Моніторинг: українські телеканали люблять найбільше БЮТ та НСНУ,a російські канали негативно висвітлюють передвиборчу кампанію в Україні

16 Грудня 2005
629
16 Грудня 2005
14:52

Моніторинг: українські телеканали люблять найбільше БЮТ та НСНУ,a російські канали негативно висвітлюють передвиборчу кампанію в Україні

629
Моніторинг: українські телеканали люблять найбільше БЮТ та НСНУ,a російські канали негативно висвітлюють передвиборчу кампанію в Україні
Хоча українські телеканали не проявляли явних симпатії до певних політичних партій, телевізійні передвиборчі новини не можна назвати цілком об’єктивними і збалансованими. Такі дані моніторингу, проведеного 5-11 грудня Комітетом „Рівність можливостей” та Асоціацією Спільний простір, привів на прес-конференції голова Комітету Олександр Чекмишев, повідомляє «proUA».

Чекмишев зазначив, що лідерами інформаційних повідомлень протягом тижня були НСНУ, БЮТ та Регіони України. Значно менше уваги було присвячено СПУ, КПУ і Блоку Литвина.

За його словами, у програмах „Подробиці” (Інтер) та Факти (ICTV) тема пташиного грипу майже витіснила політичні новини. Ще одна тема, яка широко висвітлювалась, стосувалася приїзду в Україну колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка. Інформаційні повідомлення подавалися без оціночних суджень, а найбільше уваги отримали БЮТ та НСНУ. 11 грудня у програмі „Подробиці тижня” (Інтер) сюжет про створення коаліції подавався у нейтральній тональності, однак у підтексті і коментарях, за словами Чекмишева, було відчутне негативне ставлення до провладних сил.

На телеканалах УТ-1 („Новини”) та НТН („Вчасно. Підсумки”) ефірний час був відносно збалансовано розподілений між партіями Регіони України, НСНУ, БЮТ.

Програма „ТСН” (1+1) висвітлювала передвиборчу кампанію у нейтральній тональності. Найбільше інформації ТСН присвятила БЮТ та НСНУ. Водночас мала місце і активна критика провладної партії.

Програма „24 години” (Тоніс) найбільше уваги приділила НСНУ та БЮТ. Усі матеріали подавалися у нейтральній тональності.

„Вікна” (СТБ) найбільше уваги приділили БЮТ. „Репортер” на „Новому каналі” присвятила найбільше уваги НСНУ та БЮТ, а „Події” на ТРК „Україна” однакову кількість секунд приділили двом основним політичним силам НСНУ та Партії регіонів, причому повідомлення про провладну силу мали значну частку негативної тональності негативної тональності.

Чекмишев пояснив принципи подачі телеканалами новин не появою неотемників, а тим, що українська журналістика “опинилася на півдорозі” до професіоналізму. Він зазначив, що темників на сьогодні не існує, але існує пересторога – не потрапити в роль тих, хто піарить політичні сили.

Також Чекмишев зазначив, що з початку року „5 канал” демонструє певну заангажованість у подачі новин. Зокрема, за його словами, у новинах цей канал проявляє більше симпатії НСНУ, а діяльність опозиції висвітлює з певним сарказмом.

За його словами,російські канали негативно висвітлювали негативно передвиборчу кампанію в контексті причетності спікера Верховної Ради Володимира Литвина до справи про убивство журналіста Георгія Гонгадзе та позитивно стосовно Юлії Тимошенко. Однією з провідних тем на каналах “ОРТ-международный” (“Время”) та “НТВ-МИР” (“Сегодня”) упродовж тижня стало повернення в Україну екс-майора держохорони Миколи Мельниченка.

В інформаційних програмах “Время” автори матеріалів постійно акцентували увагу глядачів на причетність Литвина до “справи Гонгадзе”. Інформація подавалась переважно у негативній тональності. Натомість значну увагу у позитивній тональності канал надавав висвітленню діяльності блоку Юлії Тимошенко.

“НТВ-МИР” у програмі “Сегодня” “тему Мельниченка” та його звинувачень на адресу Литвина представив досить об’єктивно, з урахуванням різних точок зору, виключно в інформаційному ключі.

Інформація про лідера БЮТ з’явилася і в недільній підсумковій програмі “Сегодня. Итоговая программа”, зокрема було подано коментар Тимошенко щодо газових проблем у стосунках країни і Росії.

Щодо висвітлення російськими телеканалами український партійних ідей та оцінок, то, як зазначив Нестеряк, канал ОРТ (“Воскресное время”) подав лише два месіджі БЮТ (месіджі - боротьба з корупцією; БЮТ пропонує депутатам відмовитися від пільг та недоторканості).

Моніторинг проводився за методом конвент-аналізу, експертного аналізу змісту телепрограм, а також методом порівняння тексту ведучого.

За матеріалами рroUa
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду