інтернету у перемозі помаранчевої революції, називаючи лише одну адресу сайту: maidan.org.ua

Після відновлення законності та інаугурації Ющенка "Майдан" висуває нову програму дій громадянських активістів: контроль над владою, моніторинг дотримання передвиборчих обіцянок, лобіювання рішень, що є суспільно необхідними. Групою експертів-юристів на основі тривалих обговорень на інтернет-форумах були сформульовані вимоги "Майдану" до влади у підсумковому документі під назвою "Меморандум Майдану". На спроби відтягнути Україну назад у часи "вседозволеності для обраних" за дпомогою закону, яким був встановлений особливий порядок притягнення до відповідальності 200 тисяч депутатів місцевих рад, а фактично - їх недоторканості для правовосуддя, була створена ініціативна група майданівців "Твій голос". Ця група вже готується організувати збір підписів на користь проведення всеукраїнського референдуму проти недоторканості депутатів місцевих рад. Багато інших законів та нормативних актів, що порушують права людини, оскаржуються активістами "Майдану" в судах.

Щоб знати, які м'язи та суспільну вагу наростив один неказистий на вигляд сайт за 5 років, достатньо було прийти на святкування 5-річчя "Майдану" у клубі "Дакота". Тут було багато відомих людей: і Мельниченко, і Зінченко, і правозахисник Євген Захаров, і суддя конституційного суду Віктор Шишкін (поки, щоправда, не приведений до присяги із зрозумілих причин), відомі вчені та публіцисти, а також люди, завдяки яким на Майдані Незалежності протягом зими 2004 року був збережений порядок і була здобута перемога правди над фальсифікаціями.

"Майдан" росте. Його фундаторам і ядру активістів випадає все більше соблазнів кинути неплачувану, але дуже корисну роботу, і пристати на одну з численних,добре обгрунтованих матеріально, пропозицій. Але сила "Майдану" саме в тому, що люди, які його заснували, знаходять вільний час на подвижницьку, ризиковану, невдячну роботу по благоустрою суспільно-політичного болота в Україні. Легкість передачі інформації через Інтернет дає їм час та натхнення, і, зрештою, все, що вони роблять, є зробленим заради дружби та правильних задумів.

Ми поздоровляємо колег з такою важливою для них датою і бажаємо успіхів у їх починаннях.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
744
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду