Юрій Луценко обіцяє з першого вересня "медіаудар по корупції"

1 Вересня 2005
662
1 Вересня 2005
12:12

Юрій Луценко обіцяє з першого вересня "медіаудар по корупції"

662
Юрій Луценко обіцяє з першого вересня "медіаудар по корупції"
За його словами, з осені українське телебачення регулярно призиватиме глядачів повідомляти про факти корупції та хабарництва за спеціальним телефонним номером.

Зокрема, Перший канал вже отримав для показу від МВС агітаційний ролик з цим телефонним номером. Однак, така форма боротьби викликає у юристів суперечливі думки.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

"Окрім таких відеороликів заклики боротися з корупціонерами з першого вересня можна буде почути по радіо та побачити на рекламних щитах. Пообіцяв міністр внутрішніх справ задіяти в антикорупційному ударі і важку артилерію: управління боротьби з організованою злочинністю. Однак, головна ставка – на повідомлення свідомих людей, які мають представлятися...

...Звертаю увагу: факти, які стосуються конкретно того, хто телефонує по цьому телефону. Якщо так буде зроблено, то ця робота буде ефективно".


Парламентський захисник прав людини Ніна Карпачова переконана: боротися із хабарництвом та корупцією треба лише відкрито, а не анонімно.

Ніна Карпачова, уповноважений Верховної Ради з прав людини:

"Можна будь-яку людину оговорити. ніхто з тої людини ніколи не спитає. Але людину можна довести, - ми же різні з вами, і не кожна людина може витримати таке випробування, якщо це буде не правдива інформація. І людина може, через це піти з життя".

Якщо за вказаним у ролику номером людину звинуватять безпідставно, вона може у суді вимагати морального відшкодування. Експерти центру правової допомоги кажуть, що 10 тисяч гривень - реальна сума такої компенсації.

Галина Кисельова, генеральний директор Центру правової допомоги «Правозахист»:

"Так огульно, мені здається, можна кожну людину, свого якогось недруга, я не кажу вже про ворога, конкурента, несимпатичну людину – можна з нею зробити все що завгодно. Почати з цього, з цього дзвінка".

Як пояснюють юристи, впевнено звинуватити у хабарництві можна лише за умов, якщо гроші в конверті пропонуєш сам. У такому разі злочинець і той, хто дає. Він, найімовірніше, телефонувати в міліцію не буде. Не буде і якщо доказів немає. Адже за такий телефонний дзвінок хибно обвинувачений може подати до суду за наклеп.

Міністр внутрішніх справ каже, що дзвінок не може бути анонімним. Тож або такий ролик у боротьбі з хабарництвом допомогти не може, або міліція буде вимушена приймати анонімні повідомлення.

Перший Канал

Читайте також:

"Чистий Інтернет" нагадує Ющенку про його обіцянки

Тимошенко: увага ЗМІ унеможливлює корупцію в нові владі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду