АУП презентувала підсумки контент-аналізу програм новин

2 Листопада 2005
695
2 Листопада 2005
16:57

АУП презентувала підсумки контент-аналізу програм новин

695
АУП презентувала підсумки контент-аналізу програм новин
Академія української преси презентує чергові результати контент-аналізу новин (жовтень 2003 – жовтень 2005) на провідних українських телеканалах в межах проекту «Моніторинг політичних новин».

Методом дослідження є контент-аналіз медійних матеріалів за один повний тиждень кожного місяця.

Проект виконується науковими колективами Академії Української Преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Керівники проекту д.с.н. Наталія Костенко і д.ф.н. Валерій Іванов.

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ ПРОВІДНИХ КАНАЛІВ

УКРАЇНСЬКОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ

(18 хвиля)

В жовтні ключові показники провідних каналів телебачення були такі: 1) обсяги внутрішньополітичних новин знизилися до відмітки початку президентської кампанії в липні 2005р., 2) схильність окремих каналів спеціалізуватися на внутрішній політиці, 3) варіація частки новин без посилання на джерело інформації, 4) невелика кількість повідомлень із двома точками зору, 5) посилення нейтрального і негативного тла новин, інтерес до контраверсійних подій.

На каналах, як і в суспільстві в цілому, відбулося позиціювання влади: "новітня" vs. "нова" vs. "стара". Поки що фіксується небагато прямих згадувань майбутніх парламентських виборів, але увага до політичних партій істотно зростає. Головною фігурою на телеекрані залишається президент. Багато неоднозначних оцінок провідних політичних персон.

Діюча влада домінує по увазі і синхрону в новинах. Канали демонструють більше лояльності до "традиційної" влади, значно менше - до "радикальної" команди, дисбаланс у доступі до ефіру.

У жовтні 2005 р. частка внутрішньополітичних політичних новин продовжує скорочуватися в порівнянні з листопадом - груднем 2004 (55%) і наступними місяцями (до 43% у квітні), і складає 38%, тобто є не на багато більшою, ніж на початку президентської передвиборчої кампанії у липні 2004 (31%). Внутрішньополітичних новин найбільше на НТН (69%) та Тонісі (61%), а найменше – на УТ-1 (24%). Власні кореспонденти та офіційні установи стабільно залишаються основними джерелами інформації. Частка новин без посилання на джерело інформації складає 12%, найменшою є на Новому та ICTV (5%), а найбільшою на Інтері – 25%.

Стабільно домінує тема внутрішньої державної політики (49%). Повідомлень, що безпосередньо стосувалися би теми майбутніх парламентських виборів 12%, при помітній варіативності в новинах різних каналів (від 21% на Тонісі до 5% на 1+1). Серед міжнародних суб’єктів найчастіше згадуються структури ЄС та його лідери (7%), а найменше – ООН та її лідери (0,2%).

Висвітлення двох подій домінувало в інформаційному потоці тижня – діяльність президента та нові призначення в Уряді (6%). Діяльність В.Ющенка найчастіше згадувалася й у повідомленнях про інші події (9%). Істотна увага приділялася конфліктам між політичними силами, у тому числі і зв'язаним з корупцією. Політична реформа згадувалася лише в контексті інших подій (2%). На УТ-1 найдетальніше висвітлювалась діяльність Кабінету міністрів (8%). Найбільшу увагу Меморандуму між владою та опозицією приділили Тоніс (6%), ТРК “Україна” та Інтер – 2%. В новинах НТН увага була прикута до двох подій: нові призначення в Уряді (13%) та конфлікту навколо ліцензії на мовлення каналу НТН (11%).

Найсуперечливіша подія тижня – звинувачення народного депутата від СПУ М.Рудьковського на адресу спікера В.Литвина. У новинах усіх каналів представлені обидві сторони конфлікту. У 56% випадків різні думки висловлювалися щодо нового закону про недоторканість депутатів різних рівнів.

У 16% повідомлень представлені дві точки зору на події, що менше, ніж у березні та квітні цього року (відповідно 21% та 19%), але більше, ніж у жовтні 2004 (11%). В жовтні лідером у трансляції двох точок зору є новини Тонісу (31%, при 22% таких повідомлень у квітні й 43% у березні). У порівнянні з квітнем цього року зменшилася частка таких повідомлень на Інтері та Новому каналі.

У порівнянні з квітнем збільшилася частка повідомлень, що подаються в нейтральному контексті (з 48% до 59%), у той же час дещо послабився позитивний контекст новин (з 7% до 4%), а на деяких каналах підсилився негативний контекст подачі повідомлень (до 10% на 5-м каналі, до 9% на 1+1).

Серед політичних інститутів в жовтні найбільшою є увага до Президента (38%, у квітні 26%) та Верховної Ради (23%, у квітні 12%). Увага до політичних партій значно зросла в порівнянні з початком 2005 р (31%). Лідерами уваги в перший тиждень жовтня були НСНУ, Регіони України та БЮТ – по 7%, трохи менше згадувань про СДПУ (о), Народу партію, СПУ (5%). Об’єктом іронії чи негативу в новинах найчастіше ставала “влада” – 1,3%. Лише 7 повідомлень стосувалися передвиборчих програм партій (1%).

22 політика згадуються більш ніж у 2% повідомлень. Лідирує президент В. Ющенко, увага до якого в 2.3 рази більша за увагу до прем’єр-міністра (36% проти 16%, в квітні 22% проти 14%) і вищою була тільки в лютому цього року (39%). У число лідерів попадають Ю. Єхануров (16%), В.Литвин (12%), В.Янукович (11%), Ю.Тимошенко (11%), а також Л.Кучма (8%). Серед найчастіше згадуваних політиків найбільш неоднозначний імідж мають Л. Кучма і Ю.Тимошенко (40% усіх згадувань про ці персони є негативними чи іронічними). Проте серед усіх згадуваних в новинах політиків найчастіше в такому контексті говорилося про О.Третьякова (64%), М.Рудьковського (44%) та П.Порошенка (43%).

В жовтні 26 політиків мали більше хвилини синхрону в новинах, з них лише п'ять (І.Шурма, В.Янукович, В.Сівкович, Н.Шуфрич, П.Симоненко,) є представниками опозиції (в березні цього року – 14 з 37, ), а їхній сумарний синхрон складає 14%. 30% синхрону належить В.Ющенку (половина – на каналі Інтер; його синхрону немає на Тонісі), ще 15% П.Порошенку, причому весь на каналі Тоніс. Й.Вінський мав більший синхрон за В.Ющенка на каналі НТН (403 сек. проти 133 сек.).

Ю.Тимошенко входить в п’ятірку лідерів уваги серед політичних персон (11%), проте вона практично не говорить в новинному ефірі: лише 2% згадувань про неї супроводжується синхроном (у В.Литвина – 36%, у В.Януковича 12%). Сумарна частка синхрона представників команди Ю.Тимошенко не перевищує 3% у загальному синхроні політиків.

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтесь до Академії Української Преси:

Академія Української Преси (АУП)

01133 Київ,

бул. Лесі Українки 26,

Офіс 705-706

Тел.: 044/286-13-36

Факс: 044/230-69-82

E-mail: info@aup.com.ua

За інформацією Академії Української Преси

Читайте також:

Прес-конференція АУП та МФ „Відродження” за підсумками аналізу програм новин (анонс)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
695
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду