Обвинувачений у справі Александрова зробив важливе зізнання

9 Червня 2005
897
9 Червня 2005
10:41

Обвинувачений у справі Александрова зробив важливе зізнання

897
Обвинувачений у справі Александрова зробив важливе зізнання
Вчора Луганський апеляційний суд, який розглядає справу вбивства журналіста Ігоря Александрова, заслухав свідчення потерпілої сторони - вдови Людмили АЛЕКСАНДРОВОЇ, повідомляє УНІАН.

Л.АЛЕКСАНДРОВА у справі проходить не лише як потерпіла, а й цивільний позивач: загальна сума заподіяної моральної та матеріальної шкоди заявлено у 250 тис. грн.

Л.АЛЕКСАНДРОВА фактично спростувала версію обвинувачених, за якою І.Александрова "не хотіли вбивати, а лише хотіли провчити".

Згадуючи події ранку 3 липня 2001 року, вона, серед іншого, зазначила, що коли з донькою близько 9-ї ранку приїхала до лікарні, куди о 8.45 привезли І.Александрова, знайомий лікар заявив, що "шансів вижити немає, його не били, а вбивали".

Після похорон І.Александрова 9 липня, за її словами, “до неї і дітей була прикута надто прискіплива увага: телеграма від Президента, приїзд МАРЧУКА, ЯНУКОВИЧА, запрошення до облдержадміністрації, надання матеріальної допомоги, пропозиції по працевлаштуванню” (до того вона була безробітною після закриття газети "Я сама").

За її словами, губернатор Донецької області Віктор ЯНУКОВИЧ під час зустрічі багато говорив про своє життя і, серед іншого, заявив: "Ви не думайте, що вашого чоловіка хотіли вбивати".

Перше знайомство Л.АЛЕКСАДРОВОЇ зі справою її чоловіка, за словами вдови, відбулося у Києві 1 квітня 2004 року. Для ознайомлення було пред'явлено 7 томів.

Л.АЛЕКСАНДРОВА також заявила, що “лише зараз зрозуміла, що, попри усі негаразди останніх днів Ігоря (зміна засновників телекомпанії "ТОР", звільнення з роботи), він спішив жити, виявляв багато уваги до неї і дітей, а останніми його словами вранці 3 липня 2001 року були наступні: "Я вірю, сьогодні буде краще, чим вчора".

Разом з тим сьогоднішнє засідання суду розпочалося з несподіваної заяви одного з обвинувачених у вбивстві І.Александрова Сергія КОРИЦЬКОГО, який попросив у неї пробачення, а також попросив переглянути грошову суму відшкодування у її позові, оскільки для нього вона є "космічною".

Крім того, один з обвинувачених, член краматорського організованого злочинного угруповання "17-та ділянка", колишній працівник міліції Костянтин ЯВОРОВСЬКИЙ раптом вирішив звернутися до потерпілої з важливою, на його думку, інформацією, хоча суд не планував його на той час допитувати, повідомляє ІМІ.

Зокрема, він заявив перед судом, що за його версією саме Олександр РИБАК замовив і організував вбивство І.Александрова. При цьому він сказав, що у О.РИБАКА було для цього три мотиви.

Перед цим К.ЯВОРОВСЬКИЙ зазначив, що ще коли він працював у правоохоронних органах він "дружив" з О.РИБАКОМ і був для нього "дахом".

Так, за версією К.ЯВОРОВСЬКОГО, О.РИБАК міг замовити вбивство І.Александрова, щоб підставити народного депутата і бізнесмена Олександра ЛІЩИНСЬКОГО, у якого була кількарічна судова тяганина з журналістом по справі за наклеп, а з О.РИБАКОМ у О.ЛІЩИНСЬКОГО були серйозні бізнесові суперечки.

За словами К.ЯВОРОВСЬКОГО, незадовго до вбивства І.Александрова О.ЛІЩИНСЬКИЙ і О.РИБАК, які були пов'язані певними бізнес-інтересами, серйозно посварилися, оскільки "ЛІЩИНСЬКИЙ дізнався, що РИБАК почав влазити у його бізнес і наживатися на ньому".

"Після чого РИБАК захотів помститися колишньому партнеру і подумав, що якщо вбити Александрова, то відразу подумають на ЛІЩИНСЬКОГО, бо всі знали, що вони давно ворогують з журналістом", - розповів К.ЯВОРОВСЬКИЙ.

(Ще під час виборчої кампанії 1998 року І.Александров в одній з передач допустив на адресу О.ЛІЩИНСЬКОГО висловлювання, що "за ним йде слава некоронованого горілчаного короля Донбасу", що той розцінив як наклеп і подав до суду. Суд вирішив позбавити І.Александрова права 5 років займатися журналістською діяльністю та зобов'язав заплатити штраф 2,5 тис. грн. Однак згодом справу перекваліфікували з наклепу на образу гідності, проте І.Александров до самої смерті добивався закриття цієї справи за відсутністю складу злочину).

Другим мотивом К.ЯВОРОВСЬКИЙ назвав те, що О.РИБАК хотів прибрати самого К.ЯВОРОВСЬКОГО. Оскільки, за його словами, він як раз за три місяці до смерті І.Александрова вийшов з тюрми і "РИБАК хотів позбавитися його як конкурента у кримінальному бізнесі регіону".

Третім мотивом, на думку К.ЯВОРОВСЬКОГО, могло стати те, що О.РИБАК розраховував на те, що після смерті І.Александрова "перелякана і скривавлена телекомпанія "ТОР" легко перейде в його руки".

Під час всього виступу К.ЯВОРОВСЬКОГО О.РИБАК сидів дуже похмурий і напружений, однак на звернення, чи є у нього якісь питання, він відповів негативно. У інших підсудних також не виникло питань. Однак всі присутні у залі були дуже здивовані такою раптовою "сповіддю" К.ЯВОРОВСЬКОГО, оскільки на досудовому слідстві він таких свідчень не давав.

UNIAN

IMI

Читайте також:

Слідчих у справі Александрова звинуватили у тиску та вимаганні неправдивих свідчень

Обвинувачений у вбивстві Александрова стверджує, що став вбивцею «з почуття дружби»

Екс-мiлiцiонерам, причетним до фальсифiкацiї матерiалiв справи про вбивство Александрова, світить по 10 рокiв позбавлення волi

У справі Александрова поновили судове слідство
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
897
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду