Спостерігачі ENEMO на українських виборах оприлюднили задокументовані ними порушення у Донецькій та Луганські областях

25 Листопада 2004
755
25 Листопада 2004
17:37

Спостерігачі ENEMO на українських виборах оприлюднили задокументовані ними порушення у Донецькій та Луганські областях

755
Спостерігачі ENEMO на українських виборах оприлюднили задокументовані ними порушення у Донецькій та Луганські областях
Представники „Європейської Мережі Організацій, що Спостерігають за Виборами” (European Network of Election Monitoring Organizations International Observation Mission Ukrainian Presidential Elections 2004 - ENEMO) зробили доповідь у зв’язку з оголошенням ЦВК офіційних результатів виборів та виявленими грубими порушеннями, які задокументувала моніторингова група у Донецькій та Луганській областях.

Пітер Новотний, співголова організації, заявляє, що ENEMO не задоволена рішенням ЦВК, яка не розглянула належним чином багаточислені порушення норм та закону, виявлені міжнародними та українськими спостерігачами.

125 спостерігачів від ENEMO (серед них 65 росіян і 20 білорусів) вели нагляд за виборами у Донецькій та більше 60 (серед них 25 росіян та 13 білорусів) в Луганській областях. Еділ Байсалов, співголова місії, сказав, що організація розкрила грубі підтасування результатів. Ми маємо серйозні запитання щодо номерів на бюлетнях для виборців, а також маємо задокументовані явні порушення підрахунку голосів.

Байсалов доповів, що порушення і шахрайства були настільки серйозними, що, як ми писали в нашому попередньому звіті по виборам 22 листопада, ми можемо з впевненістю стверджувати, що результати виборів були повністю сфальсифіковані. На думку Байсалова українське слово „ганьба” увійде в лексикон багатьох народів світу.

Місія ENEMO буде продовжена до підведення підсумків. Тридцять спостерігачів ENEMO залишаються в Україні, щоб слідкувати за розвитком ситуації в Києві і в усіх обласних центрах.

Порушення, які трапилися в Донецькій області:

Порушення на виборах у Донецьку

•На виборчій дільниці №67 ТВК №42, виборчий процес припинився о 20:00. Після чого підрахунок голосів тривав тільки 25 хвилин. За офіційними протоколами, які були подані 2925 голосів було віддано за Януковича і 60 за Ющенка і все це за такий короткий час підрахунку.

•На виборчих дільницях ТВК №51(Костянтинівка), невідомі люди на виборчій дільниці пропонували спостерігачам від ENEMO, Світлані Петровій та Азіфу Насіблі, хабар USD600, щоб спостерігачі закривали очі на порушення на дільниці.

•На виборчій дільниці №27 ТВК №42 спостерігач від ENEMO Левану Мікаладзе, які приїхали на дільницю, не дозволили бути присутніми на відкритті. А також спостерігачі ENEMO свідчать, що представнику виборчого штабу Ющенка також не дозволили увійти на дільницю.

•Спостерігачі від ENEMO, Юрій Новіков і Анатолій Бінейко помітили на ТВК №63 підробку виборчих протоколів отриманих із дільниць. Члени ТВК «корегували» протоколи із виборчих дільниць. Під час так званого корегування начальник ТВК телефонував у ЦВК за порадою та інструкцією, начебто для того, щоб не створювати проблеми для комп’ютерної програми.

•На виборчій дільниці №14 ТВК №46, спостерігачі від ENEMO помітили жінку, яка прийшла на виборчу дільницю із плакатом Архангела Михаїла і текстом «молимося за слугу Божого В. Януковича – Боже бережи його від ворогів» також вона сказала, що православна церква розповсюджує ці плакати.

•На виборчій дільниці №61 ТВК №55 (Маріуполь), Члени виборчої дільниці не закінчили рахувати бюлитені, а просто підписали пусті протоколи, голова забрав його (протокол) з собою до ТВК, щоб заповнити там.

• На виборчій дільниці №45 ТВК №56, На дільний льниці закінчилися, і людям довелося чикати поки завезуть нові бюлетні. Також люди, шо прийшли для голосування були додані в список голосуючих і змушені були чекати поки завезуть нові бюлетні. Люди не могли проголосувати.

• На виборчій дільниці №80 ТВК №51 спостерігачі ENEMO свідчать про такий інцедент: виборець Лариса Янке знайшла у списку голосуючих поза межами дільниці свого покійного чоловіка (березень 2004).

• На виборчій дільниці №37 ТВК №42 виборча комісія видавала листочки, на яких було написано «дякую за голосуквання». Студенти просили такі листки перед тим, як покинути дільницю, знаючи, що вони їм знадобляться. Спостерігачі ENEMO Леван Міколадзе та Карамат Орозова побачили студента, який після голосування стурбовано шукав місце, де видають листки подяки. А також, студент розказав спостерігачам від ENEMO, що вони всі повинні зайти в кабінет декана і засвідчити, що вони проголосували. Неділя була робочім днем у деканаті.

• На виборчій дільниці №45 ТВК №62 було подано 501 заявку на голосування поза дільницею. Після того як пересувна скринька була вдкрита, там виявилось лише 294 бюлетені. 207 бюлетенів не було враховано членами комісії. Члени ДВК висловили припущення, що, можливо, ті люди виздоровіли і прийшли і проголосували на виборчій дільниці.

•На виборчій дільниці №3 ТВК №62 виборців привезли на трьох автобусах. Жодної інформації звідки вони приїхали не було. Дуже мало бюлетнів було взято з сейфу, решту залишили там. На дільниці перебували невідомі люди (не виборці, спостерігачі, члени ДВК). Виборців привезли автобусом.

•На виборчій дільниці №23 ТВК №41 автобус приїхав і привіз виборців, це було частиною «виборчіх послуг», які були організовані комісією. Завод Донецькелектромотор

•На виборчій дільниці №22 ТВК №55 виборець Антоніна Недбієва (вул Тесленко 64) змушена була покинути дільницю так і не проголосувавши, оскільки хотось вже проголосував за неї і їй просто не видали бюлетень.

•На ТВК №48 (Горловка) виборчі дільниці: №52, 59, 60, 62, 28, 30, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 було заррегістровано Виборчими комісіями 100% явку виборців. На виборчих дільницях: №46, 63, 67, 71, 79, 82, 5, 11, 29, 36, 90 було заррегістровано Виборчими комісіями 97-99% явку виборців. На цих дільницях булоза протоколами близько 90% або й більше голосів були віддано за Януковича.

Інф. ENEMO
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
755
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду