Вірусні гепатити — які бувають і як уникнути зараження

Вірусні гепатити — які бувають і як уникнути зараження

23 Лютого 2024
761
23 Лютого 2024
13:15

Вірусні гепатити — які бувають і як уникнути зараження

761
Вірусні гепатити — які бувають і як уникнути зараження
Вірусні гепатити — які бувають і як уникнути зараження

Печінка — це орган, який не тільки бере участь в процесах травлення, але й відповідає за детоксикацію організму. Її ушкодження супроводжуються вираженою симптоматикою та порушенням функцій багатьох органів через інтоксикацію, що поступово посилюється. Тому важливо профілактувати виникнення печінкових захворювань, і в першу чергу треба звернути увагу на вірусні гепатити.

Вони можуть виникати як у дорослих, так і у дітей, передаються різними шляхами та спричиняють клінічну картину різного ступеня тяжкості. Частина з них є самостійними захворюваннями, а от гепатит Д може розвинутись тільки одночасно с гепатитом В, бо він є неповноцінним вірусом, який не може самостійно вивільнятись з клітин для подальшого розмноження.

Враховуючи, що видів вірусного ураження печінки багато, необхідно знати, як проявляється кожен з них, щоб завчасно розпочати терапію. При підозрі на гепатит лікар направить вас до лабораторії для проведення досліджень. Ви можете звернутися до приватної лабораторії (наприклад, Ескулабу), де аналізи проводять швидко та якісно, у комфортних для вас умовах. Отримані результати можна передати лікарю для подальшої їх оцінки, встановлення діагнозу та призначення лікування.

Які бувають вірусні гепатити

Спеціалісти виділяють декілька видів вірусних гепатитів:

  1. Гепатит А. Передається фекально-оральним шляхом, найчастіше зустрічається у педіатричній практиці. Для нього характерні зміни загального стану, що нагадують застуду — може проходити без жовтяниці. Також часто є підвищена температура, діарея, блювота.
  2. Гепатит В. Передається парентерально, статевим шляхом або від матері до дитини. Важка форма, яка може протікати гостро або хронічно. Гостра фаза проявляється яскравою клінічною картиною з вираженим ураженням печінки.
  3. Гепатит С. Також передається парентерально. Водночас розвиваються важкі порушення функції печінки — без своєчасного лікування хвороба може призводити до виникнення ознак цирозу, а іноді — навіть онкологічного процесу у печінці.
  4. Гепатит Е. Передається фекально-оральним шляхом, однак майже не зустрічається в Україні. Він розповсюджений у бідних країнах з небезпечною санітарною обстановкою.
  5. Гепатит D. Неповноцінний вірус, який не може сам завершити процес розмноження. Він розвивається тільки у парі з гепатитом В.

hMVX7-IxWSMJLPZQ4_884PPFxSFIW-L0cz1JT1zpLZYtQk64C1DV_L42EUJGkJTZQb4nSfKPLA4Xvs4BJCBuE_Dgw94Io1BKSFbzh-cj76loL8jgUOs5ci7keQ6LFwDzSuMeLM4WfhpxHBXAZ6jOyJQ

Як профілактувати виникнення гепатитів

Щоб уникнути зараження, необхідно виконувати декілька правил:

  • уникати частої зміни сексуальних партнерів;
  • використовувати презервативи;
  • користуватися тільки власними чи одноразовими різальними інструментами для манікюру та педикюру;
  • тільки у перевірених місцях робити татуювання та інші подібні маніпуляції;
  • вживати в їжу тільки помиті продукти;
  • кип'ятити воду перед вживанням.

Ці заходи можна віднести до неспецифічної профілактики. Специфічний метод — це вакцинація (вона існує для гепатиту В, Е та А).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
761
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду