Як вибрати комп'ютерний монітор за 5 критеріями

Як вибрати комп'ютерний монітор за 5 критеріями

4 Вересня 2024
224
4 Вересня 2024
18:45

Як вибрати комп'ютерний монітор за 5 критеріями

224
Як вибрати комп'ютерний монітор за 5 критеріями
Як вибрати комп'ютерний монітор за 5 критеріями

Щоб вибрати монітор для комп’ютера, експертність не завадить. Але й без поглиблених знань про периферійну техніку також можна впоратися. 

Виробник

Заздалегідь потрібно визначитися, чиєю розробкою хотілося б користуватися. Для цього ознайомлюються з асортиментом та брендами, які представлені на ринку. Наприклад, 2E акцентує на демократичних цінах. Asus робить ставку на якість і довговічність. LG спеціалізується на інноваційних технологіях. Монітори Самсунг приваблюють стильним дизайном і високою ергономікою. Вони регулюються за кількома параметрами (висота, кут нахилу, яскравість), тому ідеально підлаштовуються під потреби власника.

Діагональ

Розмір комп’ютерних моніторів вимірюється по діагоналі та в дюймах, хоча деяким користувачам простіше орієнтуватися на ширину. 

  1. Компактними вважаються моделі до 24 дюймів. Вони призначені для систем, які «тягнуть» нескладні повсякденні завдання. 

  2. Середні до 27 дюймів універсальні, в тандемі з потужним «залізом» видають якісну картинку. Якраз для перегляду мультимедіа та деяких офісних задач.

  3. Великі — понад 30 дюймів. Оптимальні для геймерів та людей, які працюють з контентом, графікою.

Принцип «що більше, то краще» спрацьовує не завжди. Якщо немає змоги забезпечити нормальну дистанцію між очима та дисплеєм, краще зупинитися на меншій діагоналі.

Роздільна здатність

Чіткість та деталізованість картинки залежить від роздільності екрана. Що вона вища, то комфортніше сприймати графіку:

  • Full HD — мінімальна межа. Варто розглядати, якщо бюджет обмежений. 

  • WQHD та похідні формати — в тренді. Для широкоформатного зображення без спотворень. 

  • 4К — перспективне рішення для тих, хто готовий платити більше. Ідеальна сумісність з інноваційними форматами відео.

  • 5К і вище — з ультра високою деталізацією. Для ще кращих візуальних ефектів.

Частота оновлення

Вибір частоти залежить від мети купівлі монітора. Щоб плідно працювати в офісних програмах потрібні початкові 60 або 75 Гц. Оком такі показники сприймаються добре. Дивитися відео чи серфити в інтернеті комфортно на екрані з частотою 90-100 Гц. В іграх плавність занадто важлива, тож доцільно розглядати монітори від 120, а ще краще від 144 Гц. Якщо комп’ютер оснащений слабкою відеокартою, гнатися за высокою Герцівкою немає сенсу.

Особливості конструкції

Вигнутий формфактор дає більший кут огляду, менше навантаження на очі, ефект занурення. Вбудована камера незамінна для відеозв’язку та проведення прямих трансляцій любительського рівня. Сенсорне введення надає ще більше простору для творчості. Датчик освітлення автоматично регулює яскравість на базі інформації про навколишні умови.

До монітора, який буде встановлено навпроти вікна, — є додаткова вимога. Мова про обов’язкову наявність антиблікового покриття, яке мінімізує ефект віддзеркалення та створює комфортні умови для роботи навіть під прямими сонячними променями. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду