Мельниченко заявляє про викривлення його позиції щодо справи Гонгадзе

30 Червня 2005
734
30 Червня 2005
14:10

Мельниченко заявляє про викривлення його позиції щодо справи Гонгадзе

734
Мельниченко заявляє про викривлення його позиції щодо справи Гонгадзе
Микола Мельниченко зробив чергову публічну заяву, в якій наголошує на тому, що «останнім часом мало місце викривлення його позиції стосовно справи Гонгадзе та записів розмов Кучми», передає IMI, посилаючись на заяву екс-майора, що з"явилась на «Обозревателе».

Так, Микола Мельниченко заявляє про те, що справа Гонгадзе нерозривно поєднана зі справою замаху на життя Олександра Єльяшкевича.

Оскільки, в обох випадках «замовником злочинів виступив колишній президент Кучма і його відповідні накази зафіксовані на записах майора, стверджує Мельниченко.

У зв’язку з цим він заявляє, що його подальші дії будуть адекватними реальним крокам нової української влади не лише по відношенню до потерпілих Лесі та Мирослави Гонгадзе й розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, але й потерпілого Олександра Єльяшкевича та розслідування нападу на нього.

Крім того, Микола Мельниченко вважає, що на підставі заяв Олександра Єльяшкевича про грубі процесуальні порушення під час попереднього розслідування, а також виходячи з резолюцій Парламентської асамблеї Ради Європи (пункт 8.iii. Резолюції №1262 від 27.09.2001 та пункт 5.ii. Резолюції №1346 від 29.09.2003), розслідування нападу на Єльяшкевича має бути поновленим.

Також майор Мельниченко у своїй заяві підкреслює той факт, що він ще в серпні 2002 року надав необхідні свідчення на ім’я Генерального прокурора Святослава Піскуна за кримінальними справами загибелі Георгія Гонгадзе та замаху на життя Олександра Єльяшкевича. 15 жовтня 2002 року на підставі його показів суддя Київського апеляційного суду Ю.Василенко порушив кримінальну справу проти Леоніда Кучми.

При цьому Мельниченко стверджує, що готовий повторно надати свідчення за цими та іншими резонансними справами.

Однак, Микола Мельниченко заявляє, що не бачить «жодних підстав для виконання вимоги Генеральної прокуратури про обов’язкову передачу їй всіх оригіналів записів та записуючих пристроїв, а також про надання відповіді на 92 запитання (частина яких має значення лише для слухання справи в суді) обов’язково до проведення будь-якої експертизи записів».

Майор Мельниченко заявляє, що у разі проведення незалежної міжнародної експертизи він готовий надати «лише ті пояснення, які будуть необхідні експертам для їхнього висновку. «Після встановлення автентичності записів, я надам свідчення Генеральній прокуратурі та українським судам», - заявляє він.

Крім того, пан Мельниченко заявляє про свою готовність брати участь у проведенні експертиз записів розмов Кучми експертами, котрих визначить доповідачка ПАРЄ г-жа Сабіна Лотхойзер-Шнаренбергер та погодять потерпілі Олександр Єльяшкевич, Леся та Мирослава Гонгадзе.

«З огляду на те, що в січні 2005 року ПАРЄ призначила спеціальну доповідачку по справі Гонгадзе, я розглядаю її як уповноважену посередницю в проведенні незалежної експертизи записів», - зазначає він.

Також пан Мельниченко зазначає, що «незважаючи на те, що він ще на початку квітня 2005 року погодився на зустріч з генпрокурором Святославом Пискуном, останній до США не приїхав». При цьому, Микола Мельниченко ще раз підтверджує свою готовність зустрітись з Генеральним прокурором на підставі узгодженої процедури.

Разом з цим, він вимагає від Генеральної прокуратури України виконати рішення Печерського районного суду м. Києва та допустити його адвоката до ознайомлення з матеріалами, що стали підставою для порушення кримінальної справ проти нього, а також наполягає на тому, щоб були створені необхідні умови для приїзду та безпечного перебування в Україні Олександра Єльяшкевича та Сергія Шолоха (свідка у справі Гонгадзе) для проведення необхідних процесуальних дій.

ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду