Рейтинги Погребинського, за якими начебто лідирує Янукович, були оприлюднені каналом РТР

21 Листопада 2004
481
21 Листопада 2004
13:51

Рейтинги Погребинського, за якими начебто лідирує Янукович, були оприлюднені каналом РТР

481
Рейтинги Погребинського, за якими начебто лідирує Янукович, були оприлюднені каналом РТР
Віктор Януковича нібито лідирує на виборах президента України.

Такі дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, поширив "Інтерфакс-Україна" для своїх передплатників.

Серед тих респондентів, які збираються брати участь у виборах (по відкритому опитуванню) 42.3% нібито збираються проголосувати за Януковича, 37.5% - за Ющенка, 2.6% - проти обох, 17.5% не змогли відповісти.

За даними опитування 84% громадян України впевнені, що будуть брати участь у виборах (в опитуванні перед першим туром 76%), 9% говорять, що "скоріше за все будуть" брати участь у виборах (в опитуванні перед першим туром 13%), 3% ще не ухвалили рішення.

Найбільшою мірою число тих, хто впевнений, що піде голосувати виросло в областях з переважною підтримкою Януковича.

Ці рейтинги були оприлюднені російським каналом РТР-планета, яке транслюється на Україну. Як відомо, українським ЗМІ заборонено оприлюднювати соціологію про рейтинги кандидатів.

У той же час сам КМІС заявляє, що цей прес-реліз був складений без участі інституту.

"КМІС дійсно з 10 по 18 листопада провів опитування суспільної думки із приводу другого туру виборів президента за анкетою, розробленою Київським центром політичних досліджень і конфліктології", - відзначається в заяві президента КМІС Валерія Хмелька й генерального директора КМІС Володимира Паніотто.

Усього було опитано 2500 респондентів, половина з яких (1250 осіб) відповідали на запитання про те, за кого вони будуть голосувати у відкриту (відповідаючи на запитання інтерв'юєра), друга половина - за допомогою механізму secret ballot (респондент заповнював анонімний бюлетень і кидав у закриту урну).

Керівники КМІСу підкреслюють, що на відміну від заявленої 2.2% у повідомленні Інтерфакс, статистична помилка вибірки становить близько 2.8% без врахування дизайн-ефекту й може досягати 4.2% з урахуванням дизайн-ефекту.

КМІС також підкреслив, що зібрані дані щодо готовності голосувати за кандидатів можуть містити також і систематичну помилку (близько 1,5%), зумовлену тим, що розроблювач анкети цього разу поміняв на зворотній звичний для інтерв'юєрів і респондентів порядок розташування варіантів відповідей.

У цій анкеті - на відміну від всіх попередніх і від порядку, прийнятого в бюлетені для голосування, - першим вказувалося прізвище не Ющенка, а Януковича.

У той же час керівники КМІС відзначають, що інше опитування, проведене інститутом у той же час, показало, що "трохи більшу" підтримку мав не Янукович, а Ющенко.

Як відомо, протягом кампанії Київським центром політичних досліджень і конфліктології, очолюваним Михайлом Погребинським, не раз оприлюднювались рейтинги, які викликали подив серед соціологів.

"УП",Interfax
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Interfax
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
481
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду