Вплив технологічної революції на ринок праці України – Jooble

Вплив технологічної революції на ринок праці України – Jooble

30 Липня 2024
365
30 Липня 2024
20:55

Вплив технологічної революції на ринок праці України – Jooble

365
Нові досягнення сфери IT трансформують ринок праці України. Дізнайтеся про останні розробки та те, як вони змінюють попит на спеціалістів найближчими роками.
Вплив технологічної революції на ринок праці України – Jooble
Вплив технологічної революції на ринок праці України – Jooble

Технологічна революція в Україні: Jooble про вплив новітніх розробок на ринок праці

Технології ШІ, блокчейну, хмарних сервісів, VR та ін. проникають в усі сфери нашого життя. Під впливом стрімкого розвитку IT компанії намагаються зрозуміти, як вдало інтегрувати ці інструменти у свою діяльність. Відповідно й трансформується ринок праці: автоматизуються рутинні процеси, з‘являються нові професії та послуги. Наприклад, на Jooble робота в Києві поповнюється новими вакансіями щодня. У цій статті ми розповімо про основні технологічні розробки та те, як вони змінюють підходи до працевлаштування.

Штучний інтелект

Штучний інтелект сьогодні дозволяє майже повністю автоматизувати процеси ведення та обробки даних. У зв‘язку з цим експерти очікують стрімке зниження попиту на таких спеціалістів, як перекладачі, касири, спеціалісти служби підтримки, віртуальні помічники, журналісти, коректори та турагенти. Проте, очікується, що AI допоможе IT-експертам знайти роботу у галузях робототехніки, розробки ПЗ та навчання штучного інтелекту.

Новими професіями на ринку праці стануть:

  • AI Prompt Engineer – спеціалісти, які перефразують та формулюють людські запити таким чином, щоб вони були максимально зрозумілими та деталізованими для ШІ. Вони допомагатимуть у навчанні ШІ та оптимізації його відповідей. 
  • Тренер AI – фахівці, які вже зараз використовують різні техніки навчання та вдосконалення моделей штучного інтелекту для забезпечення їх більшої точності й відповідності запитам.
  • AI Ethicist – експерти займатимуться питаннями етики використання ШІ. Їхніми задачами буде розробка стандартів та нормативних документів для розробників та користувачів, оцінка потенційних наслідків роботи з ШІ.
  • Спеціаліст з безпеки AI – фахівці займатимуться захистом систем компаній від зовнішніх загроз, створених на основі ШІ (зловмисного ПО, фішингових атак тощо).
  • AI Personality Designer – спеціалісти працюватимуть над наданням сервісам ШІ індивідуальності та емоцій. Вони навчатимуть AI негласних особливостей комунікації – гумору, сарказму, сленгу, деяким культурним відсилкам.

До речі, якщо зараз ви шукаєте вакансії в IT та Tech-сегментах, на сайті Jooble можна знайти їх за будь-яким запитом, наприклад, «оператор БПЛА». Користувачі можуть відгукуватися на оголошення в один клік та зв‘язуватися з роботодавцями для уточнення деталей.

Хмарні технології

Хмарні технології дають спеціалістам змогу працювати з будь-якого місця, маючи лише доступ до необхідних сервісів зберігання даних. Завдяки цьому компанії можуть залучати до своїх проектів професіоналів з будь-яких країн. Фахівці, своєю чергою, можуть вибрати вакансію за кордоном та збільшити рівні доходів. Для ефективної співпраці у ремоут-режимі використовуються сервіси Google Workspace, Microsoft 365, Slack, Trello та інші.

Використання хмарних технологій відкриває такі переваги:

  • Безпечне зберігання даних – сучасні методи криптографії дозволяють створити високий рівень шифрування та захисту інформації компаній та співробітників.
  • Віддалений доступ – необмежена кількість людей в команді можуть одночасно працювати з певним будь-якими файлами, достатньо лише зайти у свій обліковий запис.
  • Швидка обробка даних – програмне забезпечення постійно оновлюється, зберігаючи нові внесені правки на серверах компанії.

З появою та розвитком хмарних технологій на ринку IT зріс попит на спеціалістів для їх обслуговування. Найближчим часом затребуваними фахівцями залишатимуться архітектори хмарних систем, інженери хмарної інфраструктури, експерти з кібербезпеки тощо.

Робототехніка

Для виконання рутинних, а також небезпечних для людського життя завдань, в Україні все частіше залучаються роботизовані системи. Наприклад, компанія «Нова Пошта» для сортування відправлень вагою до 30 кг почала використовувати роботів від Deus Robots. А у Міністерстві цифрової трансформації продемонстрували нового промислового робота, який евакуюватиме поранених з поля бою.

На думку вчених, роботизовано системи зможуть повністю або частково замінити таких фахівців:

  • консультанти;
  • оператори кол-центрів;
  • фермери;
  • касири;
  • кур‘єри;
  • офіціанти;
  • фармацевти.

Роботи також активно залучаються зараз в медицині для проведення складних хірургічних втручань, які не можна довірити людині. Вони демонструють більшу швидкість та точність під час маніпуляцій, проте, все ж таки вимагають людського керування. 

Блокчейн

Популяризація блокчейн-технологій може змінити попит на спеціалістів фінансової сфери. Для обробки та підтвердження платежів банки потребують залучення десятків менеджерів. У випадку з блокчейном збереження інформації про транзакції та їхня перевірка відбуваються автоматично, завдяки чому нема потреби тримати цілий штат працівників. 

За останнє десятиліття блокчейн-індустрія створила ряд нових професій та тисячі робочих місць. Серед популярних спеціальностей можна виділити розробників криптовалют, криптоброкерів, майнерів, блокчейн-маркетологів, аналітиків та фахівців з кібербезпеки.

Віртуальна та доповнена реальність

Технології VR/AR сьогодні використовуються для інтерактивної освіти. Це є більш безпечною та прогнозованою альтернативою для навчання пілотів, пожежників, лікарів та військових. Також існують VR-програми, спрямовані на розвиток софт-скілів: вивчення іноземних мов, практика публічних виступів тощо. Залучення VR/AR у навчальному процесі допомагає краще відпрацьовувати практичні навички та засвоювати теоретичний матеріал в умовах, що імітують реальні ситуації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду