Український бізнес під час війни: які тенденції поведінки в медіапросторі?

Український бізнес під час війни: які тенденції поведінки в медіапросторі?

28 Червня 2023
830
28 Червня 2023
10:00

Український бізнес під час війни: які тенденції поведінки в медіапросторі?

830
Криза вплинула на поведінку компаній в медіа. Як саме змінилось позиціювання брендів? І які тенденції у взаємодії зі споживачем найбільш дієві? Підготував приклади сучасних тенденцій з досвіду власного бізнес-маркетингового агентства.
Український бізнес під час війни: які тенденції поведінки в медіапросторі?
Український бізнес під час війни: які тенденції поведінки в медіапросторі?

Автор: Семен Соха

Посада-статус: СЕО Matis&Mary і Clever Study

Споживачі та доступність: як змінилася поведінка українського бізнесу в медіапросторі

Вітаю всіх, хто в пошуку корисного! Перехід брендів на українську мову, оголошення зборів на ЗСУ, інформація для безпеки споживачів, волонтерство — такі зміни у медіа зрозумілі. Але якщо глянути глибше, як змінився український бізнес? На чому зараз акцентують маркетингові послуги? Я, Семен Соха, пропоную разом розібратися в цій темі і отримати корисний досвід.

Антикрихкість

На початку повномасштабного вторгнення переконався, що усі компанії пройшли перевірку на антикрихкість. Перевірив це на власному досвіді, бо веду бізнес в різних нішах (освітні і бізнес-маркетингові послуги), і тоді наша команда випробувала свою стійкість і готовність до кризи. 

Український бізнес, який продовжує функціонувати, зміг налаштувати менеджмент, забезпечити умови, закріпити свої позиції на ринку і утримати команду. Ми маємо потужний організм, що пройшов внутрішню адаптацію до кризи, став антикрихким і гнучким. Це вплинуло на SMM просування, покращило комунікацію і сервіс в медіа. Бачимо тенденції, які позитивно впливають на зв'язок зі споживачем: 

  • акценти не на кількості контенту, а якості; 

  • альтернативи в продукті для утримання на ринку (за характеристиками, розмірами, різновидами тощо); 

  • варіативність оформлення замовлення; 

  • вдосконалення обслуговування і консультацій.

Клієнтоорієнтованість

Український бізнес знає, що немає нічого ціннішого, ніж люди.  Це проявляється у внутрішній діяльності, і у клієнтоорієнтованості. За дослідженням Київстар.Бізнес більшість компаній ставлять собі за пріоритет — пошук нових клієнтів. Маркетингові послуги також дотримуються таких тенденцій.

  • Більше рекламних кампаній на залучення споживача; 

  • Контент не «про себе», а «для клієнта»;

  • Застосування омніканального-маркетингу для покращення клієнтського досвіду.

Не всі споживачі зараз потребують наявність офісу або офлайн-магазину. Компаніям достатньо замовити хороші маркетингові послуги для просування в інтернеті і розуміти потреби аудиторії. Все більше брендів обирають кілька каналів комунікації для просування, щоб охопити всю ЦА: сайт, соцмережі, маркетплейси, email-розсилки, пошукові системи тощо.  

Доступність

Український бізнес став зручніше для споживачів. Через кризову ситуацію і неможливість утримувати фізичні офіси/підприємства, багато компаній прийняли рішення перейти в дистанційну роботу. Звідси виникла потреба в онлайн доступі і зручному функціоналі. 

На досвіді власної агенції помітив, що у брендів з'явився запит на детальний опис процесів замовлення. Значна увага приділяється консультаціям в чаті або просто на сторінці соцмереж. Контрагенти роблять запити на детальні характеристики продукту, створення ботів для обробки замовлень, залучення ШІ, SMM просування. Більше ресурсів вкладають в налаштування зручного лендінгу або багатосторінкового сайту — усе для комфорту споживача.

Річ у тім, що самі клієнти вимагають цього. Люди були вимушені виїхати за кордон або в безпечне місто, при цьому продовжують користуватися тими ж послугами або товарами. Український бізнес адаптувався і став доступним в онлайні, щоб не втрачати своїх споживачів.

Соціальна відповідальність

Компанії стали більше уваги приділяти своїй позиції в медіа. Ми з командою Matis&Mary помітили, що змінились і маркетингові послуги. Прикладом є рекламні кампанії, які акцентують на суспільних проблемах, закликають до волонтерства або проводять благодійні заходи. 

Ще один прояв соціальної відповідальності — зміна в подачі продукту. Український бізнес у своїх повідомленнях акцентує на його безпеці, довготривалості, зручності, впливі на споживача. Маркетингові послуги ставлять за ціль задоволеність клієнтів, з'являється менше клікбейтної реклами і більший ухил на правдивість і користь. 

Вважаю, це позитивною тенденцією для індустрії, яка формує репутацію брендів, полегшує вихід на зовнішні ринки і впливає на прибутковість. А споживачі набувають корисних звичок і долучаються до розв'язання соціально-значущих питань.

Ситуативки

Маркетингові послуги мають різні направленості та інструменти, один з них активно використовує український бізнес. Ситуативний маркетинг — 100% тренд в соцмережах і в рекламі. 

Ситуативки б'ють в болі «тут і зараз», залучають споживачів до комунікації і поширення контенту, підіймають активність, стають трендами. Та і самі по собі є ефективним інструментом для SMM просування. Ми переконались в цьому на власному досвіді Clever Study, коли створювали рекламні кампанії і контент з ситуативками.

Резюмуючи, скажу, що український бізнес став потужним механізмом за час кризи. І маркетингові послуги, і самі бренди орієнтуються на поліпшення клієнтського досвіду. Більшість наших компаній за всіма аспектами можуть скласти конкуренцію гравцям міжнародного ринку. Рухаємось далі і розвиваємо індустрію!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
830
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владислава
310 дн. тому
Дякую за статтю, повністю згодна з автором. Український бізнес з початку повномасштабної війни почав більш розвиватися в онлайн форматі. Бізнес пристосувався до умов з кризою. Автор чітко розкрив цю тему. В українського бізнесу велике майбутнє не лише на території України а і по всьому світу.
Леонід
312 дн. тому
думаю, що антикрихкість як раз краще набуття бізнесу та і людей в цілому за цей період, адже було подолано (звісно у того, у кого вишло) такі складнощі, що роблять всі інші проблеми просто ніякими в порівнянні з цим. Дуже круто спостерігати за бізнесом, що вистояв цей час і став тільки кращим, свідомішим, зараз помітно багато таких прикладів. Наче й споживачі стали лояльніше через це до бізнесу, підприємств в цілому, бо по перше - це українське, а по друге - розуміють ту працю, яку вкладає в це команда, тримаючись не дивлячись на умови.
Олена
313 дн. тому
Сучасний український бізнес відзначається антикрихкістю, клієнтоорієнтованістю, доступністю та соціальною відповідальністю. Компанії ведуть багатоканальний маркетинг, надають якісний контент та консультації, орієнтуються на потреби клієнтів. Вони також пристосувалися до онлайн-комунікації, забезпечуючи зручність і безпеку для споживачів. Крім того, бізнес активно включається у соціальні ініціативи, проводить благодійність та волонтерство. Ці зміни позитивно впливають на спілкування зі споживачами та репутацію брендів.
Марина
313 дн. тому
Згодна з автором, сама зіткнулась з цим. Українські компанії з початку повномасштабного вторгнення стали більш антикрихкими. Бізнес став більш орієнтованим на людей, а СММ напрямом почав активно розвиватись. Маркетинг перейшов на ситуативний. Більша кількість компаній почала працювати онлайн.
Ігор
314 дн. тому
Перехід бізнесу в онлайн формат є справді вимогою клієнта, і як би не було, це завжди позитивно вплине на розвиток. Хотілось би бачити більше прикладів саме компаній, про які ви згадуєте у статті, також підкріплення ефективності тих самих "ситуативок" даними, цифрами. В загальному зрозумів,що потрібно вливатись в онлайн течію. Доречним було наголошення на соціальній відповідальності, адже це те, чого бракує українському бізнесу.
Іван
314 дн. тому
Криза вплинула на позиціонування брендів у медіа. Сучасні тенденції включають більшу спрямованість на емоційне зв'язування зі споживачем, підкреслення соціальної відповідальності та використання інтерактивних форматів. Дієвою є взаємодія зі споживачем через соціальні мережі та персоналізовані рекламні кампанії. Власний досвід бізнес-маркетингового агентства підтверджує ці тенденції. Важливо визначити унікальність бренду та створити автентичну спільноту зі споживачами.
Владислав
314 дн. тому
Цікаві результати, я навпаки думав, що багато бізнесів не пройшли це випробування. Результати дійсно втішні та говорять про велике майбутнє наших бізнесів, українських бізнесів, які будуть масштабуватися за кордон прослявляючи нашу неньку не тільки з культурної точки зору, а ще й з бізнесової, якщо таке визначення існує) Дякую, за дійсно корисну інформацію, нам є варто багато над чим замислитись для планування та втілення подальших кроків, адже бізнес це не просто, та щоб зробити його дійсно антикрихким - тимбільше потрібно кратно більше кроків та рішень
Микита
314 дн. тому
Стаття розкриває важливі тенденції та показує, як український бізнес пристосовується до викликів часу. Інформація про зміни у медіапросторі під час війни дуже цінна, і автор розкриває цю тему досить глибоко. В статті надаються важливі висновки та рекомендації, які можуть бути корисними для бізнесу в умовах нестабільності, і вона стимулює дискусію, що є важливим для розвитку нашого медіапростору, дякую)
Аліна
315 дн. тому
Стаття висвітлює позитивну динаміку українського бізнесу під час війни. Українські компанії проявили антикрихкість, що дозволило їм утримати свої позиції на ринку та поліпшити комунікацію зі споживачами. Клієнтоорієнтованість, доступність та соціальна відповідальність стали ключовими факторами успіху. Також варто відзначити впровадження ситуативного маркетингу, який підвищує активність споживачів. Українські компанії готові конкурувати на міжнародному ринку і продовжують розвивати індустрію.
Катерина
315 дн. тому
Це класно коли бізнес має можливість розвиватись онлайн, не маючи при цьому фізичної точки, це і не завжди потрібно у наш час. Головне мати розвинені соцмережі і вміти просуватись. З кожним роком все більше і більше можливостей для бізнесу, головне пробувати.
Юлія
315 дн. тому
До початку повномаштабного вторгення я була власницею бізнесу, який переважав офлайн, але після нього довелось переглянути свої погляди та більше націлитись на онлайн. Автор статті розкрив детально цю тему, що є корисним як і тим, хто тільки починає виходити на ринок з нуля, так і тим, хто шукає способи адаптації бізнесу під сьогоднішні реалії.
Віктор
317 дн. тому
Я працюю в маркетинговій ніші, і на 100% погоджуюсь з автором, що бізнес змінився. Це дуже помітно і по внутрішній діяльності і по рк, за якими до мене звертаються. Корисна стаття, можна почерпнути дещо для власного досвіду.
Оля
317 дн. тому
Будь-яка ситуація у країні вносить свої коррективи у все, медіа та бізнес у тому числі, стаття цікава, особливо для тих хто розпочинає свій бізнес.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду