Фонд “Демократичні ініціативи” констатував факт публічного визнання помилки з боку Ольги Балакірєвої

15 Листопада 2004
825
15 Листопада 2004
17:24

Фонд “Демократичні ініціативи” констатував факт публічного визнання помилки з боку Ольги Балакірєвої

825
Фонд “Демократичні ініціативи” констатував факт публічного визнання помилки з боку Ольги Балакірєвої
Про це йдеться у заяві, яку Фонд “Демократичні ініціативи” оприлюднив сьогодні.

„Детектор медіа” друкує текст заяви повнотекстово:

„Фонд “Демократичні ініціативи” констатує факт публічного визнання помилки колишніх учасників соціологічного консорціуму національного екзит-полу, яке керівник центру “Соціальний моніторинг” Ольга Балакірєва зробила публічно в неділю 14 листопада 2004 року у прямому ефірі телеканалу ICTV. “Помилка” стосувалася результатів екзит-полу, що його у першому турі виборів провели центри “Соціс” і “Соціальний моніторинг”. Нагадаємо, що саме нібито помилкові дані від двох вищезгаданих фірм стали першопричиною непорозумінь. Результати, що суттєво відрізнялися від реально отриманих даних, були несподівано для інших учасників і організаторів екзит-полу оприлюднені на прес-конференції у ніч після виборів — вони були скореговані на користь одного з кандидатів.

Порівняння отриманих і оприлюднених 31 жовтня результатів центрів “Соціс” і “Соціальний моніторинг”:

Отримані дані Центру “Соціс”: В. Ющенко - 43.22, В. Янукович - 40.09.

Отримані дані Центру “Соціальний моніторинг”: В. Ющенко - 40.44, В. Янукович - 40.07.

Оприлюднені зведені дані центрів “Соціс”

і “Соціальний моніторинг”: В. Ющенко - 38.28, В. Янукович - 42.67.

Саме така дивна трансформація результатів викликала природну негативну реакцію у координаторів проекту.

На перший погляд, публічне визнання помилки могло б стати підставою для примирення, для подальшої професійної розмови і, можливо, продовження співпраці. Але нинішній випадок є винятковим. І справа не лише в тому, що саме оті “помилкові” результати екзит-полу протягом двох тижнів були на повну котушку розкручені засобами масової інформації. Біда полягає в тому, що автори цих “помилок”, які зі скандалом вийшли із соціологічного консорціуму, намагаються перекласти все з хворої голови на здорову. Вони не пояснили суспільству такої дивної “помилки” саме в ніч виборів. Натомість вони намагаються дискредитувати колишніх партнерів у засобах масової інформації, розповідаючи про “шалений тиск”, що чинився на них.

Така поведінка керівництва центру “Соціальний моніторинг” у черговий раз дає підстави вважати, що їхня “помилка” не була випадковою. Найімовірніше, вони стали розмінною монетою у великих політичних іграх, за якими проглядаються наміри похитнути віру у соціологічну науку.

Проте не слід плутати соціологію і окремих соціологів. Фонд “Демократичні ініціативи” впевнений, що національний екзит-пол у другому турі президентських виборів залишиться ефективним засобом контролю за коректністю проведення виборів. Запорукою цьому є прозорість дій учасників Соціологічного консорціуму, які в ньому залишилися. Усі наші матеріали будуть відкритими для фахівців. Це дозволить уникнути таких дивних “помилок”, які значно пошкодили репутації наших колишніх колег”.

Інф. „Детектор медіа”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
825
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду