Внесок лотерей у благодійність: Від ігор до добрих справ

Внесок лотерей у благодійність: Від ігор до добрих справ

23 Лютого 2024
396
23 Лютого 2024
11:30

Внесок лотерей у благодійність: Від ігор до добрих справ

396
Дослідження впливу лотерей на благодійність: від історії до сучасності, як ігри перетворюються на добрі справи.
Внесок лотерей у благодійність: Від ігор до добрих справ
Внесок лотерей у благодійність: Від ігор до добрих справ
У сучасному світі все більше компаній спрямовує певний відсоток від зароблених коштів на благодійні проєкти. Це дозволяє підтримувати корисні ініціативи і робить бізнес більш соціально відповідальним. Такий підхід стосується і лотерей. Для прикладу, в Україні доходи від роботи УНЛ сьогодні забезпечують регулярне фінансування деяких соціальних проєктів та організацій.

Найчастіше доходи розподіляються у громадські організації, які займаються охороною здоров'я, освітою, захистом навколишнього середовища чи історичних пам’яток, а в наших сьогоднішніх умовах – українські лотереї передають велику частину грошей для допомоги ЗСУ.

Розберімо, як можна, граючи в лотереї, зробити вагомий вклад у розвиток соціальної сфери й принести користь, навіть не отримавши виграш, а просто взявши участь?

Історичний контекст лотерей

Лотереї як засоби збору коштів для благодійної мети використовувалися ще багато століть тому. В сучасному форматі все почалося зі створення так званих благодійних лотерейних ігор. Вони були дозволені навіть тоді, коли у конкретній країні загальні розіграші призів в лотереї вважалися забороненими іграми.

Втім, як показує практика, концепт лотереї ідеально підійшов для збору коштів на громадські потреби. Першою великою зареєстрованою благодійною лотереєю стала гра, що проводилася у Великобританії ще у 1710 році. Тоді у громади виникла потреба в зборі на відновлення Собору Святого Павла, що розташовується у Лондоні. Пожежа 1666 року сильно пошкодила будівлю і зробила її непридатною для використання.

Лотерея Великобританії поставила собі за мету зібрати 1 млн фунтів (що на той час було захмарною сумою). У ній взяли участь тисячі гравців з усієї країни. І це не просто так – адже окрім благодійного внеску вони мали шанс виграти грошову винагороду до 10 000 фунтів, а також інші цінні призи.

Перша благодійна лотерея стала максимально успішною і проклала шлях для інших ігор, які сьогодні проводяться і у Великій Британії, і по всьому світі. Вони займаються філантропією та збором для громадських організацій і благодійних проєктів. І, до речі, кошти на оновлення собору лотереї тоді таки вдалося зібрати.

Після цього в усьому світі почали поширюватися благодійні лотереї. Їх проводили серед представників вищих соціальних кіл. Залежно від актуальних потреб гроші могли збиратися на:

  • відбудування та ремонт лікарень, театрів, музеїв, соборів;
  • реабілітацію поранених солдат та відставних військових;
  • допомогу людям, що постраждали від поганого урожаю, негоди тощо.

Наприклад, сьогодні іспанська лотерея El Gordo жертвує частину від заробленого місцевій школі.

Станом на сьогодні у Великобританії активно поєднуються національна та благодійна лотерея. І внески, які вони надають у відповідні організації, регулярно зростають. Так, наприклад у 2015 році вдалося передати більш як 360 млн фунтів стерлінгів. В Україні також працюють обидва ці формати: як благодійні лотереї, головна мета яких – збір на перевірені організації проєкти, так і національні лотереї, які:

  • віддають частину доходу у різноманітні благодійні фонди;
  • стають спонсорами культурних проєктів;
  • здійснюють фінансування спортивних ініціатив тощо.

Моделі лотерейного фінансування благодійності

По всьому світу лотереї сьогодні використовують різні формати підтримки громадських організацій, проєктів та ініціатив.

Одна з форм — пряме фінансування. У такому випадку кошти, зібрані конкретною лотереєю, спрямовуються безпосередньо у обраний благодійний фонд. Компанія надає усі необхідні звіти, аби гравці могли переконатися у надійності та чесності благодійного збору. І виставляє фото здійснення транзакцій як факт передачі коштів. 

Так, наприклад у Нідерландах у 2019 році у самий розпал пандемії коронавірусу виникла нагальна потреба у допомозі продовольчим банкам. Адже з'явилася велика кількість людей, які потребують допомоги (в тому числі літніх людей та інвалідів, яким не було що їсти). Лотерея поштових індексів профінансувала продовольчі банки, надавши 1 млн євро. Це допомогло швидше реагувати на запити людей і закрити попит.

MxZJtzBKehHoHrWUd3f8TyYeokxxDfOrEmKTp70WE0Pq3OFMvK0M_j-xFQS5YUYFAxTJBuOHs5FucdlDMUzOh4kWGyNV7EVdGn4cqQ0wWhoIz4IbMvfkwFrseR1M60yLkdOJWZxkCJXIROxXz78t-C0

Деякі компанії працюють над створенням благодійного фонду. Інколи власники лотерей започатковують власні проєкти та благодійні фонди, які реалізують корисні для громади проєкти. 

Повертаємося знов до Великобританії – Національна лотерея тут відкрила громадський фонд, який щорічно розподіляє понад 600 млн фунтів стерлінгів. І все це з грошей, які зібрали гравці лотереї. За потреби люди або організації можуть подати заявку на фінансування від фонду безпосередньо на сайті ігрової компанії.

ERjVRd_k2dxUL3C-r2YGlBcWb-uWoA02nagHjgWwVy1Na2hV6WUkFh_D2pVA7u8JpUc6bz02uLjFWG-CMvVQKxW2it5r72rD6qRGTI403IefpSIyT05jbsNGt8QtCUN8c6ULBWoqVchf9S3e7X9hIuc

Позитивний вплив на суспільство

Лотерейні ігри відомі в усьому світі й для багатьох гравців вже стали старою доброю традицією. Втім, окрім того, що у гравців є можливість зірвати джекпот, сучасні компанії дозволяють також реалізувати потребу людей у допомозі тим, хто її потребує. Сьогодні лотереї дійсно можуть допомагати людям, які знаходиться у скрутному становищі, і робити великий внесок у розвиток соціальної сфери.

Позитивний вплив спостерігається на різних рівнях:

  1. Допомога благодійним організаціям, які у багатьох людей викликають більше довіри, ніж комерційні проєкти.
  2. Збільшення соціальної згуртованості суспільства. Створюється своєрідне волонтерське об’єднання, де люди розуміють, що навіть невелика частина їхніх коштів може принести допомогу незахищеним соціальним групам. Це позитивно впливає на добробут суспільства в цілому.

26THy_0ZDykwtesSKFlRja4MY4qFWGkmzLGcr2nZowHbti4ByktzKqPp-KhRqNMjiVs47Pqm8W7FoJyZksQXj09MkTGaTzbI_PkV3dSDL8u6ItpOhGpngU0PeJv-PAYm0k8Ru_TE3POGwnAHomuSF-M

  1. Розробка соціальних інновацій. Благодійні акції часто фінансують ініціативи, які є новаторськими. Такими, що дозволяють розвиватися, застосовувати інноваційні маломасштабні рішення та надалі масштабувати їх.

Успішні приклади з усього світу

Сьогодні велика кількість найпопулярніших топових світових лотерей, а також невеликих ігор у різних країнах частину зароблених коштів передають на благодійність. Це стало доброю традицією, яка дозволяє реалізувати велику кількість корисних для суспільства ініціатив. Розгляньмо найбільш відомі приклади.

Ми багато сьогодні говорили про британські лотереї. З 1994 року Національна лотерея Великої Британії почала віддавати частину грошей благодійним організаціям. За 10 років власникам компанії вдалось зібрати та передати більше ніж 34 млрд фунтів стерлінгів. За останній рік лотереї передали 25% від свого доходу на благодійні акції. Що склало в сумі майже 2 млрд фунтів стерлінгів. 

Найбільша частина – 40% грошей – від британської Національної лотереї йде на охорону здоров'я, освіту та навколишнє середовище. Інші 60% розподіляються порівну: по 20% на розвиток спорту, мистецтва та історичну спадщину.

Інший успішний приклад співпраці лотереї та благодійних організацій — Лотерея поштових індексів, що була запущена у Нідерландах наприкінці XX століття. Пізніше такий підхід був реалізований в Англії та Шотландії. Лотерея поштових індексів Novamedia використовує інвестиції, які отримує від гравців, для того, щоб зробити вагомий внесок у покращення стану навколишнього середовища.

oWBv24QS-DtDy39EGLKtcB_da_TXUU1YdETafjV1fBYVLoNFF9tJKmWKV17M9orRRrmi0fc6VUh6SeGk5vbgaoCHq1uObgD2oksQ--ZsZVCnN4zOJbbQGSTJBbZ3W3eLVA0LI7VHu6G9tHrd2vVrRTs

Euro Millions – ще одна популярна європейська компанія, яка базується у Франції, але також працює на території Іспанії, Австрії, Ірландії, Бельгії, Португалії тощо. Згідно зі звітами компанії, понад 28% від усього доходу лотерея витрачає на благодійні проєкти. Це переважно захист тварин, навколишнього середовища, а також різні соціальні заходи та сфера туризму. Конкретні бенефіціари відрізняються залежно від країни. Всі звіти можна знайти на сайті лотереї.

Варто також поговорити про українські лотереї, які роблять вагомий внесок у сферу благодійності. Українська Національна Лотерея підтримує відразу кілька благодійних організацій, зокрема благодійний фонд Tabletochki, який допомагає у лікуванні дітей, що страждають від різних форм та стадій онкології. Окрім того, Українська національна лотерея реалізовує ряд інших корисних ініціатив:

  1. Працівники компанії регулярно стають донорами крові, поповнюючи загальний банк для потреб Збройних сил України.
  2. УНЛ фінансує культурні проєкти, наприклад M1 Music Awards, де вдається відкрити нові таланти. Окрім того, під час заходу відбувалися благодійні розіграші, кошти з яких спрямували у дитячий будинок.

Серед інших ініціатив Української національної лотереї:

  • комплексна допомога Звягільському спеціалізованому будинку дитини;
  • розвиток культури, зокрема заходи для підтримки музичних проєктів;
  • розвиток спорту та передача спортивного інвентарю в дитячі садочки;
  • співпраця з міжнародною антинаркотичною асоціацією, що здійснює боротьбу з залежностями;
  • підтримка фонду Global Office, який займається інтеграцією України у світовий простір.

Лотереї дедалі частіше стають одними з найбільш популярних способів для збору грошей для різних благодійних проєктів та організацій. Це особливо актуально для допомоги маловідомим або ж невеликим, проте перевіреним ініціативам, які не завжди можуть витрачати великі суми на маркетинг. 

І такі ж тенденції спостерігаються на майбутнє – лотереї мають потужну можливість для привертання уваги великої кількості людей до ряду потреб та проблем. Що дозволяє залучити більшу цільову аудиторію. Регулярна співпраця лотерей та благодійних організацій дозволяє другим постійно зростати, привертаючи увагу все більшої кількості гравців до своїх проєктів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
396
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду