Ведуча сурдоперекладу УТ-1 Наталя Дмитрук розповіла 100-тисячній аудиторії глухих українців про фальсифікацію виборів

25 Листопада 2004
3959
25 Листопада 2004
16:15

Ведуча сурдоперекладу УТ-1 Наталя Дмитрук розповіла 100-тисячній аудиторії глухих українців про фальсифікацію виборів

3959
Ведуча сурдоперекладу УТ-1 Наталя Дмитрук розповіла 100-тисячній аудиторії глухих українців про фальсифікацію виборів
«Вісті Першого Національного» - єдина інформаційна програма на українському телебаченні, адаптована для глухих. У випуску об 11.00 в четвер, який виходить із сурдо-перекладом, ведуча-перекладач Наталя Дмитрук проігнорувала текст основної ведучої Тетяни Кравченко про підсумки ЦВК. Замість нього Наталка «сказала» своїм глядачам наступне: «Результати ЦВК є сфальсифікованими. Не вірте. Наш Президент – Ющенко. Мені дуже прикро, що до цього доводилося перекладати неправду. Більше я цього не робитиму. Не знаю, чи побачимось».

Кореспондент журналістської ініціативи «Правда переможе!» Ольга Кашпор дізнавалася про деталі безпосередньо у Наталі Дмитрук:

- Наталю, чому ви вирішили зробити цей крок саме зараз?

- У мене вся родина зараз на Майдані, або допомагає тим, хто вийшов на Майдан. Син – у наметі, мати варить обід і запрошує демонстрантів на гарячий борщ. До речі, мої батьки теж глухі, як і ще 100 тисяч українців. Татові – 76 років, він абсолютно глухий. За останні дні в мене просто вже руки втомилися перекладати йому те, що говорять по «5-му» каналу. А на УТ-1 я працюю багато років. Для тих людей, які не можуть почути світ, я великий авторитет. Може, в інший час мій вчинок можна було б розцінити як порушення професійної етики, але сьогодні я вирішили, що мовчати не можна.

- А до сьогоднішнього дня ви здійснювали якісь спроби донести правду до людей? - Так, я пропонувала свої послуги крізь: зокрема, казала, що можу перекладати теледебати он-лайн, але мені сказали, що технічно це не можливо - це буде відволікати у кадрі увагу людей від головних героїв – кандидатів. До того ж я намагалася зв’язатися з організаторами мітингу на Майдані – я готова вийти на площу й доносити інформацію до тих, хто не може почути її у звичайний спосіб. Будь-які пропозиції, будь-яка допомога, все що завгодно – я готова! Мій батько через товариство глухих може зібрати на Майдані людей, які не чують. Це солідна армія, повірте.

Після випуску Наталя Дмитрук приєдналася до журналістського страйку програми «Вісті» на УТ-1. Вона, як і інші, готова вийти в ефір лише за умови, що «говоритиме» правду.

Ольга Кашпор, журналістська ініціатива «Правда переможе»

Читайте також:

Елена Притулу и Наталию Дмитрук наградили Международной наградой свободы прессы
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3959
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду