Свідки по справі Александрова частково відмовляються від попередніх свідчень і заявляють про тиск і погрози

9 Червня 2005
837
9 Червня 2005
15:39

Свідки по справі Александрова частково відмовляються від попередніх свідчень і заявляють про тиск і погрози

837
Свідки по справі Александрова частково відмовляються від попередніх свідчень і заявляють про тиск і погрози
Вчора, 8 червня, Луганський апеляційний суд заслухав свідків у справі вбивства журналіста Ігоря Александрова – Баранова, Костюка та Ігнатовського.

Про це повідомляє ІМІ.

Усі троє під час досудового слідства свідчили, що влітку 2001 року (у кінці червня – на початку липня) під час відпочинку на озері Михайлівському (розташоване неподалік від міста Слов’янськ) спілкувались з Онишко і Турсуновим (обвинувачувані у безпосередньому вбивстві Александрова). Останні під’їхали туди на білій «Таврії», у багажнику якої було дві біти. Ними компанія приятелів забавлялася.

Після вбивства Александрова Онишко з Турсуновим звертались до свідків «забути про той день, про ті біти». Такі «рекомендації» супроводжувались «погрозами розправи за балакучість», передає ІМІ.

Цю канву давніх подій суд вважав за необхідне детально дослідити, але вже під час судового засідання свідки дали дещо відмінні від попередніх покази.

Усі троє жили у Слов’янську і підсудними Онишко з Турсуновим мали приятельські стосунки. Ці троє свідків до зали засідань Луганського апеляційного суду були етаповані, оскільки на цей час відбувають кримінальне покарання.

Олександр Баранов частково підтвердив свої попередні свідчення, їх давати його відправили з Артемівського у Лук’янівське СІЗО. У суді були оголошені його попередні свідчення за клопотанням сторони обвинувачення.

Отже, 19 вересня 2003 року слідчому ГПУ Олександру Каліфіцькому (20 вересня - слідчому Грищенко) свідок заявив, що два рази бачив біти. Перший раз бачив, коли Онишко і Турсунов приїхали на озеро, витягнули з багажнику дві біти, і Баранов з приятелями бітами «бавились» («розмахували ними у повітрі, по воді») . Другий раз він бачив біти, коли в «Таврії» разом з Онишко і Турсуновим під’їхали до будинку Олени Карпенко (приятельки Турсунова). Біти друзі завезли до неї і там залишили. Пізніше, після вбивства журналіста Баранов під час випадкової зустрічі з Карпенко поцікавився, чи є в неї ще ті біти, та відповіла – ні.

«Навіщо спитав?», - поцікавилась суддя Галина Конигіна.

«Хотів взяти одну і просто пожартувати», - відповів Баранов.

Під час слідства одну з цих біт Баранов впізнав. Також він повідомив, що Онишко і Турсунов «радили йому менше балакати, щоб не було неприємностей». Александрова не знав. Спілкувався з Онишко і Турсуновим, знаючи, що вони були пов’язані з Дмитром Рибаком («а у того є брат з великими грошима і зв’язками»). Чув також, що Рибак-молодший хоче створити своє угрупування, щоб воно було таке ж як і «17-та ділянка», передає слова свідка кореспондент ІМІ.

Колись Баранов вчився з Дмитром Рибаком в одній школі (№ 18 міста Слов’янська). Слідчому Баранов повідомив, що Рибак –молодший через Турсунова передавав йому різні розпорядження.

Від попередніх своїх свідчень Баранов у залі суду частково відмовився. Сказав, що йому не погрожували Онишко і Турсунову, вони не телефонували при ньому по мобільному Дмитру Рибаку, говорячи фразу «У Слов’янську все спокійно». Не підтвердив Баранов і своїх слів про те, що був членом злочинного угрупування Рибака-молодшого (тоді як Дмитро Рибак сказав суду, що вперше в житті бачить Баранова). На питання Дмитра Рибака, які саме розпорядження отримував він від Турсунова, Баранов невпевнено пригадав: «Спалить когось треба». Для адвоката Дмитра Рибака Баранов уточнив, що спалити треба було гараж, хоча він не знає сталось це чи ні.

На питання суду, чого він раніше давав свідчення, від яких тепер частково відмовляється Баранов сказав: «Я те казав, що казав слідчий».

Другий свідок Сергій Костюк також відмовився від частини свідчень, які він давав на етапі досудового слідства. Наприклад, про те, що на початку червня 2001 року під час зустрічі на озері Онишко і Турсунов ніби сказали йому, що вони вбили Александрова.

«Яка людина при здоровому глузді може сказати, що вона вбила людину?!» - обурився свідок на намагання суду переконатися у ступені його поінформованості.

Костюк висловив незадоволення: «Чому я маю на те саме питання по 20 разів відповідати?!»

Судячи за цитатами попередніх свідчень Костюка, він просив Онишка і Турсунова «посприяти йому у вступі до злочинного угрупування Дмитра Рибака, оскільки друзі Костюка полюбляли наркотики, а він цього не хотів». «Чув, що Дмитро Рибак керує угрупуванням в «Укрлізі», - передає слова свідка кореспондент.

Після ігор з бітами на озері і вбивства Александрова Костюк думав, що Онишко і Турсунов «розуміють, що він здогадується»… Вони йому погрожували: «Зібрати всіх, посадити у фури, вивезти і закопати». «Я повірив. Просили вони те саме передати і Баранову та іншим», цитує досудові свідчення Костюка кореспондент. Під час слідства свідок Костюк з «гральних» біт впізнав лише одну. У суді Костюк не підтвердив, що отримував подібні погрози.

Третій свідок Георгій Ігнатенко на суді був в якості стороннього спостерігача. Сам в руки біти не брав, здалеку бачив що знайомі хлопці грають бітами. Слідчому генпрокуратури Шайді вказав у суді на одну з біт (із зображенням кобри). Після вбивства Александрова «став здогадуватися, але нікому не повідомив, бо боявся що Онишко і Турсунов з ним розправляться».

Свідчення, які були зачитані у судовій залі, свідок визнав недостовірними і частково від них відмовився. На суді Ігнатенко заявив, що «під час слідства на нього чинили моральний і психологічний тиск слідчі генпрокуратури і «люди в масках», які супроводжували його на допити до слідчого (по 2-3 людини)». Казали: «Вивеземо у посадку, вб’ємо, якщо не підпишеш свідчення». «Після того, як я підписав все, тиск припинився», - сказав Ігнатенко.

Після заслуховування цих трьох свідків суд оголосив перерву. Слухання по справі вбивства Ігоря Александрова відновляться у Луганському апеляційному суді 14 червня о 10 годині ранку.

ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
837
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду