Юрій Артеменко: “Влада перешкоджає прозорості мас-медіа”

16 Листопада 2004
801
16 Листопада 2004
13:58

Юрій Артеменко: “Влада перешкоджає прозорості мас-медіа”

801
Юрій Артеменко: “Влада перешкоджає прозорості мас-медіа”
Президент України повернув для повторного розгляду прийнятий Верховною Радою Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”.

Як зазначає прес-служба депутатської партійної групи “Солідарність”, таким своїм рішенням Президент призупинив розвиток телерадіопростору та сучасний стан телерадіоорганізацій України, який вимагає суттєвих та конструктивних змін законодавчої бази, її вдосконалення і модернізації. На думку глави держави Закон не може бути підписаний з огляду на те, що низка його концептуальних положень суперечить Конституції.

З коментарем виступив народний депутат, член депутатської групи „Солідарність” фракції „Наша Україна” Юрій Артеменко. Зокрема він зазначив: «Для мене не є дивним, що Президент України повернув Закон для повторного розгляду». «Адміністрація Президента під час складання пропозицій явно керувалася політичними мотивами. Наведені аргументи не є професійними», - переконаний Юрій Артеменко.

Депутат вважає, що влада всіляко перешкоджає прозорості мас-медійного простору. «Навіть за тиждень до закінчення власної епохи, Кучма намагається зберегти вплив на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення та контролювати засоби масової інформації».

«Я хотів би наголосити, що ідея розробки законопроекту обумовлена тим, що діючий закон вже вичерпав свою історичну місію. Сучасна практика життєдіяльності ЗМІ потребує істотно нової законодавчої бази», - переконаний Юрій Артеменко. – «Більш того, сам процес розробки законопроекту ініційований знизу, а, отже, є життєвонеобхідним».

Юрій Артеменко підкреслив, що автори законопроекту зробили незвичний для законодавчої практики крок. «Розроблений законопроект було спочатку апробовано на місцях. Проведені виїздні зібрання у таких великих містах як Львів, Дніпропетровськ, Одеса, Київ та ін., де були присутні сотні представників реґіональних телерадіокомпаній, забезпечили можливість широкого обговорення, змістовного редагування та обґрунтування положень проекту. Саме тому пропоновні у ньому норми абсолютно не суперечать одна одній, як вважає Президент».

Народний депутат підкреслив, що в основі Закону лежить компроміс, тому що прийнятий він напередодні президентських виборів. «А, отже, немає підстав говорити про лобіювання чиїх-небудь інтересів». «На відміну від Адміністрації Президента в парламентарів вистачило здорового глузду проголосувати за даний Закон. Адже він передбачав абсолютну неззалежність Наіональної ради з питань телебачення і радіомовлення».

«Однак, нині діючий Голова Нацради, завдяки підтримці Адміністрації Президента продовжує «штампувати» ліцензії сумнівного підтексту, створюючи нові приводи для судових рішень», - вважає Юрій Артеменко.

«Вето Президента не є професійним і має політичне підґрунтя», - переконаний депутат.

«Я впевнений, що 22 листопада, з початком нової влади, Україна розпочне і нову епоху вільного телерадіопростору. Ми не будемо мати історій з Ґонгадзе, журналісти говоритимуть лише правду. Ми зробимо Національну раду з питань телебачення і радіомовлення дійсно незалежним, колегіальним органом», - додав депутат.

"Детектор медіа",за інф.прес-служба депутатської партійної групи “Солідарність”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду